230604 Djurgårdens Jacob Bergström och Elfsborgs Gustaf Lagerbielke under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Djurgården den 4 juni 2023 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0287

Oavgjort i toppmatchen mot Djurgården

Publicerad: 2023-06-04 20:05, Uppdaterad 2023-06-04 21:14

På nytt storpublik och toppmatch på Borås Arena när Elfsborg tog emot Djurgårdens IF. Elfsborg tog ledningen i andra halvleks första minut genom Johan Larsson. Men en kvittering med kvarten kvar gjorde att lagen delade på poängen. 

De båda lagen var lite avvaktande inledningsvis. I försvarsspelet låg båda lagen väl samlade och man turades om att ha bollinnehavet. I den fjärde minuten stack Elfsborg upp när Sveinn Gudjohnsen slog en boll på djupet som möttes upp av Jacob Ondrejka till höger utanför straffområdet. Yttern vek inåt och sköt med vänsterfoten. Ett inte allt för hårt skott som rullade strax utanför den närmsta stolpen. 

Det var annars en halvlek utan speciellt mycket målchanser. Allt eftersom halvleken gick var det Djurgården som tog mer och mer hand om bollinnehavet. Men det stabila hemmaförsvaret kunde antingen bryta gästernas uppspel eller nicka undan deras inlägg. 

Elfsborg hamnade ofta ganska lågt i sina positioner. Så när det var läge för omställningar blev den offensiva spelare som gav sig iväg ganska ensam. Gästernas försvar kunde allt som oftast hjälpas åt att avstyra di gules framstötar. 

Främst var det Ondrejka som, i sin sista hemmamatch för den här gången, gav sig iväg i djupled. Det var inte sällan som den diagonala bollen kom från mittbacken Gustaf Lagerbielke, som med långa passningar hittade in på fria ytor. 

Om halvleken till stora delar styrdes av bortalaget så kom Elfsborg tillbaka och hade en fin period strax innan paus. Niklas Hult var aktiv och visade vilja att gå framåt när han gav sig ut på en räd först till vänster och sedan in centralt, där han sedan hittade ut med bollen till Johan Larsson till höger precis vid straffområdeskanten. Högerbacken sköt direkt, men skottet gick strax utanför första stolpen. 

Elfsborg hann även med att skapa dubbla hörnor i slutminuterna av halvleken och fick lite tryck på  Djurgården. Men inga klara målchanser och lagen gick till pausvila med ställningen 0-0. 

Andra halvlek

Det small direkt framför Elfsborgsläktaren när andra halvlek kom igång. Redan efter en minuts spel tog sig lagkapten Johan Larsson in i straffområdet och avlossade ett lågt skott och 1-0 var ett faktum i minut 46. 

Strax därpå var det nära igen. I den 50:e minuten fick Jacob Ondrejka fri yta till höger och sprintade framåt. Med sig centralt fanns Ahmed Qasem. Den förstnämnde försökte också spela in bollen, men en försvarare var emellan och chansen uteblev. Men det var ett piggt Elfsborg den efterföljande tiominutersperioden efter ledningsmålet. 

När matchen närmade sig en timma spelad hade gästerna tagit tag i matchen mer. Elfsborg försvarade bra och var hela tiden redo att ge sig av i snabba anfall. 

I minut 70 blev det farligt när Gustaf Lagerbielke slog en frispark från egen planhalva. Han hittade en oväntat ren Qasem som nickade bollen i sidled mot Sveinn Gudjohnsen. Islänningen lyckades bara sträcka ut och få en tå på bollen, men inte tillräckligt för att avsluta mot mål. 

Strax därpå, i den 73:e minuten, kvitterade Djurgården till 1-1. En lång boll slogs in bakom Elfsborgs backlinje. Valdimarsson kom ut för att avstyra, men bortalagets anfallare hann först och lobbade bollen mot mål. Ett par meter framför mållinjen kunde nästa Djurgårdsspelare vara först in i situationen och stöta in bollen i öppet mål. 

I matchens avslutande del försökte Elfsborg koppla greppet och ta sig framåt i sökandet efter att åter ta ledningen. André Römer sköt ett skott som blockades till hörna. 

Di gule tog sig fram längs kanterna med ytterbackar som fyllde på framåt i varje läge. 

Under de sju tilläggsminuter som fjärdedomaren visade upp, var det Elfsborg som tryckte på ända fram till den sista. Sedan fick gästerna en frispark och kunde flytta upp laget. Elfsborg lyckades avstyra, men bara till inkast. Ett långt sådant kastades in i straffområdet men även det kunde tas undan och matchen slutade oavgjort, 1-1. 

IF Elfsborgs manager Jimmy Thelin: 

– Det var lite låst i första. Vi behövde bli bättre i vår speluppbyggnad än vi var i första halvlek. Sedan kom vi ut bra i andra och fick momentum efter vårt tidiga mål. Då gäller det hitta det där 2-0-målet, vilket vi inte lyckades med den här gången.
Det var en jämn match med två bra lag. Taktiskt sett en intressant match, som öppnar upp sig i slutet när både lagen vill vinna. 

IF Elfsborg – Djurgårdens IF 1-1 (0-0)

Startuppställning: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Gustaf Lagerbielke, Niklas Hult – André Römer, Michael Baidoo (87’), Ahmed Qasem – Jacob Ondrejka (78’), Sveinn Gudjohnsen (87’), Jeppe Okkels (67’).

Ersättare: Tim Rönning, Buhari Ibrahim, André Boman, Noah Söderberg (67’), Timothy Ouma, Kevin Holmén, Jack Cooper-Love (87’), Gottfrid Rapp (78’), Besfort Zeneli (87’).

Huvudpartners Officiella sportleverantörer