970623 Fotboll, Allsvenskan, Elfsborg - Helsingborg, 1-3: Roland Nilsson, Helsingborg med elfsborgs Stefan Andreasson i ryggen. Foto: BILDBYRÅN / 20752

Historik – Elfsborg – Helsingborg

Publicerad: 2022-10-31 09:35

I allsvenskan har IF Elfsborg-Helsingborgs IF spelat 55 matcher i Borås och Elfsborg har 24 vinster och HIF har 18 segrar och 14 oavgjorda matcher. Lagen har också träffat på varandra tre gånger i division I och här har HIF 2-1 i segerstatistiken. Målskillnaden är 97-91 i allsvenskan till Elfsborgs fördel och 4-2 i division I i HIF: s favör.

HIF vann de fem första matcherna lagen emellan i Borås mellan 1926/27 och 1930/31. Matchen säsongen 1928/29 slutade 0-7 och en sjumålsförlust är Elfsborgs största nederlag i allsvenskan genom tiderna. Detta har också inträffat borta mot GAIS 1926/27 0-7 och 2005 Djurgården borta 1-8.

Elfsborgs första seger mot Hälsingborg kom i seriepremiären 1931/32 då Knut Gustavsson gjorde 1-0 som blev matchens enda mål. Matcherna under de åren då Elfsborg vann sina första guld slutade med hemmasegrar. 1935/36 var Hälsingborg i Division II men såväl 1938/39 som 1939/40 vann Elfsborg med uddamålet 3-2 respektive 2-1. Målskyttar i den första av de matcherna var Knut Johansson två och Gillis Andersson medan Sven Jonasson och Åke Samuelsson nätade på Ramnavallen den 22 oktober 1939.

1940/41 var det Hälsingborgs tur att bli mästare igen, nu för femte gången. Matchen på Ramnavallen vanns med 3-0 i den 18:e omgången. HIF utökade sin segersvit till tre raka efter att ha vunnit 1941/42 med 3-2, Knut Johansson tvåmålsskytt för Elfsborg, och 1942/43 med 2-1 sedan Evert Grahn nätat för di gule.

Säsongen 1943/44 vann Elfsborg sin största seger med Hälsingborg som motståndare då det slutade 6-1 på Ryavallen. Erik Schönning och Sven Jonasson var tvåmålsskyttar och Knut Johansson och Helge Johansson bidrog med var sitt. Ny hemmaviktoria 1944/45 då Sven Jonasson gjorde matchens enda mål.

1945/46 var det match i serieepilogen och det slutade 4-4. Sven Jonasson två, Stig Lindkvist och Gunnar Isaksson nätade för Elfsborg.

Fyra mål gjorde Elfsborg också 1946/47 och denna gång räckte det till seger då HIF inte mäktade med något enda. Den dagens målskyttar för Elfsborg var Pär Bengtsson, Hugo Lydén och Arne Källén.

Pär Bengtsson gjorde mål igen 1947/48 och detta var matchens enda.

Elfsborg fick sedan kämpa hårt för klara sitt allsvenska kontrakt under de närmast följande säsongerna. Det blev sex år utan hemmavinst mot Hälsingborg. 1948/49 vann de rödblå med 3-0. Därefter slutade det med delad pott tre år i följd, 2-2, 1-1 och 3-3. 1949/50 var centerhalven Urban Larsson tvåmålskytt för Elfsborg. 1950/51 räddade Hugo Lydén hemmapoängen medan hemmamålen 1951/52 gjordes av Evert Grahn, Olle Claesson och Urban Bengtsson.

Henry Larsson blev den siste att göra hemmamål mot Hälsingborg i Elfsborgs 28 år förstaallsvenska sejour.  Det hjälpte inte då det förlust med 2-1 1952/53 och förlust blev det också det olycksaliga året 1953/54 med 3-0 då Elfsborg fick lämna allsvenskan.

Under 1960-talet vann Hälsingborg aldrig någon match på Ryavallen trots åtta försök.

Guldåret 1961 blev det 3-0 på Ryavallen sedan Henry Larsson, Wigar Bartholdson och Lasse Råberg nätat var sin gång.

1962 var det Ove Grahn som med sina två mål såg till att poängen stannade på Ryavallen i matchen som slutade 2-1.

1963 vann hemmalaget med 3-1 efter två mål av Wigar Bartholdson och ett av Ove Grahn.

1964 var det en målrik match som slutade 4-3. Elfsborgs målskyttar den gången var Ove Grahn, Henry Larsson, Wigar Bartholdson och Kjell Svensson. Redan under matchens två första minuter hade lagen gjort varsitt mål och de som kom sent missade detta.

1965 togs en av många storsegrar detta år mot HIF. Segersiffrorna var 4-0 efter två mål av Owe Westerberg, ett av Ove Grahn och Lars Heineman.

Målrikt var det också 1966 då Elfsborgs segersvit på fem raka sprack. Elfsborg hade 3-1 i paus sedan Owe Westerberg, Bo Falk och Henry Larsson gjort var sitt mål och segern tycktes klar. HIF kom dock tillbaka i den andra halvleken då såväl Arne Friberg som Leif Rubin överlistade John Hedin och det slutade 3-3.

Många mål var signifikativt. 1967 vann Elfsborg med 4-2 sedan Hans Höglund blivit tvåmålsskytt och Henry Larsson och Lasse Heineman (hans sista allsvenska mål i Elfsborg) gjort var sitt.

I sista vårmatchen 1968 delade lagen på poängen med resultatet 1-1. Rolf Karlsson var Elfsborgs målgörare. Helsingborg åkte ned denna säsong och det skulle komma att dröja till 1993 innan de var tillbaka i allsvenskan.

1985 spelade lagen för första gången mot varandra på en annan nivå än allsvenskan och då vann Elfsborg med 2-0. HIF vann sedan 1990 och 1991 med 1-0 respektive 3-0.

1997 var HIF det första lag som besegrade Elfsborg på Ryavallen. Det var i den tolfte spelomgången som Skåningarna säkert vann med 3-1. Målskytt för hemmalaget var Christer Mattiasson.

1998 spelades Elfsborgs första match på Ryavallen mot HIF sedan premiären blivit inställd. Arild Stavrum avgjorde med matchens enda mål.

1999 slutade det 1-1 sedan Mattias Jonsson givit HIF ledningen och Anders Svensson nickat in kvitteringen strax efteråt.

2000 hämtade Elfsborg in ett 0-2 underläge – Björn Johansen och Roland Nilsson på straff målgörare – trots att Mikael Martinsson blev utvisad efter en halvtimmes spel då han räddade med handen på mållinjen. Elfsborg kämpade heroiskt och Joakim Alexandersson och Fredrik Berglund gjorde var sitt mål och det stod 2-2. Det höll dock inte ända fram för Rade Prica gjord segermålet för HIF.

2001 räddade Martin Andersson poängen åt hemmalaget med ett vackert nickmål tio minuter före matchslut. Martin Hansson hade svarat för HIF:s ledningsmål i den första halvleken. 

2002 vann HIF med 1-0 sedan Alvaro Santos från nära håll slagit in bollen.

2003 slutade det 0-0 efter en ganska intetsägande match.

2004 spelade lagen emot varandra på Ryavallen i den femte omgången. Elfsborg kom till matchen med fyra raka förluster i säsongsstarten. Samuel Holmén gav Elfsborg ledningen med ett distansskott efter en dryg halvtimmas spel. I den andra halvleken kvitterade Gustaf Andersson och matchen slutade därmed 1-1.  

Efter 21 raka seriematcher utan vinst mot HIF sprack så äntligen denna hemska svit 2005. I den näst sista omgången spelade Elfsborg väldigt bra och vann med 2-0 sedan Joakim Sjöhage nickat in det första målet och samma man hårt trängd tryckt in det andra.

GULDÅRET 2006 spelades matchen som den sista på våromgången före VM-uppehållet.

Matchen slutade 0-0 i en match där Elfsborg var det bättre laget i den första halvleken emedan den andra var jämn.

Det slutade 0-0 igen 2007 i en match som åter var jämn. Lagen spelade också mot varandra i den första Supercupen i Sverige och då vann Elfsborg med 1-0 sedan James Keene avgjort.

Elfsborg vann 2008 med 1-0 efter att Daniel Mobaeck blivit segerskytt. 1-0 segern kopierades i sista omgången 2009, nu med James Keene som Elfsborgs målgörare.

2010 jagade HIF guldet i en match som spelades i den 27:e omgången. May Mahlangu blev HIF:s första målgörare på Borås Arena då han gav HIF ledningen. Mattias Florén, framspelad av Stefan Ishizaki, kvitterade strax innan pausvilan. I den andra halvleken blev Erik Sundin dagens man för skåningarna då han svarade för såväl 2-1 som 3-1 och Helsingborg hade vunnit sin första match på Borås Arena.

2011 såg alla fram mot en förväntad seriefinal i den 26:e omgången men Elfsborg kom innan denna in i en formsvacka och förlorade tre raka matcher varför Helsingborg hade ett närmast ointagligt försprång inför matchen. Det blev ändå en härlig match inför den största boråspubliken, 14 197, någonsin lagen emellan. Erik Sundin gav HIF ledningen tidigt i matchen men Niklas Hult nickade in kvitteringen före paus. Anders Svensson gav Elfsborg ledningen men Mattias Lindström utjämnade på straffspark. Det blev ändå Elfsborg som skulle gå hem med segern 3-2 i denna härliga match. Jon Jönssons frispark ändrade riktning på Daniel Mobaeck och ställde helt Pär Hansson i HIF-målet.

GULDÅRET 2012 var det stormatch igen nu i lagens 19:e seriematcher. Alexandro Bedoya gav HIF ledningen före paus. Elfsborgs kom tillbaka och gjorde en lysanade andra halvlek. På fem minuter i mitten av densamma gav också två hemmamål. Andreas Augustsson nickade in kvitteringen och strax efter åt gjorde Viktor Claesson det som skulle bli Elfsborgs segermål  2-1 och en mycket tung seger som lade grund till det sjätte allsvenska guldet för IF Elfsborg.

2013 slutade det 1-1 efter att Lasse Nilsson givit Elfsborg ledningen och den blivande skyttekungen Imad Khalili kvitterat för Helsingborg.

2014 var det Johan Larsson som från sin högerbacksplats blev segerskytt då han strax innan den första halvlekens slut slog in 1-0 vilket också blev slutresultatet.

2015 var det match i nionde omgången på Borås Arena. Helsingborg tog ledningen strax före paus då Emil Krafth nätade. Elfsborg kom tillbaka och gjorde en strak andra halvlek. Viktor Claesson kvitterade efter 64 minuter och hemmapubliken fick jubla en gång till då Lasse Nilsson med två minuter kvar av ordinarie match gjorde segermålet 2-1.

2016 kom HIF till Borås i omgång 26. De kämpade för sin allsvenska existens och blev inte hjälpta av att Viktor Claesson blev matchens enda målskytt. Helsingborg skulle senare på hösten förlora kvalet mot Halmstads BK och degraderas efter 23 raka allsvenska säsonger.

Helsingborg var tillbaka 2019. Nu var det sommarmatch som slutade 1-1. Kevin Stuhr Ellegaard räddade en straff från Andreas Granqvist i den första halvleken. Efter pausen tog HIF ledningen efter mål av Max Svensson. När tre minuter återstod av ordinare match tid så kvitterade Simon Olsson och det slutade 1-1.

Coronasäsongen 2020 var det ett viktigt möte i omgång 28. Elfsborg spelade om allsvensk medalj medan HIF åter hamnat i svårigheter och försökte spela till sig ett nytt allsvenskt kontrakt.

Efter en mållös första halva av matchen blev det en målexplosion under tio minuter i den andra. Per Frick gav Elfsborg ledningen på en straff och bara två minuter senare utökade Jeppe Okkels till 2-0. Mix Diskerud reducerade men det hjälpte inte bortalaget. Elfsborg vann med 2-1 och stormade mot stora silver emedan Helsingborg för fjärde gången åkte ur allsvenskan.

TEXT: Mikael Häggström

Huvudpartners Officiella sportleverantörer