Dubbelt Okkels när Elfsborg vann

Publicerad: 2023-10-02 21:24, Uppdaterad 2023-10-03 08:04

Elfsborg följde upp segern mot Halmstad med att ta en ny trepoängare när Varbergs BoIS besegrades med 2-1 på Borås Arena. Gästerna tog ledningen i matchen, men två mål från Jeppe Okkels såg till att poängen stannar i Borås. 

Elfsborg startade matchen på ett bra sätt. Direkt från Michael Baidoos avspark satte de gulsvarta fart framåt och kombinerade på offensiv planhalva. I den tredje minuten kom första farligheten. Eller vad som höll på att bli en farlighet, åtminstone. Bollen spelades fint från höger till vänster och avslutades med att ge Niklas Hult bollen till vänster i straffområdet. Vänsterbackens inspel kunde dock rensas undan. 

Gästande Varberg fick möjlighet att vila med bollen en kort period efter den offensiva Elfsborgsstarten, innan di gule tog över matchbilden återigen. Man spelade sig vid ett flertal tillfällen igenom bortalagets lagdelar, och bara det sista avslutet saknades. 

Kring minut 18-19 fick Elfsborg rejält tryck och hade ett långt anfall, och kom i våg efter våg. Det blev därför lite av en chock när Varberg ställde om på sin ensamma anfallare. Sebastian Holmén var först till bollen men missade passningen hem mot Valdimarsson. Det gjorde att ytan öppnade upp sig rejält för Varbergsspelaren som inte gjorde något misstag när han först skottfintade sig förbi Buhari Ibrahim och sedan placerade in 0-1 i högra hörnet. 

Reaktionen efter att ha hamnat i underläge var bra. Elfsborg visade direkt att laget skulle ta sig tillbaka resultatmässigt, och tog kommandot omgående. 

Efter halvtimman spelad kom så också kvitteringen. Sveinn Gudjohnsen fick en tå på bollen i straffområdet och petade den till en fristående Jeppe Okkels vid den bortre stolpen. Från nära håll tryckte yttern in 1-1. 

Det fina anfallsspelet fortsatte och det var spel mot ett mål till stor del. Ett ledningsmål skulle också komma, efter att en bortaförsvarare stoppat Niklas Hults inspel med handen. Straffen togs om hand av Jeppe Okkels, som inte gjorde något misstag från elva meter och sköt in sitt andra mål för kvällen.  

Andra halvlek

Inledningsvis såg det ut precis som i första halvlek. Ett Elfsborg som ville framåt och som kombinerade, bytte från kant till kant och spelade bra fotboll på Varbergs planhalva. Gästerna sjönk ner med laget och det var svårt att hitta ytor att spela in på i straffområdet. 

Tvåmålsskytten Okkels fick ett skottläge från snäv vinkel i den 53:e minuten, efter ett fint kortpassningsspel mellan Niklas Hult, Michael Baidoo och nämnde Okkels. Skottet smet strax utanför den bortre stolpen. 

Vid timman spelad hade tempot sjunkit en aning och Varberg fick lite andrum och chans att hålla i bollen mer. Gästerna stack upp i enstaka försök, men det var inget som hotade Valdimarsson i Elfsborgsmålet. 

Klockan tickade på och Elfsborg hade god kontroll på händelserna. Laget anföll, men inte lika frekvent som tidigare. 

Under en femminutersperiod mellan 75-80:e minuten var det lite slarvigt från de gulsvarta. Ett par missade passningar gjorde att anfallen stannade upp, och en missriktad frispark på egen planhalva höll på att ställa till det när Varberg kunde sno åt sig bollen högt upp i planen. Andri Baldursson stoppade upp försöket, men tvingades dra på sig ett gult kort. 

Det efterföljande frisparken nickades sedan över Valdimarssons mål. 

I slutminuterna var det Elfsborg som gjorde en sista kraftansträngning och skapade rejält tryck. Först genom inbytte duon Camil Jebara och Ahmed Qasem, som sköt var sitt vänsterskott som båda täcktes till hörna.

Sedan skulle laget bli kvar i offensivt straffområde. Totalt sex hörnor skapade laget på rad, och det var nära ett tredje mål flera gånger om. Närmast var Buhari Ibrahim som stötte bollen från nära håll, men gästernas försvar klarade att hålla bollen på rätt sida mållinjen. 

Fler mål blev det inte, och efter fyra tilläggsminuter blåstes matchen av och Elfsborg tog tre tunga poäng. 

IF Elfsborgs manager Jimmy Thelin efter matchen: 

– Vi har lagt mycket energi på vårt anfallsspel den senaste tiden, där vi vill ha mer energi och att vi tar löpningarna och har fart i spelet. Första halvlek är nog den bästa vi haft på länge när det gäller anfallsspelet. Vi reagerade också på ett bra sätt när vi hamnade i underläge. 

I andra halvlek var det bra till en början, men efter runt 60 minuter börjar vi tveka mer, spelar mer i sidled eller bakåt. Vi blev lite långa och gav Varberg möjlighet att hitta in mellan våra lagdelar. Det måste vi göra bättre i framtiden, att fortsätta spela matchen ut. 

IF Elfsborg – Varbergs BoIS 2-1 (2-1)

Startuppställning: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Buhari Ibrahim, Niklas Hult – Andri Baldursson, Emmanuel Boateng (69’), Michael Baidoo – Simon Hedlund (69’), Sveinn Gudjohnsen (85’), Jeppe Okkels (85’).

Ersättare: Tim Rönning, André Boman, Gustav Henriksson, Jens Jakob Thomasen (69’), Noah Söderberg, Timothy Ouma, Besfort Zeneli (85’), Camil Jebara (85’), Ahmed Qasem (69’).

Huvudpartners