230518 Elfsborgs Vanessa Lopez jublar med lagkamraterna efter mål under fotbollsmatchen i Div 2 Nordvästra Götaland mellan Elfsborg och Råda den 18 maj 2023 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0285

Storseger i svenska cupen

Publicerad: 2023-05-31 21:25

IF Elfsborg gick för första gången in i svenska cupen och inledde med en storseger på bortaplan. 

Det var dags att för första gången spela svenska cupen för IF Elfsborgs damlag när laget åkte till Sävedalen, strax utanför Göteborg. Elfsborg ställdes mot trean i division 3, Sävedalens IF, som senast kom från en fyramålsförlust i serien. Gulsvart å sin sida var ju i strålande form inför matchen, med enbart segrar i serien, vilket gjorde att det var ett lag med bra självförtroende. Det började också väldigt bra när Linda Westberg Carlsson satte ledningsmålet redan i den 6′ minuten. Matchen var tämligen jämn, men det var gästerna som hade bra kontroll på matchen. I 37′ minuten kunde sedan Stina Jensen göra 2-0 till Elfsborg, men precis före halvtidsvilan kunde hemmalaget reducera – något som gav lite luft under vingarna.

I andra halvlek dröjde det bara tre minuter innan hemmalaget hade kvitterat och tvåmålsledningen var borta. Det hindrade dock inte Elfsborg från att lägga i en växel ytterligare, vilket resulterade i en fin period med utdelningen. Vanessa Lopez satte målet till 3-2 i 51′ minuten, därefter Mathilda Ståhlbom Karlsson till 4-2 i den 58 minuten innan Stina Jensen gjorde 5-2 med timman spelad. En bra och rejäl ledning att jobba vidare på. Gästerna hade sedan en mycket bra kontroll och kunde även utöka till 6-2 med kvarten kvar genom Stina Jensen, och därefter 7-2 genom Mathilda Ståhlbom Karlsson.

Därmed är Elfsborg vidare i svenska cupen till omgång 2. Vid avancemang i den tredje omgången väntar sedan gruppspel för de 16 bästa lagen.

Sävedalens IF – IF Elfsborg 2-7 (1-2)

Mål: 0-1 Linda Westberg Carlsson 6′, 0-2 Stina Jensen 37′, 1-2 45′, 2-2 48′, 2-3 Vanessa Lopez 51′, 2-4 Mathilda Ståhlbom Karlsson 58′, 2-5 Stina Jensen 60′, 2-6 Stina Jensen 75′, 2-7 Mathilda Ståhlbom Karlsson 83′

Startelva: Rebecka Wikander (mv), Fanny Johansson, Linda Westberg Carlsson, Mathilda Ståhlbom Karlsson, Salha Nduwayo, Alva Sjöström, Stina Jensen, Tea Skoglund, Amanda Platenik, Izabella Bergström, Sara Jardving

Huvudpartners Officiella sportleverantörer