Lägeskoll med Rapp & Richtnér

Publicerad: 2023-03-06 16:34

I lördags packade som bekant hela den ordinarie a-lagstruppen ihop sig och åkte ner till Algarve för träningsläger. Med i truppen hittar vi även två relativt nya ansikten som till vardags tillhör föreningens U19-lag: Gottfrid Rapp och Ludvig Richtnér.

Svenljungafostrade Gottfrid Rapp kom till IF Elfsborg som 12-åring, och är idag 17 år gammal. Det är inte första gången Gottfrid åker med på ett läger tillsammans med herrlaget, utan han var även med på den senaste resan till Portugal.

– Jag var lite chockad när jag fick reda på att jag skulle åka med senast, men det är ju fantastiskt roligt och man utvecklas väldigt mycket av en sådan erfarenhet. Jag försöker suga åt mig så mycket som möjligt, hela tiden, säger han.

Just den här gången blev det några extra hektiska dagar före avresan i lördags, då Gottfrid var iväg på läger med P17-landslaget – vilket inte heller var första gången. 

– Det var samling på Bosön så vi kom dit i tisdags. Det blev många träningspass och en internmatch på slutet av veckan. Förra året blev det några landskamper också, EM var extra roligt – trots att vi åkte ut på målskillnad till slut, säger han.

Även till det läger som precis inletts fanns det alltså en biljett som hade Gottfrids namn på sig, och han är glad över att på nytt få förtroendet och chansen att visa vad han går för. 

– Det är lika roligt som förra gången att få chansen att åka med igen. Jag hoppas på att jag får spela så mycket som möjligt i någon av matcherna i slutet av veckan, men tycker i det stora hela bara det är kul att komma iväg och träna på den här nivån.

Ludvig Richtnér, som fyller 18 år i april, kommer från Stockholm och spelade inledningsvis i Huddinge. 16 år gammal flyttade han sedan ner till Borås och IF Elfsborg inför gymnasiestarten, och anslöt då till U17-truppen.

– Min farfar är från Ulricehamn och är Elfsborgare sedan många år tillbaka så det är en förening det pratats om hela min uppväxt. Jag trivdes direkt när jag provtränade med Elfsborg, och kände att det var en bra miljö att utvecklas i, så det var inget svårt val att flytta ner till Borås, säger Ludvig. 

För Ludvigs del är detta första lägret tillsammans med a-laget, men han har redan varit med på en del träningar hemma i Borås under den senaste tiden.

– Det är alltid roligt, hittills har jag varvats in lite när det behövts. Man lär sig hela tiden, man får mycket småtips kontinuerligt av tränarna om hur du ska positionera dig i försvarsspelet så det är väldigt utvecklande, säger han. 

– Det mest utmanande tycker jag är just positioneringen i försvarsspelet, när man hamnar en mot en. Sedan går ju allt snabbare, det är skillnad på tempot och fysiken hos de andra spelarna. Man behöver tänka och agera snabbare, så det är en helhet skulle jag säga, fortsätter Ludvig.

Nu ser han fram emot möjligheten att under en hel vecka få mer kontinuerlig träningstid med herrlaget.

– Det känns såklart väldigt bra och roligt att få möjligheten att vara med här nere för att träna. Det känns bra att kunna visa upp sig under en hel vecka och inte bara på någon enstaka träning i veckan. Jag försöker bara vara i nuet och njuta av att vara här.

Huvudpartners Officiella sportleverantörer