231030 Elfsborgs Alexander Bernhardsson jublar efter 1-2 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Elfsborg den 30 oktober 2023 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0565

Blytung seger på Gamla Ullevi

Publicerad: 2023-10-30 21:33

Det var kamp och en tät drabbning när IF Elfsborg tog tre viktiga poäng i den allsvenska toppstriden. Stor matchhjälte blev Alexander Bernhardsson som slog till med en riktig kanon när laget besegrade IFK Göteborg med 2-1 på bortaplan.

Matchen inleddes med två lag som ville hålla ihop laget och ligga rätt i försvarsspelet. Det var inte mycket till ordnat spel utan två lag som kände på varandra och där det märktes att mycket stod på spel.

I den sjunde minuten kom matchens första målchans, och det för hemmalaget. Ett distansskott dök farligt och Hakon Valdimarsson fick stå för en fin räddning när han sträckte ut och räddade till en resultatlös hörna.

Det var en första halvlek som präglades av dueller och kamp. Det var hett ute på planen och frisparkarna duggade tätt. Elfsborg hade svårt att hålla bollen inom laget och fick mestadels ägna sig åt försvarsspel.

Hemmalaget kom då och då i attacker, främst via kanterna, och fick stundtals till ett tryck mot det gulsvarta försvaret. Men laget stod upp bra och rensade undan bollarna som kom in i straffområdet.

I den 32:e minuten kämpade Simon Hedlund fram bollen på högersidan och tog sig runt sin försvarare. Yttern hittade in med en passning snett inåt bakåt till en fristående Per Frick som satte foten till och bredsidade in IF Elfsborgs ledningsmål. 0–1 på resultattavlan, på vad som var lagets första skott på mål.

Under första halvleks slutskede försökte hemmalaget återigen att ta sig framåt och skapa chanser. Det blev en del att stå i för Elfsborgsförsvaret, men de stod återigen pall och gick till pausvila i ledning.

Andra halvlek

Hemmalaget tog återigen tag i matchbilden när andra halvlek blåstes i gång. Med tidiga bollar ut mot sina yttrar fick man Elfsborg att behöva försvara djupt vid ett antal tillfällen.

Det gulsvarta mittfältet hade haft en jobbig första halvlek, men kunde långsamt ta sig in i matchen och få lite mer tid för passningsspel. Ett något lugnare Elfsborg kunde reda ut hemmalagets anfallsvågor och få andas med bollen inom laget för att samla kraft.

Di gule jobbade stenhårt i försvarsspelet och lagets yttrar fick jobba rejält både framåt och bakåt när backlinjen behövde assistans. Det gjorde de med den äran.

Efter 76 minuters spel lyfte hemmalaget in en boll mot den bortre ytan av straffområdet. Ett hårt inspel sköts in mot ett välbemannat målområde framför Hakon Valdimarsson. Bollen tog på ett Elfsborgsben och in i eget mål. Kvitterat med kvarten kvar alltså, 1-1.

Men det skulle inte dröja lång tid innan Elfsborg fick ett skottläge genom inbytte Alexander Bernhardsson. Och vilket skott det blev, sedan! Den duktiga yttern hade fått bollen på offensiv planhalva och drev framåt mot straffområdet åt vänster. Efter att ha tittat upp laddade di gules nummer 12 med vänsterfoten och sköt en riktig kanon som letade sig in i mål vid det bortre hörnet. Gulsvart ledning i den 83:e minuten, 1-2!

Avslutningen var nervös och hackig. Det blev mycket avblåsningar och Blåvitt tog varje chans att flytta upp laget. Men oavsett om det var frisparkar eller långa inkast så stod Elfsborgsförsvaret för fina blockeringar och rensningar, och Valdimarsson i målet var säkerheten själv i straffområdet.

Efter sju långa tilläggsminuter som bestod av ett kollektivt försvarsspel och att skydda ledningen blåste domare Fredrik Klitte av matchen och Elfsborg går återigen upp i serieledning när två matcher återstår.

IFK Göteborg – IF Elfsborg 1-2 (0-1)

Startuppställning: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson (81’), Sebastian Holmén, Buhari Ibrahim, Niklas Hult – Andri Baldursson (81’), Emmanuel Boateng, Michael Baidoo – Simon Hedlund (73’), Per Frick (73’), Jeppe Okkels (67’).

Ersättare: Tim Rönning, André Boman (81’), Gustav Henriksson, Jens Jakob Thomasen, Noah Söderberg, Alexander Bernhardsson (67’), Ahmed Qasem (73’), Jalal Abdullai (81’), Sveinn Gudjohnsen (73’).