Carlsson lämnar för nya utmaningar

Publicerad: 2022-11-16 09:47

Efter tre år hos IF Elfsborg väljer tränare Joakim Carlsson nya utmaningar. Här blickar han tillbaka på säsongen men också hela resan med damlaget.

Joakim Carlsson tog över IF Elfsborgs historiska första damlag inför säsongen 2020. Beslutet togs att föreningen skulle starta ett lag i division 4 och så snart beslutet var taget var det dags att agera. Snabbt skulle Carlsson och hans ledarstab få ihop en trupp som dels skulle prestera direkt, dels på lång sikt.

– Det var väldigt roligt men också intensivt. Var skulle vi hitta alla spelare? Jag hade en del kontakter från tidigare klubbar, vi hade koll på flickakademin och då var det bara att snabbt få ihop en bra grupp, säger Joakim Carlsson.

IF Elfsborg gick obesegrade genom såväl division 4 som division 3. I år fick laget kämpa än mer för att nå seriesegern, men lyckades i de sista omgångarna även säkra förstaplatsen i division 2-tabellen.

– Vi visste att det skulle bli tuffare och hade fler svåra motståndare som Ulricehamn, Skultorp, Falköping och Bankeryd. I de matcherna behövde vi spela på topp, och dessa matcher skulle bana vägen för om vi skulle lyckas, så den seriesegern är otrolig på så sätt.

Rutin kommer med tiden

I kvalet ställdes laget sedan mot Örgryte IS, ett dubbelmöte där IF Elfsborgs sista tio minuter i den första matchen blev tunga. 0-0 blev 0-3 och i den andra matchen slutade det sedan 3-1 till ÖIS.

– Då vi hade scoutat Örgryte visste vi var vi kunde såra dem, och det var bakom trebackslinjen vi kunde hota dem med vår snabbhet. Vi hade kanske tre heta chanser och hade vi gjort två mål hade det kunnat sluta annorlunda. Tjejerna gjorde sammantaget ett fantastiskt jobb över de två matcherna, fortsätter Joakim.

Carlsson blickar tillbaka på resan i IF Elfsborg

Efter säsongens slut har nu Joakim meddelat att han lämnar IF Elfsborg och går till Alingsås IF säsongen 2023. Ett beslut som var svårt att ta.

– Som tränare vill jag vara så högt upp som möjligt i seriesystemet, men det var inget lätt beslut att ta. Jag har jobbat med gruppen i tre år, sett den individuella utvecklingen och tagit nya steg varje år. Så det var svårt, förklarar Joakim.

Under tre år har det hänt mycket i laget, men med lärdomar från dessa år tror Joakim att IF Elfsborg är på helt rätt väg.

– Vi startade laget i en allsvensk förening vilket gav möjligheter men också väckte frågor kring hur man ska förhålla sig till det förväntansmässigt exempelvis. Det handlar också om att få en grupp att fungera ihop. Men det finns väldigt mycket att ta med sig, framför allt alla individer jag fått jobba med och kring.

”Tror på IF Elfsborgs väg”

Grundarbetet är på många sätt på plats och framtiden ser ljus ut även om det finns en del att arbeta med. I dagarna blev det också klart med att IF Elfsborg startar ett U-lag på damsidan, vilket också blir ett steg åt rätt håll.

– Det kommer bli jättebra för konkurrensen och helheten. I år var det tuffaste året att rotera spelare, tidigare säsonger kunde vi rotera nästan hela laget i paus men det gick inte i år på grund av bättre motstånd. Jag tror verkligen på IF Elfsborgs väg och tror det kan vara bra att etablera sig i division 2 och bygga vidare på den kvaliteten som finns. Det ska bli roligt att följa laget, jag bor ju i Borås och kommer springa på alla och man vet aldrig om vägarna korsas igen, avslutar Carlsson.

Sportchef Ungdom/Dam, Tony Lundqvist:

– Det arbete Joakim och övriga i ledarteamet har lagt ner på föreningen har skapat en bra grund för vad vi ser idag. Joakim har varit med från start i damlaget, och tagit laget till tre seriesegrar på tre år. IF Elfsborg vill rikta ett stort tack till Joakim för detta, och önskar honom lycka till med framtida utmaningar.

Huvudpartners Officiella sportleverantörer