230813 Elfsborgs Jens Jakob Dyhr Thomasen deppar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Elfsborg den 13 augusti 2023 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / COP 94 / JN0119

Elfsborg nollat mot Hammarby

Publicerad: 2023-08-13 19:52

Elfsborg fick se sig besegrade i matchen mot Hammarby på Tele2 Arena. Di gule lyckades inte spräcka nollan och får ta nya tag till kommande omgång där Mjällby väntar på hemmaplan.

Det var en intensiv start av matchen med två lag som stod högt och pressade varandra. De första minuterna var det mest Hammarby som höll i bollen och tog sig framåt. De stod brett med laget i sitt 3-5-2-system och vände från sida till sida för att dra isär Elfsborgs lagdelar.

Efter de första tio minuterna gick tempot ner en aning och det blev lite mer ordnat spel. Elfsborg lyckades vid ett par tillfällen på kort tid att vinna bollen högt upp i planen och skapade därmed möjligheter till målchanser. Men närmare än att Ahmed Qasem sköt ett skott på mål som hemmalagets målvakt inte hade några problem med, kom man inte då.

Mitten av halvleken var chansfattig, men med desto fler dueller. Det var mycket spel centralt i planen och en hel del avblåsningar och stundtals irriterat.

I den 36:e minuten skulle hemmalaget ta ledningen. En snabb boll i djupled letade sig fram till Hammarbys Adi Nalic som i ett friläge chippade bollen över en utrusande Hakon Valdimarsson och bollen rullade in i mål. 1-0 till Hammarby.

Bara minuten innan målet hade det kunnat resultera för gulsvart del, när Jeppe Okkels stormade framåt. Med sig hade han sin ytterkollega Alexander Bernhardsson i fritt läge, men valde att skjuta själv. Avslutet var tamt och togs om hand av Hammarbys målvakt.

Andra halvlek

Elfsborg hade problem att gå i gång spelet efter paus, när laget ville hitta kvitteringsmöjligheter. I stället var det slarv i uppspelsfasen som gav hemmalaget en farlig möjlighet efter 49 minuter. I ett bra läge vid straffområdeslinjen sköt Hammarbyspelaren utanför.

Det var stundtals slarvigt och rörigt från båda lagen, men vid drygt 60 minuter på klockan hade Elfsborg fått tag i matchbilden och kunde ha längre perioder med etablerat anfallsspel. Hammarby låg djupt med hela laget i sitt försvarsspel och stängde ytorna på ett effektivt sätt.

Elfsborg fortsatte tålmodigt att leta efter vägar framåt och gjorde byten för att försöka höja energin i laget. Jens Jakob Thomasen fick göra debut i Elfsborgströjan när han byttes in i den 68:e minuten.

En stund senare, i 78:e minuten gjordes sedan ett trippelbyte för att få i gång en forcering i slutskedet av matchen.

Men tempot var lågt och med ett stabilt hemmaförsvar kunde Elfsborg inte hitta några vägar fram mot de riktigt farliga chanserna. Ett par inlägg var nära att hitta rätt, men marginalerna var inte på di gules sida.

Ju längre tiden gick blev det mer stressigt i hopp om en kvittering och samtidigt som man ville framåt uppstod luckor bakåt. Det var nära att hemmalaget kunde ta tillvara på en av de omställningar laget fick, men några fler mål blev det inte i matchen.

Förlusten var Elfsborgs tredje för säsongen, och nu får laget samla energi för att ta nya tag mot Mjällby hemma på Borås Arena söndagen 20 augusti.

Hammarby IF – IF Elfsborg 1-0 (1-0)

Startuppställning: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Gustaf Lagerbielke, Niklas Hult – Emmanuel Boateng (78’), Michael Baidoo, Ahmed Qasem (78’) – Alexander Bernhardsson (68’), Per Frick (46’), Jeppe Okkels (78’).

Ersättare: Tim Rönning, Maudo Jarjue, André Boman, Jens Jakob Thomasen (68’), Timothy Ouma, Noah Söderberg (78’), Besfort Zeneli (78’), Camil Jebara (78’), Sveinn Gudjohnsen (46’).

Huvudpartners Officiella sportleverantörer