221031 Elfsborgs Alexander Bernhardsson jublar med Niklas Hult efter 1-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Helsingborg den 31 oktober 2022 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0235

Tremålsseger i årets sista hemmamatch

Publicerad: 2022-10-31 20:56

IF Elfsborg vann klart i säsongens sista hemmamatch. Slutresultatet mot Helsingborgs IF skrevs till 3–0 (1–0).

IF Elfsborg inledde årets sista hemmamatch i ett rasande tempo. Under den inledande kvarten skapade man utan tvekan tillräckligt med målchanser för att också ta ledningen. Allra närmast var nog Sveinn Gudjohnsen vars nick från nära håll, efter fint inspel från Jacob Ondrejka, blockades av en försvarare på mållinjen. Den sistnämnda serverades dessutom ett fint läge av Alexander Bernhardsson kort efter, men snubblade till i avslutsmomentet och bollen gick utanför.

Även Oscar Aga, som fick chansen från start för första gången i Allsvenskan den här säsongen, kom försökte från nära håll, då med en bicykleta, men gästerna från Helsingborg kunde hålla tätt.

Bortalaget kunde sticka upp och komma till några chanser under den första halvleken, men det var ett tydligt hemmaövertag.

Jacob Ondrejka var ytterst nära att sätta dit 1–0 på ett spektakulärt vis. Hans frispark satt klockrent i kryssribban.

Till slut kom ledningsmålet. Jacob Ondrejka stod för ett fint förarbete innan han hittade ut till Johan Larsson på högerkanten. Därifrån kunde lagakaptenen sätta in passningen framför mål och hela vägen bort till Alexander Bernhardsson vid den bortre stolpen. Den senare gjorde inga som helst misstag, utan kunde sätta dit 1–0 till IF Elfsborg.

Di Gule fortsatte att komma till en del farliga lägen under inledningen av den andra halvleken, men såväl försvarsben som målvaktsräddningar stod i vägen.

Men i den 66:e minuten satte Sveinn Gudjohnsen fram bollen för Alexander Bernhardsson som i sin tur sköt in sitt, och Elfsborgs, andra mål för kvällen.

Direkt efter bytet genomförde manager Jimmy Thelin ett andra dubbelbyte. Tidigare hade Kevin Holmén och Besfort Zeneli fått äntra planen. Den här gången var det Jeppe Okkels och Ahmed Qasems tur.

Med dryga kvarten kvar att spela var det dags för det femte och sista bytet – och i och med det även den allsvenska debuten för Timothy Ouma.

Och direkt efter det bytet stormade Ahmed Qasem fram längs högerkanten, dribblade sig inåt i planen och avslutade det hela med att vända tillbaka avslutet vid förstastolpen för 3–0 till IF Elfsborg.

Hemmalaget tog det här i mål på ett minst sagt betryggande vis. Därmed är det också färdigspelat på Borås Arena för i år.

På söndag spelas den sista omgången i Allsvenskan. För IF Elfsborgs del väntar bortamöte med AIK.

IF Elfsborg–Helsingborgs IF 3–0 (1–0)

Målen: 1–0 Alexander Bernhardsson (42), 2–0 Alexander Bernhardsson (66), 3–0 Ahmed Qasem (77)

Startuppställning (4-3-3): Hakon Valdimarsson–Johan Larsson, Leo Väisänen, Sebastian Holmén, Niklas Hult–Noah Söderberg (76), Emmanuel Boateng (58), Sveinn Gudjohnsen–Alexander Bernhardsson (67), Oscar Aga (58), Jacob Ondrejka (67)

Ersättare: Tim Rönning, Maudo Jarjué, Ahmed Qasem (67), Timothy Ouma (76), Kevin Holmén (58), Jeppe Okkels (67), Besfort Zeneli (58)

Huvudpartners