220410 Elfsborgs spelare jublar efter 3-0 under fotbollsmatchen i P17 Allsvenskan Södra den 10 april 2022 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0175

Storseger – nu väntar SM-semifinal

Publicerad: 2022-10-23 20:25

Elfsborg behövde en poäng – då kom en av årets största segrar istället när gulsvart säkrade SM-semifinal.

Det har varit ett race mellan Elfsborg och Halmstad om andraplatsen i P17 Allsvenskan denna säsong. Efter Elfsborg svacka formmässigt efter sommaruppehållet, kunde Halmstad äta ikapp det avstånd som gulsvart skaffat sig. Förutsättningarna var enkla, Elfsborg var piskade att ta en poäng borta mot Trelleborgs FF för att gå vidare till SM-semifinal för att ha saken helt i egna händer. Då skulle en av seriens största segrar inkasseras.

Gästerna fick hål på hemmalaget redan i början av matchen när Lukas Paulsén satte 1-0- Hemmalaget kvitterade rätt snabbt, men spelövertaget började resultera i mål när Enzo Andren gjorde 2-1 i 23′ minuten och därefter släppte aldrig Elfsborg initiativet. Lukas Paulsén och Gottfrid Rapp gjorde varsitt mål till innan Enzo Andren satte sitt andra precis före halvtidsvilan. I andra halvlek fortsatte sedan Elfsborg på sitt övertag och gjorde ytterligare mål. Isak Edman ökade till 6-1, Gottfrid Rapp med sitt andra till 7-1 och därefter Frode Aronsson i 85′ minuten till 81.
– Det var jätteskönt att vi satte ledningsmålet men sedan kvitterar de rätt snabbt. Trots det tar vi oss samman, gör ett par mål till och sedan rinner det iväg. Vi är formtoppade och riktigt bra nu, riktigt vassa så det känns bra inför slutspelet som vi går in i med sex raka segrar, säger tränare Tony Lundqvist.

Topp fyra i Sverige

Elfsborg är därmed serietvåa och ställs mot Hammarby IF FF som tog segern i den norra serien. Semifinalerna kommer starta kommande helg där Elfsborg börjar på hemmaplan, och avgörs helgen därefter på bortaplan för gulsvart.
– De fyra lagen som är kvar nu i SM-slutspelet är nog ganska jämna skulle jag säga. Vi är bland de fyra bästa lagen i Sverige och det känns givetvis väldigt bra. Som det ser ut kommer vi spela på söndag eftermiddag på hemmaplan, men vi ska sätta det i morgon. Om vi skulle ta oss till final kommer den dock spelas i Borås också, fortsätter Tony.

I veckan väntar nu uppladdning på bästa vis inför SM-slutspelets första match.
– Vi vet vad vi ska göra i matchen och vad som krävs av oss, så det blir återhämtning i veckan, fys och några träningar där vi kan trycka på lite. Det här är en otroligt bra grupp att jobba med, kanske att vi haft den bästa utvecklingen någonsin i hela gruppen, så det vore roligt att kröna det med en titel, avslutar Lundqvist.

Trelleborgs FF – IF Elfsborg 1-8 (1-5)

Mål: 0-1 Lukas Paulsén, 1-1, 1-2 Enzo Andren 23′, 1-3 Lukas Paulsén 27′, 1-4 Gottfrid Rapp 32′, 15 Enzo Andren 45′, 1-6 Isak Edman 52′, 1-7 Gottfrid Rapp 57′, 1-8 Frode Aronsson 85′

Startelva: Lucas Söderberg (mv), Ludvig Richtner, Hari Bajrektarevic, Frode Aronsson, Viktor Nylén, Isak Edman, Gottfrid Rapp, Malte Wester, Lukas Paulsén, Enzo Andren, Theo Eliasson
Ersättare: Hannes Bäck (mv), Kasper Berndtsson, Arvid Wiklund, Felix Älverdal, Elijas Gunnergård, Leo Östman, Mateusz Zawilski

Huvudpartners