230917 Elfsborgs Niklas Hult deppar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Kalmar den 17 september 2023 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0312

Nattsvart när Elfsborg föll

Publicerad: 2023-09-17 19:43, Uppdaterad 2023-09-17 19:52

Tre mål bakåt på åtta minuter i mitten av första halvlek. Det blev avgörande när Elfsborg nollades på hemmaplan och Kalmar tog hem samtliga tre poäng efter 0-3 på söndagkvällen.

Matchen inleddes på ett positivt sätt för Elfsborg. Laget hade bra fart och bredd i sina anfall och hittade ofta ytor på kanterna och mellan Kalmars lagdelar. Michael Baidoo, Jeppe Okkels och Simon Hedlund var alla tre involverade när laget tryckte på framåt i inledningen.

Elfsborg spelade aggressivt och stressade fram bolltapp och misstag från gästande Kalmar FF. Men de farliga målchanserna uteblev och det som laget fick ut av sin press var ett par resultatlösa hörnor.

När kvarten var spelad hade matchen jämnat ut sig och bortalaget fick i gång sitt passningsspel på mittfältet.

I 23:e minuten skulle gästerna ta ledningen. Tim Rönning fick bekymmer på ett skott utifrån, och lämnade en retur rakt upp i luften. En Kalmarspelare var först på returen och stötte in 0–1 från nära håll.

Bara minuter senare skulle ledningen utökas från gästerna. Efter en hörna från vänster nickades bollen in i mål och 0–2 var ett faktum i den 27:e minuten.

Det skulle tyvärr inte vara slut där, även 0–3 kom strax därpå efter 30 spelade minuter. Buhari Ibrahim styrde oturligt bollen i eget mål när han försökte avstyra ett inspel från Kalmars högerkant.

Efter kallduschen med tre mål bakåt på kort tid gjorde Elfsborg vad de kunde för att få tag i matchbilden på nytt. Strax efter Kalmars mål fick Simon Hedlund ett bra läge när yttern sprang i djupled, men avslutet utanför. Därefter tryckte Elfsborg på och skulle skapa två ytterligare lägen. Först Johan Larsson som tagit sig in i straffområdet och nickskarvade bollen mot den bortre stolpen, men gästernas målvakt räddade.

Det skulle han behöva göra ytterligare en gång strax innan halvlekens slut när Niklas Hult sköt ett tungt skott mot bortre stolpen. Bollen tippades till hörna, som sedan nickades över från Sveinn Gudjohnsen.

Andra halvlek

Jimmy Thelin och ledarstaben gjorde fyra byten i paus för att försöka väcka det gulsvarta laget. Per Frick, Emmanuel Boateng, Ahmed Qasem och Maudo Jarjue kom in på planen med uppgift att höja energin i laget.

Dryga tio minuter in i halvleken hade Elfsborg fått lite tryck på gästerna. Laget kom i vågor och vann bollen högt, men inspelen saknade ofta rätt adress och kunde rensas undan från bortaförsvaret.

Hemmatrycket avtog efter ett par bra Elfsborgsminuter och Kalmar kunde lugna ner det hela och behålla bollen inom laget. Gästerna spelade ofta smart och spelade sig loss från di gules press. Det rödklädda bortalaget hittade ytor som gjorde att Elfsborg fick springa mycket i försvarsspelet.

Klockan tickade på och Elfsborg fick allt svårare att hålla energin uppe. Ahmed Qasem blev vid ett par tillfällen tämligen ensam i sina försök att sätta press på motsåndarbacklinje och målvakt.

De offensiva försök som gjordes hittade sällan till rätt adress, och bollarna in bakom gästernas backlinje var ofta aningen för långt slagna.

När inte spelet stämde försökte spelarna att skapa målchanser genom skott utifrån. Nämnde Qasem, Emmanuel Boateng och Michael Baidoo försökte alla skjuta Elfsborg in i matchen igen. Men skotten skapade ingen större oreda för Friedrich i gästernas mål.

Det var inte Elfsborgs kväll och Kalmar spelade tryggt av matchen som slutade 0-3.

IF Elfsborg – Kalmar FF 0-3 (0-3)

Startuppställning: Tim Rönning – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Buhari Ibrahim (46’), Niklas Hult – Andri Baldursson (65’), Noah Söderberg (46’), Michael Baidoo – Simon Hedlund, Sveinn Gudjohnsen (46’), Jeppe Okkels (46’).

Ersättare: Carl Josefsson, André Boman, Maudo Jarjué (46’), Gustav Henriksson, Emmanuel Boateng (46’), Jens Jakob Thomasen, Ahmed Qasem (46’), Per Frick (46’), Gottfrid Rapp (65’).

Huvudpartners Officiella sportleverantörer