Tack för allt, Rasmus Alm

Publicerad: 2022-10-30 09:43

Rasmus Alm lämnar IF Elfsborg efter säsongen 2022. Under årets sista allsvenska hemmamatch på måndag klockan 19:00 tackar vi honom tillsammans för tiden i föreningen.

– Tiden hos IF Elfsborg har vart de klart bästa åren i min karriär. Det har bara varit positivt sedan jag kom till föreningen. Det är något jag kommer se tillbaka på i framtiden och vara stolt över, säger Rasmus Alm.

Sommaren 2019 anslöt en då 23-årig Rasmus till IF Elfsborg från Degerfors IF, som vid den tiden spelade i Superettan.

– Fram till att jag kom hit har det kanske inte varit jätteljust i min karriär, så att komma till Elfsborg känns verkligen som en vändpunkt och det är så jag kommer minnas den här tiden, säger Rasmus.

Den allsvenskan debuten i Elfsborgströjan kom den 29 juli 2019 hemma på Borås Arena, då IF Elfsborg besegrade Kalmar FF med 2-1. Han gjorde sin första poäng ungefär en månad senare när GIF Sundsvall stod för motståndet på bortaplan där Rasmus assisterade Per Frick till 0-1. Även här gick gulsvart segrande ur kampen.

Det första allsvenska målet blev ett minnesvärt sådant. När IFK Göteborg besökte Borås Arena för västderby den 28 oktober samma år var det Rasmus som satte dit 1-0 i en match som slutade 2-0, och där blev det omvända roller då Per Frick var den som slog passningen.

– Det minnet kommer hänga kvar, den bilden var ju överallt i typ tre år, säger Rasmus med ett skratt.

– Just det målet betyder såklart mycket eftersom det var mitt första, och dessutom kom i ett derby på hemmaplan. Sen var det kanske inte det snyggaste målet men det är ofta de målen jag gör, fortsätter han.

Redan matchen därefter mot Helsingborgs IF kom nästa mål – i en match som slutade 2–1 i IF Elfsborgs favör. Nästföljande säsong var Rasmus en stark tillgång i lagbygget då han spelade hela 30 allsvenska matcher från start och stod för 9 mål och 3 assist. På ryggen hade Rasmus inledningsvis burit nummer 14, men det var även inför denna säsong det istället blev 21 som gällde.

Under säsongen 2021 levererade Rasmus 17 allsvenska starter, 6 mål och 3 assist. Rasmus lyfter även Europaspelet sommaren 2021, varifrån han nämner ett särskilt kvarhängande minne.

– Jag skulle nog ändå säga att ett minnesvärt ögonblick i Elfsborgströjan är när vi mötte Feyenoord borta, det var en tuff upplevelse och en viktig lärdom, säger Rasmus.

Under den aktuella säsongen 2022 har han i allsvenskt spel stått för 6 mål och 6 assist under 20 starter och 6 inhopp i den gulsvarta tröjan. I Elfsborgströjan har Rasmus totalt stått för 27 mål och 17 assist under 108 spelade matcher. När han själv sammanfattar tiden i föreningen, uttrycker Rasmus en stolthet över framför allt laget.

– Jag minns när jag skrev på för Elfsborg, då lovade jag att jag skulle stå för ett hårt jobb och det känner jag att jag kan stå för än idag. Jag har gett allt. Det är också väldigt enkelt att spela under Jimmy. Man vet vad han vill ha ut av en, och när vi gör det vi ska går laget bra och då blir man ju bra individuellt också. Det är ingen ”one man show” direkt, utan det är ett kollektiv som har gjort att alla har presterat bra under de åren jag har varit här, menar han.

Rasmus har minst sagt gjort en fin resa i föreningen, och menar själv att han inte bara utvecklats som fotbollsspelare utan även som person under tiden i IF Elfsborg och Borås.

– Familjen har trivts otroligt bra här och även jag. Från dag ett har jag känt mig som hemma och det är en sak som Elfsborg står väldigt tydligt för. Föreningen är familjär och jag tror inte det är många här som inte trivs. Det är något jag också kommer ta med mig som något jag blivit bättre på – att inte sluta mig till en liten grupp i laget utan att man har bra kontakt med alla, säger Rasmus.

Rasmus skickar avslutningsvis med ett tack till alla lagkamrater, supportrar och människor i och runt omkring IF Elfsborg för den tid han spenderat i föreningen.

– Jag är tacksam för att jag fått vara här, och fått tillhöra en så pass fin och familjär förening. Jag har alltid fått ett bra stöd oavsett hur det har gått på plan – man har känt sig uppskattad hela vägen. Jag är bara otroligt tacksam för allt, avslutar han.

Klubbchef Stefan Andreasson

– Det har funnits en del alternativ för oss och Rasmus att han skulle lämna oss redan under sommarfönstret. Efter ett sportsligt och ekonomiskt avvägande bestämde vi gemensamt att Rasmus spelar kvar säsongen ut med IF Elfsborg för att sedan få den utmaning i karriären utanför Skandinavien som han så väl förtjänar. Rasmus har hanterat denna situation på bästa sätt och gett allt för Elfsborg som han alltid har gjort sedan han kom till oss från Degerfors sommaren 2019.

– Rasmus har varit oerhört populär som person hos samtliga inom föreningen och på plan har han minst sagt stått för den fotbollen vi vill spela och bidragit starkt till våra fina placeringar de sista åren! Därför vill vi redan nu ta chansen att tacka av Rasmus för sin tid i Elfsborg och också ge publiken den möjligheten i samband med sista hemmamatchen mot Helsingborg på måndag. Stort tack Rasmus och lycka till!

Manager Jimmy Thelin

– Rasmus har allt man kan önska sig av en spelare, och han har ett starkt uppoffrande spel i sig för att ge laget framgång. Hans fart i djupled och hårda jobb för sina lagkamrater har gjort honom till en stark pusselbit i vårt lagbygge, och han har därtill bjudit på många viktiga mål. Rasmus har en stark drivkraft som individ, men han har samtidigt alltid förstått fotboll i den finaste formen – som en kollektiv kraft.

Allsvenskan
Huvudpartners Officiella sportleverantörer