Sydafrikanskt besök hos IF Elfsborg

Publicerad: 2023-08-09 14:27

IF Elfsborg har under snart tre veckors tid haft sydafrikanskt besök. Det är tränaren Dumisa Molose och spelarna Sihle Mahkala, 19 år, och Phillip Sifuba, 17 år, som gästar U19-laget.

Trion kommer från staden Franschhoek, sju mil öster om Kapstaden. Närmare bestämt är hemvisten en kåkstad, som heter Groendal, där de lever under mycket knappa förhållanden. Killarna tillhör ett fotbollslag som heter Kusasa Stars och som närmast kan beskrivas som ett socialt projekt.

Kusasa betyder morgondag på språket xhosa. Projektet syftar till att få ungdomar att hålla sig borta från droger och kriminalitet och visa att man genom fotbollen kan få hopp om en meningsfull framtid. Bakom besöket i Borås och hos IF Elfsborg ligger bland andra Jens Littorin, journalist på Dagens Nyheter, som engagerat sig i Kusasa Stars.

Laget har tre gånger deltagit i Gothia Cup, och som en utveckling av projektet har anfallaren Sihle Mahkala och mittbacken Phillip Sifuba fått möjlighet att träna med IF Elfsborgs akademi.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss. Vi är väldigt tacksamma för att Elfsborg gett oss den här chansen, säger Sifuba.

Spelarna drömmer om att bli proffs i Europa.

– Det vore en dröm för mig att en dag spela för en klubb som Elfsborg, säger Mahkala.

Även för tränaren Dumisa Molose är vistelsen i Sverige lärorik.

– Elfsborgs akademi är välorganiserad. Jag tar med mig många erfarenheter hem till Franschhoek, säger Molose.

Resan har gjort sydafrikanerna till Elfsborgssupportrar. De reste med Guliganerna till Göteborg och stod i klacken vid mötet med BK Häcken – och efter en A-lagsträning fick de oväntat besök på läktaren av Niklas Hult, Sveinn Gudjohnsen, Michael Baidoo och Emmanuel Boateng. Trion fanns också på plats på Borås Arena vid segermatchen mot Sirius i söndags.

– Vi kommer att fortsätta följa Elfsborg och hoppas att laget vinner titeln, säger Phillip Sifuba.

Under måndagen fick ledare och spelare i IF Elfsborg möjlighet att stifta närmare bekantskap med projektet då man såg dokumentärfilmen Kusasa, som spelades in under lagets resa till Gothia Cup 2019.

Under vistelsen i Borås bor killarna hemma hos Elfsborgssupportern Torbjörn ’Tåbben’ Lindeberg, som generöst öppnat sitt hem.

– Det är jättebra killar både på och utanför planen och det känns jättekul att kunna hjälpa till på det här sättet, säger Lindeberg, som gläds över att vid sidan av att följa A-laget i vått och torrt nu även fått möjlighet att stifta närmare bekantskap med U19-gänget.

Behovet av fotbollsutrustning är stort i staden där Kusasa Stars hör hemma. När killarna från Kusasa Stars återvänder till Sydafrika har de med sig flera väskor med begagnad utrustning, som Elfsborg skänkt.

Huvudpartners Officiella sportleverantörer