971005 Fotboll, Allsvenskan, Halmstad - Elfsborg, 3-0: Moses Nsubuga, Elfsborg i kamp med Magnus Svensson, Halmstad. Foto: BILDBYRÅN / 21003

Historik: Revansch för 2021 efter 14 raka utan förlust hemma mot Halmstads BK 

Publicerad: 2023-05-02 10:23

Inför onsdagens möte med Halmstad grottade sig Mikael Häggström sig ned i historien.

Halmstads BK har gästat Elfsborg 43 gånger i seriesammanhang.40 tillfällen har varit allsvenskan och Elfsborg har 22 vinster, 10 oavgjorda och 9 förluster. Målen är 91-54 i Elfsborgs favör. I division II har lagen spelat två gånger med en seger vardera som resultat.

Historien lagen emellan börjar ändå med det allsvenska kvalet 1926 då Elfsborg och Halmstads BK gjorde upp om en plats i 1926/27 års allsvenska. Halmstad vann första matchen med 3-1. I returen på Ramnavallen vann Elfsborg med 4-2 sedan Thure Claesson gjort 4-2 när tre minuter var kvar och räddat ett omspel på Gamla Ullevi.

Omspelet blev Nils Hedihns stora dag i sitt fotbollsliv. Nils gjorde fyra mål när åter matchen slutade 4-2 och IF Elfsborg hade tagit steget upp i allsvenskan för första gången.

Första allsvenska mötet var säsongen 1933/34 och då vann Elfsborg med 3-1. Sven Jonasson, Gillis Andersson och Karl-Erik Grahn var hemmalagets målskyttar.

Halmstads BK:s första sejour i högsta serien blev tre år lång och inget av besöken i Borås gav någon poäng till de blåvita. Halmstads BK blev denna säsong den första klubben att ta en medalj under debutåret i allsvenskan då de slutade fyra.

Inte heller när Halmstad kom tillbaka till säsongen 1942/43 hade man någon lycka med sig. Elfsborg vann ytterligare fyra raka segrar och förlängde alltså sin hemmasvit till sju i följd.

1944/45 blev det hela 4-0 och då hade det kommit in nya spelare i laguppställningen då Elfsborg höll på en generationsväxling. Målskyttarna denna gång lystrade till namnen Evert Grahn, Stig Lindkvist, Hugo Lydén och Sven Jonasson som hängde med ännu.

Först säsongen 1947/48 – då HBK åter kom tillbaka efter att ha varit i division II en säsong – vann Halmstads BK sin första match i Borås. 4-2 blev resultatet.

Nästa allsvenska match lagen emellan skulle komma att dröja till 1974, men 1960 gästade HBK Ryavallen i division II. Elfsborg vann en av sina 20 matcher i serien denna säsong med 2-0 fast Halmstad var det enda lag som detta år vann en tävlingsmatch mot Elfsborg då det slutade 3-2 på Örjans Vall.

1974 fortsatte Elfsborgs segrar på Ryavallen. 4-1 sedan Tommy Svensson svarat för två mål och Thomas Ahlström och Sven Andersson var sitt. Samma siffror noterades året efter då Thomas Ahlström två, Anders Arvhage och Tommy Berggren nätade för hemmalaget.

1976 blev Halmstads BK sensationellt svenska mästare och en av hörnstenarna byggdes redan i den tredje omgången på Ryavallen då gästerna vann med 3-0 efter ett lysande spel. Nyförvärvet från IFK Malmö Lennart ”Lie” Larsson fick ett genombrott i allsvenskan med denna match.

1977 och 1978 slutade matcherna oavgjort och 1979 var båda lagen involverade i toppstriden. Matchen på Ryavallen i den 16: e omgången vanns av Elfsborg med 1-0 – Leif Gustavsson segerskytt på straffsprak – men HBK vann åter allsvenskan.

1980 var det Dan Magnusson som med matchens enda mål sänkte Halmstads BK.

1981 gjorde Roger Bergström ett av sina två allsvenska mål mot just HBK när resultatet blev 1-1.

1982 vart det en stor seger med 5-2 för de gulsvarta. Frank Klarström två, Tommy Svensson, Stefan Larsson och Thomas ”Gällstad” Johansson var målgörare.

Båda föreningarna blev degraderade 1987 och det medförde ett andra möte på lägre nivå 1988 då Halmstad vann med 1-0.

När Elfsborg kom tillbaka 1997 kom Halmstad till Ryavallen i den tredje omgången. Elfsborg spelade en fotboll som man aldrig trott laget skulle kunna prestera och vann med 3-1. Stefan Andréasson på straff, Christer Mattiasson och Moses Nsebuga var de hemmaspelare som överlistade Håkan Svensson i det HBK-lag som skulle stå som mästare när säsongen var slut.

1998 hade Elfsborg ledningen med 3-1 – Christer Mattiasson två mål och Tobias Linderoth ett – men Halmstad lyckades vända och Fredrik Ljungberg sköt segermålet 4-3 i den 82: a spelminuten.

1999 vände åter HBK ett underläge efter att Stefan Mogren gjort 1-0 tidigt i matchen, Jeffrey Aubynn, Henrik Bertilsson, Stefan Selakovic och Daniel Alexandersson målade och det slutade hela 4-1 till Halmstad.

2000 säkrade Halmstads BK sitt fjärde svenska mästerskap i den 25: e omgången på Ryavallen. Fredrik Berglund missade en straffspark men när HBK fick sin straff så satte Tommy Jönsson denna och när Fredrik Gustafsson i slutminuten gjorde 2-0 var det klart för ett nytt allsvenskt guld till hallänningarna

2001 var det Stefan Selakovic som gjorde ett frisparksmål och Henrik Bertilsson spädde på till slutsiffrorna 2-0 igen.

2002 års match inleddes med att Halmstad tog ledningen i den första matchminuten då Petter Hansson nickade in en frispark Lasse Nilsson svarade för sitt första mål i allsvenskan när han fastställde slutresultatet 1-1 efter 20 minuters spel.

2003 års allsvenska match på Ryavallen spelades endast fyra dagar efter att Elfsborg vunnit semifinalen i Svenska cupen på Örjans Vall med 4-0. Magnus Samuelsson inledde med att ge Elfsborg ledningen med en kanonskott i krysset efter sex minuter och Jonas Lundén gjorde sitt första – och hittills enda – allsvenska mål i gulsvart dress efter en halvtimma. Olle Kullinger reducerade i den andra halvleken men trots en intensiv Halmstadspress kunde Elfsborg hålla undan och vinna med 2-1.

2004 jagade Halmstads BK det allsvenska guldet i matchen som spelades då fyra omgångar återstod. Elfsborg spelade väl så bra som guldkandidaterna och tog också ledningen med en kvart kvar att spela. Jari Ilola serverade bollen på guldfat till en djupledslöpande Andreas Klarström som satte bollen i nät bakom Conny Johansson. När fem minuter återstod kvitterade HBK då Patrik Ingelsten slog in en retur. Halmstad jagade segern och skapade en jättechans i slutminuten men Johan Wiland räddade poängen till Elfsborg. 

Första mötet på Borås Arena 2005 var i den nionde spelomgången och Elfsborg fick en smakstart då Hasse Berggren spelades fram av Joakim Sjöhage till 1-0 redan efter tre minuter. Tommy Jönsson utjämnade med ett långskott efter hörna. Elfsborg var sedan det bättre laget men hade inte förmåga att avgöra och det slutade 1-1 igen.

GULDÅRET 2006 var det ingen diskussion vilket lag som var bäst. Jon Jönsson dundrade in en frispark innan första kvarten var spelad. Daniel Alexandersson och Matthias Svensson spädde på med var sitt mål i den första halvleken och det var rena propagandaspelet från Elfsborg sida. I den andra halvleken bevakade Elfsborg bara sin 3-0 ledning och detta blev också slutresultatet. En viktig byggsten mot guldet hade lagts.

2007 var det en sen höstmatch som slutade oavgjort. Dusan Djuric gav HBK ledningen i den första halvleken och Anders Svensson kvitterade med ett av livs få kontringsmål i den andra och det slutade 1-1.

2008 jagade Elfsborg det allsvenska guldet i näst sista spelomgången och Elfsborg var i behov av en storseger för att kunna gå ifatt Kalmar FF. Trots förutsättningarna där HBK spelade för en femteplats var gästerna det bättre laget i första halvleken och hade flera chanser att ta ledningen. Elfsborg kom tillbaka i den andra halvleken och när Fredrik Berglund spräckte nollan efter 74 minuter lossnade allt. Inom åtta minuter hade också Emir Bajrami och Lasse Nilsson blivit målskyttar och det var riktigt nära ledningen utökades mot slutet av matchen. Det blev dock inga fler mål utan segersiffrorna stannade vid 3-0 och det innebar att Elfsborg hade åtta mål och tre poäng att ta igen på Kalmar i sista omgången vilket skulle visa sig vara en hopplös uppgift.  

2009 avgjorde Elfsborg matchen, som spelades i den nionde omgången, redan i den första halvleken. Daniel Nordmark gjorde sitt första allsvenska mål på Borås Arena i den elfte minuten. James Keene spädde på med både 2-0 och 3-0 innan Denni Avdic slog in slutresultatet 4-0 strax före paus. 

Halmstads BK var gäster 2010 i årets hemmapremiär i den andra spelomgången. Denna gång var det hemmadebutanten Johan Larsson som gjorde två mål i den första halvleken. James Keene var lika framgångsrik när han gjorde två efter pausen och under de sista tio spädde Fredrik Berglund och Denni Avdic på med var sitt och fastställde Elfsborgs största segermarginal detta millenium till 6-0.

2011 spelades matchen i den nionde spelomgången. Redan efter tio minuter hade Martin Ericsson och Niklas Hult gjort var sitt mål och Elfsborg hade en trygg ledning i paus. I den andra halvleken reducerade först Marcus Olsson och sedan kvitterade Javier Fernandez. I en av många matcher denna säsong så avgjorde Elfsborg i slutminuterna. I den 88:e spelminuten blev Lasse Nilsson segerskytt och det slutade 3-2.

2013 överraskade Halmstad med att i den första halvleken göra två mål av de båda anfallsspelarna Mikael Boman och Gudjón Baldvinsson. I den andra halvleken kom Elfsborgs tillbaka och de båda (då)ungdomarna Sebastian Holmén och Marcus Rohdén skrev in sig i målprotokollet och räddade Elfsborgs svit hemma på elva förlustfria matcher mot hallänningarna.

Den förlustfria sviten på Borås Arena utökades till tolv 2014. Trots att HBK tog ledningen efter mål av Mikael Bohman så var de chanslösa denna dag. Lasse Nilsson kvitterade omedelbart och ett självmål hjälpte Elfsborg att gå till pausvila med en 2-1 ledning. I den andra halvleken gjorde Lasse Nilsson mål igen och det blev Viktor Prodell som fastställde segersiffrorna till 4-1.

2015 var det sommarmatch i omgång 17. Viktor Prodell blev tvåmålsskytt i en match som Elfsborg säkert vann med 2-0. Halmstads BK åkte ur allsvenskan denna säsong.

Halmstads BK var tillbaka 2017.  Det blev bara ett mål denna dag. Daniel Gustavsson var matchen ende målskytt och säkrade segern till Elfsborg.

Nästa möte var under pandemin 2021. Per Frick gjorde mål efter en minut och Jeppe Okkels ökade till 2-0 efter en kvart. Fem minuter innan halvtidsvilan så reducerade Amir Al-Ammari.

I den andra halvleken kvitterade först Marcus Antonsson och så i den 88:e minuten kom chocken för Elfsborg. Sadat Karim gjorde 3-2 och Elfsborg hade för andra gången på 370 hemmamatcher i allsvenskan sedan comebacken 1997 förlorat trots en tvåmålsledning.

Elfsborg inför matchen mot Halmstads BK spelat 973 hemmamatcher i allsvenskan.

Förutom matcherna mot HBK 1998 och 2021 så har det bara en enda gång till hänt att Elfsborg tappat en tvåmålsledning till förlust på hemmaplan. Det var mot Gårda BK säsongen 1941/42.

TEXT: Mikael Häggström

Huvudpartners Officiella sportleverantörer