Elfsborgs nyförvärv Simon Hedlund poserar för fotografen den 20 augusti 2023 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / JPIX

Välkommen hem – Simon Hedlund

Publicerad: 2023-08-20 17:15, Uppdaterad 2023-08-20 16:59

IF Elfsborg är glada att välkomna Simon Hedlund hem till gulsvart efter 7 år i Europa! Simon har köpts loss från danska Bröndby och skrivit på ett kontrakt som sträcker sig säsongen 2026 ut.

– Jag är exalterad, det ska bli otroligt kul att komma tillbaka och spela för IF Elfsborg, säger Simon.

Simon kom till IF Elfsborg 2009 som 16-åring från FC Trollhättan. Han fostrades sedan genom ungdomsverksamheten innan han säkrade a-lagskontraktet guldåret 2012. Debuten kom i returmötet på bortaplan mot maltesiska Floriana i Europa League-kvalet i början av juli samma år. Den allsvenska debuten kom sedan en knapp månad därefter i ett inhopp mot Malmö FF där IF Elfsborg vann med 4–1.

Simon var även med och upplevde Europaspel i gulsvart. Bland annat spelade han Champions League-kvalet 2013, där han gjorde två assist mot lettiska FC Daugava och även var med och spelade 0–0 på bortaplan mot Celtic FC. Totalt stod Simon för 130 matcher, 24 mål och 25 assist under den första vändan i Elfsborgströjan mellan 2012–2016.

– Elfsborg är ett topplag i Allsvenskan som spelar en attraktiv fotboll som passar mig. Det är någonting som jag har strävat efter – när jag väl skulle komma hem är det bara Elfsborg som gäller. Jag har även familj och vänner i närheten och det är en trygghet att ha det stödet. Det är allt i ett som gjorde att det kändes helt rätt att komma tillbaka nu, menar Simon.

I början av hösten 2016 lämnade Simon IF Elfsborg för FC Union Berlin i 2. Bundesliga. I klubben spelade han 75 matcher och stod i dessa för 11 mål och 5 assist. Därefter gick Simon vidare till Bröndby.

Det är inte bara ett SM-guld och ett Svenska Cupen-guld tillsammans med IF Elfsborg Simon har på meritlistan – utan han var även med och tog hem den danska titeln tillsammans med Bröndby 2021. Han fick även här erfarenheter av Europaspel, däribland Champions League-kval och spel i Europa League. I Bröndby blev det för Simons del totalt 159 matcher, 27 mål och 46 assist.

– Det har varit väldigt lärorikt. Jag har haft många olika tränare och upplevt olika sätt att spela fotboll, så jag känner att jag kommer hem med mycket erfarenhet i ryggsäcken. Speciellt från Tyskland där fotbollen inte alltid handlar om att spela bollen till varandra utan mer om det fysiska. Samma gällde i Danmark, det var kanske inte alltid bollen som var det viktigaste, vilket jag tar med mig. Förhoppningsvis kan jag även bidra med ledaregenskaper jag utvecklat längst med vägen, säger Simon.

En av Simons främsta styrkor, som många Elfsborgare säkert minns från hans första vända i gulsvart, är hans exceptionella snabbhet – och han försäkrar att den finns kvar.

– Kanske inte lika bra som för sju år sedan, men jag är fortfarande snabbare än Hult tror jag nog. Är jag snabbare än honom är jag nöjd, säger Simon.

Under tiden utomlands har Simon fortsatt följa IF Elfsborg och han menar att den fotboll laget spelar passar honom själv som handen i handsken.

– Jag har följt många av Elfsborgs matcher genom åren och gillar verkligen sättet Jimmy vill spela på. En passningsorienterad, snabb fotboll direkt mot mål tycker jag passar mig och mina personliga egenskaper som fotbollsspelare extremt bra. Det ser särskilt intressant ut i år och jag vill vara med på resan mot att vi ska bli ännu bättre som förening och lag. Vi strävar efter att vinna på alla plan, och jag är en riktig vinnarskalle så det hoppas jag att jag kan förmedla till alla här. Om inte annat vet Stefan att jag hatar att förlora, menar Simon.

Simon ansluter fullt ut till truppen lagom till bortamatchen mot IFK Värnamo 2 september, och han kommer att spela med nummer 15 på ryggen. Simon avslutar med att summera vad han ser fram emot under den spännande höst som nu väntar.

– Jag ska först och främst bara vara mig själv och försöka hitta min roll i laget. Den roll laget vill ge mig kommer jag att acceptera så snabbt som möjligt. Jag känner att jag har erfarenheter jag kan dela med både unga och äldre i laget.

– Det är ett ordentligt drag kring Elfsborg just nu, framför allt på Elfsborgsläktaren, och det är otroligt kul. Vi är ett topplag och folk vill se Elfsborg spela. Det är väldigt roligt och jag hoppas den utvecklingen fortsätter ännu mer. Vi behöver allt stöd som finns.

Klubbchef Stefan Andreasson

– Simon Hedlund är tillbaka! Som alltid med våra Elfsborgare har vi haft kontakt med Simon under hans tid utomlands och han har alltid uttryckt att när det är dags att vända hem så är det bara Elfsborg som gäller.

– Efter bra diskussioner med Bröndby och inte minst Simons egen starka vilja har detta blivit möjligt redan nu. För att kunna flytta hem i lugn och ro samt lösa vissa praktiska saker kommer Simon att vara tillgänglig först till matchen mot Värnamo 2 september.

Manager Jimmy Thelin

– Simon är en välkommen injektion i vår trupp. Hemvändarna står för kontinuitet i Elfsborgs strategi. De bidrar direkt med kvalité till vår trupp men på lång sikt även som mentorer för våra unga spelare. Simons egenskaper passar väl in i vår spelidé, framför allt hans disciplin i presspelet samt farten i djupled och kombinationsspelet sista tredjedelen.

Bildspel

Samtliga bilder OK att använda i media. Ange: Foto: IF Elfsborg

Huvudpartners