Henry Larsson har lämnat oss

Publicerad: 2022-10-10 15:00, Uppdaterad 2022-10-11 11:32

IF Elfsborg har sorg. Vi har nåtts av beskedet att en av föreningens stora spelare Henry Larsson den 9 oktober 2022 avlidit.

Henry Larsson föddes 1934-02-26 och kom till Elfsborg 1952 från Falkenberg. Den allsvenska debuten blev speciell. I den allsvenska premiären 1952/53 ställdes Elfsborg mot Malmö FF på Malmö Gamla IP. Malmö FF hade inte förlorat under de senaste 40 allsvenska hemmamatcherna. Henry Larsson gjorde matchens första mål och Elfsborg kunde åka hem till Borås med en lysande 3-1 seger.

Henry Larsson kom in i ett Elfsborg som under hans andra säsong ramlade ur allsvenskan efter 28 raka allsvenska säsonger. Det blev att börja om i andra divisionen och det blev en sex år lång kamp att ta sig tillbaka till allsvenskan. Placeringarna var 3-2-2-2-2 innan 1960.

Den mest minnesvärda matchen för Henry Larsson var den 2 maj 1957 borta mot Örgryte på Gamla Ullevi. 32 357 kom dit och 4 000 fick vända utan att komma in. Detta är alla tiders publikrekord på den arenan. Elfsborg vann med 2-1 och Henry Larsson gjorde ett av målen.

När så Elfsborg äntligen vann division 2 Västra Götaland år 1960 blev det kval till allsvenskan. Efter två segrar mot Örebro SK och IFK Luleå var Elfsborg äntligen tillbaka i allsvenskan.

1961 blev ett stort framgångsår för Elfsborg och för Henry Larsson. Han var Elfsborgs bästa målskytt med 14 fullträffar när Elfsborg som första klubb vann allsvenskan som nykomlingar. Henry Larsson fick också förtroendet att debutera i landslaget mot Norge.

1965 var kanske Henry Larssons bästa säsong i Elfsborg. Det borde blivit ett nytt guld men trots två segrar mot Malmö FF så hade till slut MFF två poäng mer än Elfsborg. En blåsig match på Olympia i Helsingborg med en 1-0 förlust förstörde allt.

Efter en riktig stormatch i omgång fyra där Elfsborg besegrade Örgryte med 4-1 fick Örgrytes legendar Agne Simonsson frågan ”vem var bäst på plan”. Agne svarade Henry Larsson.

Då fick Henry Larsson åter spela i landslaget mot blivande världsmästarna England på Ullevi. Henry Larsson berättade att han hade en tuff motståndare i Nobby Stiles.

Hans karriär i Elfsborg fortsatte i ytterligare tre säsonger och avslutades 1968. Sammanlagt spelade han 345 seriematcher, fördelat på 217 i allsvenskan och 128 i division 2. Han noterades för 175 mål varav 79 i allsvenskan och 96 i division 2. Henry Larsson har dessutom ett klubbrekord och det är att han gjort mål mot 42 olika motståndare i seriespel.

Han varvade sedan ner med spel i Gnosjö och Kungsbacka och var tränare för flera föreningar.

Henry Larsson var en värdig symbol för Elfsborg under hela sin karriär. Han kallades ”Mr Elfsborg” och inte bara för hans spel på planen. Han var en gentleman på plan, och inte minst utanför.

Ödmjukhet och vänlighet är ord som är lätta att använda när man tänker på Henry Larsson.

IF Elfsborg tackar för alla fantastiska insatser för föreningen och tankarna går just nu till barnen Peder, Stefan och Cecilia med familjer.

Vila i frid Henry Larsson.

Huvudpartners Officiella sportleverantörer