230528 Elfsborgs spelare jublar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Malmö FF den 28 maj 2023 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / MB0608

Elfsborg ny serieledare efter 3-0

Publicerad: 2023-05-28 20:11, Uppdaterad 2023-05-28 23:05

IF Elfsborg tog en urstark trepoängare inför storpubliken på Borås Arena. Mål från Gudjohnsen, Lagerbielke och Okkels gav di gule 3-0 mot Malmö FF och laget tar därmed över serieledningen i Allsvenskan. 

Med den fantastiska inramningen och fullsatta läktare i ryggen startade Elfsborg matchen fint. Med sin höga press var laget piggt och tillät inte gästerna att få igång sitt passningsspel. Di gule var på tå och kunde vinna bollen i bra positioner. 

Spelövertaget till trots skapades det inte speciellt farliga målchanser under inledningen. Vid tio minuter spelade fick Elfsborg två hörnor på kort tid, men där Malmöförsvaret inte hade några problem att stå emot. 

Gästerna sökte sig framåt främst via vänstersidan, där man först skapade en hörna efter 12 spelade minuter, och sedan fick sin första målchans i den 16:e. Ett skott från vänster-innerpositon precis vid straffområdeslinjen gick en bit utanför Hakon Valdimarssons mål. 

I mitten av halvleken hade gästerna en bra period, där laget kunde hålla i bollen och skapa längre anfall. Elfsborg stod lägre med laget och lyckades hålla Malmö borta från farligheter. 

Efter 32 minuter skulle matchens första mål komma, och det var Elfsborg som fick spräcka målnollan. Ett snabbt anfall med boll på djupet till Ahmed Qasem som drev fram på en stor yta. Väl inne i straffområdet hittade han Sveinn Gudjohnsen som helt ren framför målet kunde bredsida in 1-0. 

Men Elfsborg var inte nöjda där. Direkt efter målet visade laget energi och vilja att gå framåt. Det skulle också resultera kort därpå. 
I den 36:e minuten fick Elfsborg hörna från höger. En bra slagen sådan hittade pannan på Gustaf Lagerbielke som distinkt nickade in 2-0 framför Elfsborgsläktaren. 

Bortalaget tryckte på i slutet av första halvlek men Elfsborgsförsvaret stod för en stabil insats och lagen gick till pausvila med ställningen 2-0. 

Andra halvlek: 

Gästerna tryckte på direkt från starten av andra halvlek. De hade mycket bollinnehav och Elfsborg fick lägga kraft i försvarsspelet. Men det gjorde laget med den äran. Två chanser skapade bortalaget, men Valdimarsson plockade sin egna retur ena gången, och bollen smet en bit utanför stolpen den andra. 

Mitt i Malmös starka period stack Elfsborg upp. Tack vare sitt aggressiva höga försvarsspel kunde man utnyttja en dålig mottagning i MFF-försvaret, och Jeppe Okkels kunde runda målvakten och lägga in 3-0 till Elfsborg. Detta i den 54:e minuten. 

Efter målet följde en period där det blev lite ryckigt i matchen. Ett par byten gjordes från båda lagen, och det blev en del frisparkar. När Elfsborg väl kunde ta tag i bollen och försökte starta anfall så var det lite missförstånd mellan spelarna och bollinnehavet kom av sig. 

I den 65:e minuten tog sig Elfsborg fram i en snabb omställning. Niklas Hult fick en försvarare på fall och vek inåt i straffområdet. Vänsterbackens avslut var tyvärr tamt och gick rakt på gästernas målvakt. 

Elfsborg spelade hela tiden smart. Laget var kompakta och när bortalaget tog sig framåt var di gule samlade och offrade sig för varandra i varje läge. Varje spelare och lagdel gjorde en närmast prickfri insats och skyddade Valdimarssons straffområde på ett bra sätt. 

Framåt var laget också farliga. När det gavs läge för omställningar satte Elfsborg fart och oroade gästernas försvar. I den 82 minuten var det nära nytt Elfsborgsmål, när Jacob Ondrejka snappade upp en boll på offensiv planhalva och drev in i straffområdet. Avslutet med bredsidan gick dock strax utanför den högra stolpen. 

Malmö skickade fram allt man hade i hopp om en reducering, men det gav också ytor. Snabba Elfsborgsspelare som Ondrejka och inbytte Gottfrid Rapp störtade framåt. Ett skott från den förstnämnde blockerades till hörna. 

Strax därpå gick slutvisslan och med 3-0 på resultattavlan betydde det att Elfsborg gick om Malmö i toppen och därmed är ny serieledare efter tio spelade omgångar. 

IF Elfsborgs manager Jimmy Thelin efter matchen: 

– Det var en match som krävde mycket av samtliga spelare. För vår del så är jag nöjd med att våra spelare visade upp ett väldigt bra fokus. Spelarna var lojala och gjorde det väldigt bra i vårt presspel som är ganska krävande. Kul och se också att de som hoppade in i matchen, de kom in med bra energi och bidrog till vårt spel. 

IF Elfsborg – Malmö FF 3-0 (2-0)

Startuppställning: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Gustaf Lagerbielke, Niklas Hult (90’) – André Römer, Michael Baidoo (90’), Ahmed Qasem – Jacob Ondrejka, Sveinn Gudjohnsen (59’), Jeppe Okkels (74’).

Ersättare: Tim Rönning, Buhari Ibrahim, André Boman (90’), Noah Söderberg (74’), Timothy Ouma (90’), Kevin Holmén, Jack Cooper-Love, Gottfrid Rapp (90’), Per Frick (59’, 90’).

Huvudpartners Officiella sportleverantörer