221020 Elfsborgs spelare deppar efter kvalmatch 2 till division 1 mellan Örgryte och Elfsborg den 20 oktober 2022 i Göteborg. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0230

Elfsborg numret för små

Publicerad: 2022-10-20 20:58, Uppdaterad 2022-10-20 21:07

Andra kvalmatchen stod på schemat – men det var en stor uppförsbacke redan på förhand för att kunna vända runt kvalresultatet. 

På Valhalla IP tog Örgryte emot Elfsborg i den andra kvalmatchen lagen mellan, ett kval där den totala vinnaren avancerade till division 1. Elfsborg hade tio tunga minuter i slutet av lördagens match, där det gick från mållös till tre måls ledning för gästerna i matchens sista minuter. En tung uppförsbacke på förhand att vända runt, men i fotboll kan allting hända. Elfsborg skulle ge det en chans, men det skulle visa sig svårt.

Liksom matchen i Borås var det spelmässigt tämligen jämnt, men det var fasta situationer som skulle bli avgörande. I den 8′ minuten lyftes en frispark in från långt håll, men nickskarvades likt en hockeyskarvning in i mål. Innan kvarten var spelad spelades en hörnretur in som stöttes in efter att försvaret inte lyckats få kontroll på bollen. I 28′ minuten kunde Örgryte än en gång nyttja en fast situation, denna gång en straff som säkert sköts in i mål. Litet hopp tändes när Linda Westberg Carlsson avancerade och väggspelade sig fram i banan, och elegant rullade in reduceringen till 3-1, men fler mål blev det inte i första halvlek.

Intensiv start av andra halvlek

Andra halvlek blev fortsatt chansrik. Elfsborg hade perioder där laget pressade på rätt bra och Örgrytes målvakt behövde sträcka ut både en och två gånger, men även hemmalaget hade perioder där det var mycket spel och halvchanser förlagda i förlagda i Elfsborgs försvarsdel. Trots att Elfsborg hade reducerat var det en lång väg att komma upp och vända den totala ställningen. När pressen inte resulterade i mål blev matchen något mindre intensiv ju längre den gick. Mål blev det inte fler av i matchen och därmed skrevs slutresultatet till 6-1 över två matcher.

Elfsborg får därmed fortsätta spela i den nya division 2 kommande säsong, där ett rejält antal lag från division 1 nu kommer spela då seriesystemet görs om. Nya erfarenheter och mer rutin, dessutom en mycket imponerande serieseger får inte glömmas bort, men summering av säsongen tar vi om ett litet tag.

Örgryte IS Fotboll – IF Elfsborg 3-1 (3-1)

Mål: 1-0 9′, 2-0 14′, 3-0 28′, 3-1 Linda Westberg Carlsson  37′

Startelva: Tuva Janveden Mobrandt (mv), Wilda Johansson, fanny Johansson, Linda Westberg Carlsson, Linn Sångberg, Cornelia Andersson, Mathilda Ståhlbom Karlsson, Leann Nyström, Ellen Larsson, Tea Skoglund, Sara Jardving
Ersättare: Rebecka Wikander (mv), Vanessa Lopez, Lova Mobaeck, Ebba Johansson, Ida Backlund

Huvudpartners Officiella sportleverantörer