221008 Elfsborgs tränare Joakim Carlsson under fotbollsmatchen i Div 2 Mellersta Götaland mellan Elfsborg och Westbo den 8 oktober 2022 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0223

Nu inleds kvalet: ”Har en härlig känsla”

Publicerad: 2022-10-15 10:18, Uppdaterad 2022-10-15 10:31

Under lördagseftermiddagen kliver IF Elfsborg in i kvalet mot division 1. Örgryte IS står för motståndet i ett dubbelmöte som inleds på Borås Arena.
– Vi ska spela vårt spel, säger huvudtränare Joakim Carlsson.

Seriesegern i division 2 var ett faktum för IF Elfsborgs damlag och därmed är det nu dags för ett minst sagt spännande kval till division 1. Där väntar Örgryte IS över två matcher – där vinnaren spelar i ettan nästkommande säsong.

– Ett kval blir givetvis ännu mer nerver än under ett seriespel. Nu är det vinna eller försvinna över två matcher vilket ger en helt annan spänning för både spelare och ledare, säger lagets huvudtränare Joakim Carlsson.

Vad väntar er?

– Jag var och tittade på ÖIS i söndags efter vår match, och så har vi mött dem i en träningsmatch där vi förlorade med 2–0. För oss kommer det handla om att sätta helheten, i både försvars- och anfallsspelet. Vi måste våga och inte bli tveksamma. Vi har spelare som kan sticka ut och göra skillnaden. Vi har satt en matchplan för hur vi ska agera.

Joakim Carlsson tror att det blir två matcher mellan två ganska så jämna lag, men där laget som vågar ta tag i taktpinnen kan gå vinnande ur striden.

– Jag tror att början blir väldigt nervös. Det lag som kan ta initiativet och som har en tydlighet i sitt spel kan utnyttja det och få en fördel. Man vet att man har en svacka i varje match, så det gäller att få den så kort som möjligt.

Hur är din känsla inför matchen?

– Jag har en härlig känsla. Vi har bevisat tidigare att även om vi legat under så har vi inte lagt av. Vi har spelat vårt spel, hållit oss till vår matchplan och kunnat utnyttja kanterna bra. Och det ska vi göra även den här gången, avslutar han.

Sara Jardving blev IF Elfsborg bästa målskytt i serien med hela 21 fullträffar. Hon instämmer med föregående talare gällande att det känns spänt inför det som väntar.

– Det ska verkligen bli jätteroligt. Klart att man är spänd och nervös, men det här är en bonus så det ska bli superkul, säger hon och fortsätter berätta om vad hon tror blir viktigt för att kunna besegra Örgryte IS över två matcher:

– Att alla måste hålla fokus, hela tiden vara på tårna och göra det vi har bestämt att vi ska göra. Vi har en plan för hur vi ska spela och det är viktigt att alla följer den.

Efter en lång tids seriespel ställs allt nu på sin spets. Nu gäller det att ge allt man har, menar Sara.

– Klart man är ganska sliten både mentalt och fysiskt. Men det här ska bara bli roligt. Någonstans får man stänga av allt och tänka att det här är det sista, och då gäller det att tömma allt man har i de här två matcherna.

Vad tror du det blir för typ av match under lördagen?

– ÖIS är ett väldigt rutinerat lag. De vill spela fotboll och är anfallsglada. Så jag tror att det kommer bli en bra anfallsfotboll från båda håll, och sedan kan det handla om vem som står pall bäst defensivt. Både vi och ÖIS och ett starkt centrallås och det gäller att vinna den kampen.

IF Elfsborg inleder dubbelmötet på hemmaplan under lördagen. Returen spelas på bortaplan på torsdag.

– För min tycker jag det känns bäst att börja hemma. Det är viktigt att få en bra start och det känns det allra bäst att få spela på Borås Arena.

IF Elfsborg–Örgryte IS sparkas igång klockan 17.00 och IF Elfsborgs partnernätverk bjuder på entrén.

Huvudpartners