140601 Elfsborgs Johan Larsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IF Elfsborg och Malmö FF den 1 juni 2014 i Borås. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN / Cop 112

Historik – Gulsvart hemma mot Malmö

Publicerad: 2022-09-04 12:57

Malmö FF är ett av de åtta lag (Assyriska-Saab-Jönköping Södra-Sirius-Västra Frölunda-Åtvidaberg och Öster är de sju andra) som har plusstatistik på Elfsborg när det gäller allsvenska matcher i Borås. Malmö FF är också det lag som vunnit mest gånger i vår stad. Av de 58 matcher som spelats har Malmö FF vunnit 32, Elfsborg 25 och tolv matcher har slutat oavgjort. Elfsborg har den bättre målskillnaden 113-106.

Första allsvenska mötet i Borås var säsongen 1931/32 och då slutade matchen 3-3 sedan debutanten Arne Samuelsson målat två gånger och Folke Fredenlund en för hemmalaget. Nästkommande säsong vann Elfsborg med den största segermarginal som hittills förekommit mellan lagen då Malmö fick resa hem med en 7-1 förlust. Målskyttarna den gången var Knut Gustavsson tre, Sven Jonasson två, Erik Källström och ett självmål från Malmö vardera ett.

1933/34 kom Malmö till Ramnavallen i den andra omgången. Elfsborg vann med 3-0 men denna match skulle senare strykas från statistiken. När höstomgången var färdigspelad diskvalificerades Malmö FF för brott mot amatörbestämmelserna och flyttades ned till division II.

Efter två säsonger var laget tillbaka i allsvenskan men det skulle dröja ytterligare tre säsonger innan MFF: s första seger i Borås kom. Då den kom var den mycket överraskande då de redan klara guldmedaljörerna besegrades med 2-1 i den 21: a omgången. Detta var Elfsborgs enda hemmaförlust på hela säsongen.

Malmö FF: s storhetstid inleddes med klubbens första guld 1943/44 och fram till Elfsborgs degradering 1953/54 vann Elfsborg endast två matcher av elva. Från och med den 6 maj 1949 och fram till sista omgången i allsvenskan 1950/51 spelade Malmö FF 49 matcher i följd utan att förlora. Detta är ett mycket svårslaget rekord och sviten innehöll två vinster på Ryavallen med 2-0 och 2-1 och dessutom tre dito på Malmö IP.

När Elfsborg gjorde comeback 1961 hette Malmös bästa lag IFK och MFF hade ingen chans på Ryavallen. 3-0 blev segersiffrorna sedan Henry Larsson, Wigar Bartholdson och Leif ”Gästis” Petersson svarat för målen.

1965 var en riktig stormatch. I toppmatchen efter sommaruppehållet vann Elfsborg med 3-1 efter mål av Lasse Heineman, Gert Christiansson och Henry Larsson. Trots att Elfsborg vann två matcher mot MFF och hade fler poäng än guldåret 1961 (32 mot 31) så vann Malmö FF guldet.

1966 slutade det 2-2 sedan Bosse Falk gjort båda Elfsborgsmålen. Bosse Falk och bra matcher mot Malmö FF skulle vara synonymt. 1968 förlorade visserligen Elfsborg med 2-1 men matchens behållning var Bosse Falks spel på högerbacken där visade upp en provkarta på ett modernt backspel. Bosse Falk var centerforward och hade placerats på högerbacken i denna match och gjorde succé. 1970 var det Bosse som åter visade vägen med ett mål från 35 meters håll. Elfsborg vann då med hela 4-0 sedan också Hasse Höglund nätat två gånger och Gert Christiansson en.

På 1970-talet var Malmö FF mycket starka och förutom ovan nämnda vinst blev det bara tre hemmasegrar till. Två kom i den sista spelomgången 1973 2-1 och 1979 3-1. Det blev också hemmaseger i omgång 21 1976 då Christer Hellqvist och Thomas Ahlström var de gulsvarta målskyttarna vid 2-1 segern.

1980-talet var inte lättare. Den enda hemmasegern kom 1984 sedan Leif Gustafsson hämtats tillbaka från Borås GIF och gjorde comeback för att rädda Elfsborg kvar i allsvenskan. Thomas Ahlström var tvåmålsskytt men segern med 2-1 hjälpte föga. Det blev ändå degradering den säsongen.

1997 gjorde Fredrik Berglund sitt första mål i allsvenskan då han kvitterade till 1-1 på en straffspark sent i matchen.

1998 tog Malmö ledningen efter mål av Sverri Sverrison men Jörgen Wåhlemark utjämnade efter att målvakten i Malmö Jonny Fedel träffat honom i sidan när denne försökte rensa undan bollen. Segermålet gjorde Fredrik Berglund sedan han kommit som ersättare efter 72 minuter och bara varit på planen i en halv minut.

1999 minns vi gärna Anders Svensson drömmål på volley efter hörna. 5-2 slutade det och Haraldur Ingolfsson var tvåmålsskytt och Lars-Gunnar Carlstrand och Martin Strömberg gjorde var sitt. Malmö FF degraderades efter 63 raka allsvenska säsonger.

2001 vann Malmö med 2-0 då Zlatan Ibrahimovic i sin första allsvenska bortamatch var en av MFF: s tongivande spelare. Matchen var jämn och det stod länge 0-0 innan Jörgen Olsson och Josef Elanga med var sitt mål under de tio sista minuterna spelade hem segern till Malmö FF.

2002 vann Elfsborg med 2-1 sedan Andreas Drugge gjort båda målen inom loppet av tio minuter i den första halvleken. För att inte bara nämna målskyttar måste och skrivas att den insats som Kristoffer Arvhage gjorde som mittback i denna match är en av de främsta individuella prestationerna i en enskild match som gjorts på länge i Elfsborg.

2003 var det Malmös tur igen. Ett ledningsmål efter två minuter av Peter Ijeh redan efter två minuter gjorde att Elfsborg fick jaga hela matchen. MFF bevakade sin ledning och när Niklas Skoog när en kvart återstod gjorde 2-0 var det avgjort. Hasse Berggrens sena reduceringsmål innebar bara att slutresultatet blev 1-2 och Elfsborg hade förlorat sin första hemmamatch för säsongen.

2004 fick Elfsborg inkasserade Elfsborg sitt största hemmanederlag sedan 1987. Trots ett tidigt ledningsmål av Lasse Nilsson blev det en nattsvart dag för Elfsborg. Under åtta minuter i slutkvarten av den första halvleken vände MFF matchen. Afonso Alves satte en frispark och rakade sedan in 2-1 i öppen bur. Daniel Majstorovic nickade in 3-1. I slutet av matchen fullbordade Afonso Alves sitt hattrick och Patrik Andersson fastställde slutresultatet till 5-1.

Elfsborg tog revansch 2005. I den första matchen lagen emellan på Borås Arena svarade Joakim Sjöhage för arenans dittills bästa dragning då han i matchens inledning lurade Olof Persson och Hasse Berggren fick slå in 1-0 på efter Joakims skott i stolpen. Marcus Rosenberg utjämnade före paus. I den andra halvleken skadades Johan Wiland och Abbas Hassan fick göra allsvensk debut i målet. Joakim Sjöhage gav Elfsborg ledningen i den andra halvleken. MFF jade en jättechans att utjämna men Johan Karlsson räddade en lobb över Abbas Hassan på mållinjen och i stället avgjorde Hasse Berggren definitivt matchen i den 88: e minuten då han slog in 3-1 på straffspark.

GULDÅRET 2006 års bästa fotbollsmatch var mötet med di himmelsblå från Malmö. Det var en härlig underhållning där Malmö FF hade ledningen med såväl 1-0 som 2-1 i den första halvleken. Anders Svensson hade kvitterat en gång i den första halvleken och han skulle göra det igen i den andra men en underbar frispark. Daniel Alexandersson sprang igenom i en av sina fina löpningar och slog in 3-2 efter en dryg timmas spel. Därefter kunde Samuel Holmén punkterat matchen men han missade sin straffspark. Samuel tog dock revansch med att spika slutresultatet till 4-2 i som ovan sagt den säsongens bästa allsvenska fotbollsmatch.

2007 ställdes Elfsborg liksom senaste gången-1962- som regerande mästare mot Malmö FF i den allsvenska upptakten. Till skillnad från 45 år tidigare spelade matchen i Borås. Det blev en alldeles utmärkt premiärmatch där lagen delade på poängen. Matchen slutade 1-1 efter att Jonathan Johansson givit Malmö ledningen och Samuel Holmén dundrat in kvitteringen i den första halvleken.

2008 var det utklassning. I tur och ordning svarade Stefan Ishizaki, Daniel Mobaeck, Emir Bajrami och James Keene för var sitt mål och kopierade segersiffrorna 4-0 från 1970 och tog den tredje största segern genom tiderna på hemmaplan mot Malmö FF.

2009 vann Elfsborg igen, nu med 1-0. Mathias Florén var inne i sitt livs målstim i den gula tröjan. Mathias var målskytt i omgången före mot Gefle och på Borås Arena nickade Mathias Florén segermålet efter en hörna. Elfsborg gjorde åter en bra match mot MFF och vann fullt välförtjänt.

Denni Avdic gjorde Elfsborgs mål nr 100 hemma mot MFF då han 2010 reducerade till 1-2 strax efter att Wilton Figureido utökade den ledning som Jimmy Durmaz hade givit Malmö i den första halvleken. Denni Avdic slog också in mål nr 101 då han kvitterade fyra minuter före slutsignalen.

Det skulle för övrigt visa sig att det endast visa sig när säsongen var slut att detta var en av tre matcher då ett lag som kom i underläge med två mål tog en poäng.

2011 var det 0-0 i paus och Andreas Augustsson tryckte in ledningsmålet i den andra halvleken. Elfsborg gjorde en lysande match och Johan Larsson och Amadou Jawo utökade hemmasegern till 3-0 under slutminuterna och det var sjunde mötet utan förlust mot MFF på Borås Arena.

GULDÅRET 2012 spelades matchen i omgång 19 (Elfsborg hade en match tillgodo) och båda lagen stod på 35 poäng vardera som etta och tvåa i tabellen. Det blev en lysande eftermiddag för Elfsborg som gjorde årets bästa match denna dag. Johan Larsson gjorde mål igen på MFF i den första halvleken. Matthias Ranégie, som just kommit till MFF från Häcken kvitterade efter 57 minuter men sedan blev det en rolig halvimma för Elfsborg. Mellan minut 70 och 75 gjorde David Elm och Niklas Hult var sitt mål och under de sista fem minuterna av matchen punkterades denna då Daniel Mobaeck fastställde 4-1 då han slog in en stolpretur efter en frispark.

2013 så vann Malmö FF för första gången på Borås Arena. I den 29:e omgången så säkrade MFF sitt allsvenska guld efter att Guillermo Molins spelat in såväl 1-0 som 2-0 och detta blev slutresultatet. För första gången sedan 2000 hade ett bortalag säkrat guldmedaljerna i Borås.

2014 blev det ny seger för MFF. Markus Rosenberg blev matchens enda målskytt men det var en seger som satt hårt åt. I slutsekunderna prickade Anders Svensson trävirket med en frispark och det var en av många chanser som inte resulterade för Elfsborg denna dag. Det var också Niklas Hults sista match innan flytten till Nice.

2015 var det seriefinal i den åttonde spelomgången. Det var den 181:a gången som ettan och tvåan i en aktuell allsvensk tabell spelade mot varandra. Malmö FF var serieledare en poäng före Elfsborg och det blev en dramatisk match.

Magnus Wolff Eikrem gav Malmö ledningen efter 20 minuter men strax före paus kvitterade Markus Rohdén. I samband med att Eikrem gjorde sitt andra mål efter 76 minuter tändes en massa bengaler på ena kortsidan. Matchen fick avbrytas och det så länge som under en kvart.

Elfsborg utnyttjade uppehållet bäst och kom tillbaka i matchen. Det skulle också ge utdelning och detta efter stopptiden 90+15 då Marcus Rohdén blev den dagens andra tvåmålsskytt då han framspelad av Viktor Claesson kvitterade till 2-2 som också blev slutresultatet.

2016 var det ett tidigt vårmöte i den fjärde spelomgången. Ett grinigt Malmö FF drog på sig fem varningar men det hindrade ändå inte att Markus Rosenberg gjorde matchens enda mål då tolv minuter återstod av matchen.

2017 flyttade vi fram en omgång till den femte. Det blev en match som länge såg ut att sluta mållös men tio minuter före de nittio gav Pawel Cibicki MFF ledningen. Det skulle inte dröja mer än fyra minuter innan Viktor Prodell nickade in kvitteringen. Men det skulle bli Malmö som rodde hem segern. På stopptid spelade Magnus Wolff Eikrem fram landsmannen Jo Inge Berget som nätade och Malmö FF kunde åka hem med en 2-1 seger.

2018 var det allsvensk premiär (igen) mot MFF. Det tog bara en minut och 26 sekunder då Mattias Svanberg blev säsongens snabbaste allsvenska målskytt. Viktor Prodell kvitterade efter en dryg kvarts spel men strax efter så blev Arnor Traustason målgörare för MFF då han gjorde 2-1 och det blev matchens sista mål.

2019 kom Malmö till Borås i omgång 24 och jagade det allsvenska guldet. Elfsborg hade en placering i mitten. Det var Tim Rönnings hemmadebut i allsvenskan och han höll nollan ända fram till matchminut 63 då Guillermo Molins nätade. Under de sista 10 så utökade MFF segermarginalen till 3-0 efter att Jon-Inge Berget slagit en straffspark och Marcus Antonsson

skrivit in sig i målprotokollet.

2020 var det match i omgång sex. Det finns många sätt att avgöra matcher på. Denna dag så var det Frederik Holst som kom att symbolisera detta. Efter en hörna vann Leo Väisänen en nickduell och Frederik Holst vallade snygg in segermålet, dagens enda med hjälp av ryggen.

En härlig 1-0 seger och det skulle när tabellen summerades visa sig att det var säsongens etta och tvåa som hade träffat på varandra denna dag.

2021 var det match i omgång 20 och Elfsborg var trea i tabellen med 36 poäng. AIK var i ledningen med 40 följda av Djurgården 38. MFF var fyra med 35 poäng.

Det var en jämn match som tyvärr för hemmalagets del skulle avgöras att ett självmål. Johan Larsson träffades oturligt av ett inlägg under matchens slutskede och det var den dagens enda mål.

Mikael Häggström

Huvudpartners