080723 Fotboll, Allsvenskan, Elfsborg - Norrköping: Stefan Ishizaki, Elfsborg, gör 3-0. Jubel © Bildbyrån - 54257

Historik – Övertag hemma mot Norrköping

Publicerad: 2022-08-14 11:13, Uppdaterad 2022-08-14 14:17

IFK Norrköping kommer till Borås på söndagen för det 63:e allsvenska mötet med Elfsborg och Elfsborg har ett övertag med 31 segrar mot Norrköpings 18 medan 13 matcher har slutat oavgjorda. Målen är 111-84 i Elfsborgs favör.

Första mötet var 1926/27 och Norrköping reste hem med 4-2 seger. Elfsborg målskyttar var den gången legendarerna Nils Hedihn och Bror Ljunggren. Nils var tvåmålsskytt när Elfsborg fick revansch nästkommande säsong där segersiffrorna skevs till 4-1. Thure Claesson och Helge Zachrisson var också målgörare för Elfsborg.

IFK Norrköping var kvar i två säsonger till och det slutade 1-1 1928/29 och 1929/30 vann Elfsborg med 3-2.

IFK var borta från allsvenskan under fem år och var tillbaka 1935/36 lagom till Elfsborgs första allsvenska triumf. Matchen på Ramnavallen slutade 1-1 och Sven Jonasson var Elfsborgs målskytt. Nästkommande säsong degraderades Norrköping igen och Elfsborg vann 1936/37 års hemmamöte med 3-1.

När IFK Norrköping kom tillbaka 1940/41 skulle svensk fotboll snart få en ny dominant. Efter en sjundeplats första säsongen vann IFK Norrköping allsvenska medaljer 21 av de kommande 25 säsongerna fram till och med 1966. 11 av medaljer var av den ädlaste valören.

Man kan säga att första hälften av 1940-talet var Norrköping och Elfsborg de stora lagen i Sverige. Elfsborg var tvåa tre år i följd 1943-45 och två av de säsongerna var IFK Norrköping mästare.

Elfsborg vann 1940/41 hemmamatchen med 3-1 sedan Sven Jonasson, Åke Samuelsson och John Andrén nätat. Ny seger blev det 1941/42 och då var det Knut Johansson och Evert Grahn som var Elfsborgs målskyttar i en match som slutade 2-1. Liten seriefinal var det 1942/43 då lagen ställdes mot varandra i den 19:e omgången. IFK Norrköping låg två poäng före Elfsborg inför matchen och efter denna var försprånget fyra poäng då IFK vann med 2-1. Karl-Erik Grahns mål hjälpte inte Elfsborg och IFK Norrköping vann sitt första allsvenska guld.

Säsongen 1943/44 var det en riktigt minnesvärd match för Elfsborg då segersiffrorna skrevs till 5-1 och Evert Grahn 2, Sven Jonasson, Axel Stenholm och Erik Schönning var målskyttar.

Elfsborg slutade tvåa denna säsong efter Malmö FF som då vann sitt första guld.

Säsongerna 1944/45 till och med 1947/48 vann IFK Norrköping fyra raka guld, vilket är tangerat rekord i den allsvenska historien. IFK Göteborg upprepade detta 1993-1996

Vad IFK Norrköping inte lyckades med under sina fyra guldår var att vinna mot Elfsborg på Ryavallen. 1944/45 slutade det 2-2, två hemmamäl av Evert Grahn. 1945/46 vann Elfsborg med 2-0 efter mål av Stig Lindqvist och den blivande mångårige lagledaren Sture Sundström. Samma segersiffror blev 1946/47 nu åter mål av Stig Lindqvist men också av Hugo Lydén. 1947/48 vann Elfsborg med 3-1 efter två mål av Karl-Erik Grahn och ett av Rune Rosén.

De fyra kommande åren vann sedan Norrköping fyra raka innan Elfsborg såväl 1952/53 som 1953/54 vann med 1-0. Segerskyttarna var Henry Larsson 1953 och Lasse Råberg 1954.

GULDÅRET 1961 var den stora matchen. 22 654, vilket är publikrekord för Elfsborg på hemmaplan, hade bänkat sig på Ryavallen för att titta på matchen i den 16:e spelomgången. Elfsborg spelade en lysande fotboll och den unge Ove Grahn gjorde sitt första allsvenska mål redan i inledningen av matchen. I den andra halvleken ökade Lasse Råberg till 2-0 och sedan fastställde Roland Sandström på straffspark Elfsborgs seger till 3-0 denna underbara fotbollssöndag som gav Elfsborg en ordentlig skjuts till det allsvenska guldet. Noterbart är att Roland Sandströms straffmål var det enda av en ickeforward under hela säsongen.

1962 samlade matchen åter över 20 000 personer, vilket har hänt fyra gånger genom historien, och nu tog Norrköping revansch och vann med 2-1. Ove Grahn målade för Elfsborg.

Norrköping vann sedan ytterligare tre raka i Borås. 1963 slutade det 4-0 till de vitblå och  1964 var 2-0 bortalagets segersiffror.

Matchen 1965 var, som många matcher detta spelår, lysande från Elfsborgs sida. När laget gick av planen i paus (i omgång 6) applåderade publiken spontant Elfsborgs fina spel. Det var bara det viktigaste som saknades, målen. Elfsborg fortsatte att spela bra andra halvlek men när Elfsborg äntligen gjorde mål var det tyvärr i fel bur. Boris Målberg gjorde självmål och sedan kunde Lasse Berglund överlista Rolf ”Kubben” Johansson och det slutade mycket snöpligt 0-2. Förlusten skulle komma att kosta Elfsborg guldmedaljerna denna säsong.

1966 såg Owe Westerberg och Gert Christiansson till att Norrköpings segersvit bröts. Elfsborg vann med 2-1.

På de följande fem säsongerna vann Elfsborg bara en match 1969, 1-0 (Gert Christiansson segerskytt) och spelade en oavgjord 1970, 0-0, men därefter har Elfsborg haft det lättare.

1973 vann Elfsborg med hela 5-2, sedan Tommy Svenson svarat för två mål och Thomas Ahlström, Thomas Johansson och Christer Hellqvist var sitt.

1974 blev segern ännu större, 6-2 och då var Anders Arvhage och Thomas Ahlström tvåmålsskyttar och Christer Svärd och Christer Hellqvist en dito.

1975 gjorde Christer Hellqvist hattrick och han fick hjälp av Anders Arvhage med målskyttet till 4-1 segern.

1976 och 1977 blev resultaten 1-1 båda matcherna. Sedan slutade de fem närmaste matcherna

2-1,2-3,1-1,3-2 och 2-2.

1984 var en speciell match såtillvida att det var årets premiär och det var den första direktsända TV-matchen i allsvenskan någonsin. Frank Klarström gjorde mål för Elfsborg men det hjälpte föga då Norrköping vann med 2-1. Publiksiffran den dagen var 2 002.

1986 var Lennart Nilsson matchens enda målskytt och 1987 gjorde Ulf Köhl mål för Elfsborg men det räckte inte för Norrköping svarade för två mål.

I Elfsborgs comeback 1997 vann Norrköping med 1-0 och Magnus Samuelsson, som sedan skulle dra på sig den gulsvarta tröjan, spelade fram Pär Andersson till IFK:s segermål.

1998 var det årets sista match och Fredrik Berglund gjorde 1-0 men Pär Andersson kvitterade med tre minuter kvar.

Ett lyckat spelarbyte avgjorde 1999. Jörgen Wåhlemark kom direkt från bänken in i straffområdet och nickade in en hörna till 1-0. Andreas Klarström ökade till 2-0 innan Tomas Olsson reducerade.

2000 var Lars-Gunnar Carlstrand Elfsborg poängräddare då han kvitterade Norrköpings ledningsmål inspelat av Mikael Ström.

2001 minns vi den dramatiska avslutningen. Elfsborg låg på kvalplats inför sista omgången men Jurica Siljanoskis mål räddade det allsvenska kontraktet. Elfsborg vann med 1-0 och det är kanske Elfsborgs viktigaste seger på 2000-talet.

2002 inleddes målskyttet med att Norrköping gjorde självmål. Fredrik Bild kvitterade men strax före paus gav Hasse Berggren Elfsborg ledningen. Denna stod sig till två minuter återstod då Dawid Banacek kvitterade på straff.  IFK Norrköping degraderades denna säsong.

Norrköping var tillbaka 2008 men denna sejour blev bara en säsong lång. IFK hade ingen chans på sitt första besök på Borås Arena och Elfsborgs segersiffror skrevs till 3-0 efter mål av Lasse Nilsson, Stefan Ishizaki och Emir Bajrami.

Norrköping degraderades 2008 och kom tillbaka till allsvenskan och Borås Arena igen 2011. David Wiklander gav Norrköping ledningen efter en knapp timmas spel men Elfsborg kom tillbaka. Lasse Nilsson kvitterade efter 71 minuter efter pass från Andreas Augustsson och Niklas Hult blev dagens gulsvarta hjälte då Stefan Ishizaki spelade fram Niklas till segermålet 2-1.

GULDÅRET 2012 vann Elfsborg i den tredje omgången sin tredje raka hemmaseger mot IFK Norrköping. Lasse Nilsson gjorde också för tredje hemmamatchen i följd mot IFK Norrköping. Viktor Claesson gjorde Elfsborgs andra mål och det var Viktors första allsvenska mål.

2013 vann Elfsborg en solklar seger. Johan Larsson och Jon Jönsson var målskyttar i den första halvleken och Lasse Nilsson och Niklas Hult i den andra. Christopher Telo tröstmålade för Norrköping i slutet och segersiffrorna skrevs till 4-1.

Det blev en femte raka hemmaseger för Elfsborg 2014. Marcus Rohdén inledde målskyttet efter tio minuters spel. Johan Larsson och Daniel Mobaeck spädde på med var sitt mål under den första delen av den andra halvleken så segersifforna skrevs till 3-0.

2015 var det match i omgång 28 och ett guldjagande IFK Norrköping på besök. Alhaji Kamara gav IFK Norrköping ledningen med ett nickmål efter 12 minuter. Elfsborg kom tillbaka och hade innan paus gjort tre mål. Arber Zeneli kvitterade och Viktor Claesson gjorde såväl 2-1 som 3-1, det sistnämnda målet på straffspark. Alhaji Kamara nickade in ännu ett nickmål med en knapp kvart att spela men längre kom inte IFK Norrköping. Christoffer Nyman missade också en straff i matchen. Elfsborg vann med 3-2 men IFK Norrköping behöll såväl serieledningen efter denna omgång som efter den sista och blev svenska mästare för första gången sedan 1989.

2016 var det åter match i omgång 28 och Elfsborg vann den sjunde raka hemmasegern mot IFK Norrköping. Viktor Prodell gav Elfsborg ledningen efter en timmas spel. Jesper Manns kom in efter 74 minuter och första gången han rörde bollen så utökade han Elfsborgs ledning. Niclas Bärkroth reducerade sedan för Peking och det slutade med hemmaseger 2-1.

2017 var det match i serieepilogen. Norrköping hade en liten chans att vinna en medalj.

Matchen slutade 3-3 efter två Elfsborgsmål av Viktor Prodell och ett av Lasse Nilsson på straff. Detta var Lasse Nilsson 223:e och sista allsvenska match för Elfsborg. Kalle Holmberg gjorde ett av Norrköpings mål och det innebar delad skytteligaseger med Magnus Eriksson.

2018 vann IFK Norrköping för första gången en match på Borås Arena. Simon Skrabb var den dagens ende målskytt.

2019 kom Norrköping på besök i omgång sju. För andra gången i den allsvenska historien slutade en match mållös mellan de båda lagen.

2020 var det en viktig match i omgång 26 om de allsvenska medaljerna efter Malmö FF.

Norrköping tog en tidig ledning eftre att ha fått en frispark i Elfsborgs straffområde då Tim Rönning tvingades fånga bollen efter ett bakåtspel. Sead Haksabanovic pangade in 1-0.

Simon Olsson kvitterade efter en knapp halvtimmas spel. När 20 minuter återstod avgjorde Per Frick och Elfsborg avancerade från femte till andra plats i den allsvenska tabellen som försvardes säsongen ut.

2021 blev det bara ett mål. Det var Jeppe Okkels som´var smart placerad vid en hörna och fångade upp andrabollen och pangade in segermålet för Elfsborg, 1-0.

Text: Mikael Häggström

Huvudpartners Officiella sportleverantörer