230522 Elfsborgs spelare jublar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Norrköping och Elfsborg den 22 maj 2023 i Norrköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0190

Sjunde raka efter stark vändning

Publicerad: 2023-05-22 21:29

Elfsborg bjöds på tufft motstånd när laget gästade IFK Norrköping på måndagskvällen, och hamnade i underläge efter en halvtimma. Men en stark vändning i den andra halvleken gav samtliga tre poäng till Elfsborg resultatet skrevs till 1-2 på PlatinumCars Arena.

Redan i matchens första anfall blixtrade Elfsborg till och det höll på att resultera. Efter snabbt spel till höger utanför Norrköpings straffområde tog sig Jacob Ondrejka in och sköt ett vänsterskott, som blockerades av en försvarare. I momentet efteråt hamnade bollen hos Niklas Hult till vänster som sköt ett hårt inspel. Närmast att få en tå på bollen var Sveinn Gudjohnsen, men bollen passerade både elfsborgare och hemmaspelare och rullade ut över kortlinjen.

Det var annars en första halvlek där målchanserna var få, och större delen av spelet skedde mellan de två straffområdena snarare än i närheten av de båda målburarna.

Båda lagen visade stundtals sina kvaliteter, med både fina passningar och snabba vändningar i spelet. Men det var också en hel del dueller och frisparkar.

Just en frispark skulle också leda till matchens första mål. Det var IFK Norrköping som i den 28:e matchminuten fick en frispark i ytterzon, till höger utanför Valdimarssons straffområde. Inlägget var bra slaget, men nådde inte någon alls utan letade sig hela vägen in i mål vid det bortre hörnet.

I slutet av den första halvleken började Elfsborg koppla greppet om matchen igen och hade ett större bollinnehav. Laget försökte hitta vägar framåt, men lyckades inte skapa annat än ett par hörnor och någon nästan-chans.

ANDRA HALVLEK

Di gule satte full fart när andra halvlek blåstes i gång. Bara minuten spelad fick Jeppe Okkels ett läge i straffområdet. Skottet tog i utsidan av den närmsta stolpen. Den positiva starten av halvleken fortsatte i en dryg tiominutersperiod innan Norrköping lyckades lugna ner det hela en aning.

Men Elfsborg samlade kraft och hade tålamod i spelet. I den 63:e minuten fick laget en frispark i samma läge som Norrköping tidigare gjort mål på. Jacob Ondrejkas skruvade frispark skarvades av den nyss inbytte Per Frick och tvingade hemmamålvakten till en bra räddning.

En stund senare, nämligen i den 75:e minuten skulle tålamodet ge resultat. Ett inlägg från högerkanten letade sig hela vägen genom straffområdet och till en fristående Jeppe Okkels, som med en bredsida kunde placera in bollen vid den första stolpen. Kvitterat med kvarten kvar alltså.

Det syntes direkt att Elfsborg inte var nöjda med en poäng. Laget ville hela tiden framåt och det var Norrköping som fick slå ifrån sig.

I den 85:e minuten slog Jacob Ondrejka en hörna från vänster. Johan Larsson nickskarvade bollen vid den första ytan och bollen fortsatte in mot mitten av målområdet. Där tog bollen på en Norrköpingsförsvarare och studsade sedan in i mål. Vändningen var ett faktum.

På tilläggstid gjorde hemmalaget allt de kunde för att komma tillbaka målmässigt. Ett par hörnor skapades, och långa bollar lyftes in. Väl där fanns trygga backar som nickade undan bollarna, eller Valdimarsson som kunde plocka ner och avstyra försöken.

Tre nya poäng inkasserades och därmed reser laget hem med sin sjunde raka seger.

IFK Norrköping – IF Elfsborg 1-2 (1-0)

Startuppställning: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Gustaf Lagerbielke, Niklas Hult – André Römer, Emmanuel Boateng (13’), Michael Baidoo – Jeppe Okkels (90’), Sveinn Gudjohnsen (57’), Jacob Ondrejka.

Ersättare: Tim Rönning, Gustav Henriksson, André Boman, Noah Söderberg (13’, 46’), Timothy Ouma, Ahmed Qasem (46’), Jack Cooper-Love (90’), Gottfrid Rapp, Per Frick (57’).

Huvudpartners