090716 Fotboll, ungdom, Gothia cup: Flagga, flaggor, vepa. © BildbyrŒn - 56056

Slutspelsdag i Gothia Cup

Publicerad: 2023-07-20 20:54

Elfsborgs två lag spelade båda slutspelsmatcher denna torsdag i Gothia Cup, där det spelades två matcher vardera.

De båda Elfsborgslagen gick till A-slutspel efter fina resultat i gruppspelet. På torsdagen inleddes dessa slutspelsmatcher som blev två till antalet för respektive lag.

SEF Trophy
IF Elfsborg – IFK Norrköping 1-0 (0-0)

I åttondelsfinalen av SEF Trophy-klassen ställdes Elfsborg mot IFK Norrköping. Elfsborg som hade vunnit sin grupp och Norrköping som kommit tvåa i sin skulle nu göra upp om en kvartsfinalplats. Det blev en mycket jämn och tajt drabbning, med en hel del känslor. Första halvleken slutade mållöst men i andra halvlek ådrog sig först Norrköping ett andra gult kort, vilket gjorde att gulsvart blev en man mer. Bara två minuter senare nyttjade Elfsborg övertaget och gjorde 1-0. Med strax över fem minuter kvar blev antalet spelare utjämnat sedan Elfsborg fick en utvisning, men killarna kunde hålla tätt och därmed avancera.

IF Elfsborg – BK Häcken 0-1 (0-1)

I kvartsfinalen skulle Elfsborg ställas mot BK Häcken, ett lag som förlorade den första matchen i turneringen men därefter vunnit samtliga matcher. Båda lagen spelade på samma tidpunkt på eftermiddagen och hade därmed lika lång tid att ladda om inför kvällsmatchen. Elfsborg ville fortsätta spela sin fotboll och Häcken likaså, därmed två lag som ville ha bollinnehav och ställa om snabbt. 21 minuter in i matchen var det Häcken som tog ledningen. Elfsborg kämpade, slet och jagade kvittering. Chanser uppstod men bollen tog sig aldrig in i nät. När 60 minuter var spelade och matchen blåstes av kunde Häcken stå som vinnare och avancera till semifinal. Samtidigt fick Elfsborg en bra lärdom att ta med sig och riktigt fina resultat.

Gothia Puma Trophy

IF Elfsborg – Hammarby IF FF 1-0 (0-0)

Då Elfsborg blev tvåa i gruppen ställdes laget mot Hammarby IF FF som blev tvåa i sin grupp. Matchen i sig skulle bli tämligen jämn och inget av lagen fick hål på respektive målvakt i den första halvleken. Målen skulle vänta på sig fram till den 33′ minuten när Philip Jonasson kunde göra 1-0. Trots att Hammarby jagade kvittering var Elfsborg stabilt defensiva och höll nollan i denna match – därmed avancerade laget till kvartsfinal som spelades senare på dagen.

Deportivo Cali – IF Elfsborg 3-1 (0-0)

För motståndet denna gång stod Deportivo Cali från Colombia, det enda laget som representerade landet detta år. Då de vann sin grupp hade de avancerat direkt till kvartsfinal och hade därmed en match mindre i benen, vilket kanske också visade sig inledningsvis. Deportivo Cali pressade på för ledningsmål, men var inte Elfsborgs målvakt i vägen gick bollen utanför målramen. Elfsborg försökte skapa chanser, men hade något svårt att komma igenom. Efter en mållös första halvlek tog Deportivo Cali ledningen i den andra halvleken. Elfsborg pressade på och lyfte fram, men då kunde colombianerna istället sätta en snabb omställning. Nerv blev det ändå när Leo Östman strax efter reducerade och gulsvart försökte nu skapa chanser för kvittering. På en hörna precis i slutsekunderna tog Elfsborg upp målvakt och samtliga spelare, men bollen hamnade i Deportivos ägor som satte full fart mot det öppna målet.

Slutresultatet skrevs till 3-1 och därmed var IF Elfsborg utslagna ur turneringen. Oavsett det har laget fått några riktigt bra matcher inför fortsättningen på P17 Allsvenskan som har omstart snart efter sommaruppehållet, där laget kan ta med sig såväl fina erfarenheter mot internationellt motstånd som bra resultat och spel.

Huvudpartners