231105 Elfsborgs Johan Larsson deppar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Degerfors den 5 november 2023 i Borås. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / PA0684

Oavgjort i sista hemmamatchen

Publicerad: 2023-11-05 20:24

Trots ett massivt tryck och och mängder med målchanser i slutet blev det inte något seger i årets sista hemmamatch. Matchen mot Degerfors IF slutade 2-2 efter att Sebastian Holmén och Noah Söderberg blev gulsvarta målskyttar. 

Elfsborg startade matchen på ett bra sätt. Det märktes att det var ett taggat gulsvart lag och varje brytning applåderades av storpubliken på Borås Arena. Intensiteten var bra från båda lagen och det syntes att matchen var av stor vikt. 

Efter de tio första minuterna togs tempot ner något. Några större målchanser hade ännu inte skapats, och det var två lag som var noggranna i sina försvarsspel. Degerfors försvarade sig djupt på egen planhalva och gav inga offensiva ytor till Elfsborg. 

Första farliga chansen skulle gästerna få efter ett miss i Elfsborgsförsvaret. Men Hakon Valdimarsson var snabbt ute och räddade bortalagets möjlighet. 

När runt 30 minuter var spelade hade Elfsborg en bra period. Laget anföll länge och hade skottläge två gånger om. Först genom Andri Baldursson som sköt högt över, och någon minut senare Johan Larsson som laddade en volley, som räddades av bortamålvakten. Di gule fick även ett par hörnor som gästernas försvar och målvakt lyckades ta hand om. 

I den 39:e minuten gjorde Degerfors 0-1. En inläggsfrispark slogs mot bortre delen av straffområdet och nickades sedan tillbaka mot målområdet. Där var en av gästernas spelare först på bollen och skickade in deras ledningsmål. 

Elfsborg reagerade direkt på underläget genom att sätta fart framåt. Men trots fina löpningar från yttrarna och att man tryckte ner bortalaget, så gick lagen till pausvila med ställning 0-1. 

Andra halvlek

Elfsborg satte fart framåt direkt från avspark och tog sig fram mot motståndarnas straffområde. Precis som i första halvlek försvarade gästerna djupt runt egen box, och gjorde det svårt att hitta in med instick till anfallsspelarna. 

När klockan tickat upp till minut 59 fick Elfsborg en frispark till höger på offensiv planhalva. Frisparken gick mot mitten av straffområdet och bollen möttes upp av Sebastian Holméns panna. Mittbackens nick gick i mål precis under ribban. 1-1! 

Efter målet visade Elfsborg energi och laget försökte hela tiden dra upp tempot i matchen. Vid inkast och frisparkar satte man i gång spelet snabbt och man manades på av en härlig publik, med 14 471 åskådare på plats. 

Laget kom i våg efter våg och det var små marginaler från att uppstå farliga målchanser. Per Frick skarvade mot en djupledsgående Simon Hedlund, men bollen var bara centimeter från att yttern kunde få fritt läge från vänster i straffområdet. 

I minut 79 skulle i stället 1-2 komma, på en av få möjligheter för bortalaget. Till vänster i straffområdet sköt deras spelare ett rappt skott högt upp i första hörnet och det var återigen underläge för de gulsvarta. 

Sedan följde en enda lång press från IF Elfsborg. Man tryckte ner bortalaget längre och längre ner i planen och anföll på alla fronter. Inbytte Besfort Zeneli dribblade sig fram på ett fint sätt i den 86:e minuten. Den offensiva mittfältarens avslut var bra, men bortalagets målvakt fick en liten touch på bollen och tippade bollen i stolpen. 

Elfsborg kom i våg efter våg och tryckte på med mycket folk i straffområdet. Vid 90 minuter spelade visades det upp att domaren lagt till 11 minuter. 

Full fart framåt gällde och det skulle komma ett nytt Elfsborgsmål. I den 95:e minuten hämtade Johan Larsson upp ett för långt inlägg på en fri yta i bortre delen av straffområdet. Lagkaptenen sköt in ett hårt inspel längs marken, och vid bortre stolpen stod Noah Söderberg och stötte in kvitteringen, 2-2. 

Med en elektrisk stämning i ryggen från supportrarna gav Elfsborg allt och gick framåt så snabbt man fick tag i bollen. De var nära att hitta igenom gång på gång, och eftersom bortalaget nu behövde gå framåt skapades ytor att springa på. 

Närmast blev det när Simon Hedlund och Sveinn Gudjohnsen satte full fart på var sin sida om en ensam bortaförsvarare. Men Hedlunds passning blev lite för brant och Gudjohnsen fick hämta upp bollen i en sämre vinkel. 

Trots flera försök ville bollen inte in och matchen slutar 2-2. 

IF Elfsborg – Degerfors IF 2-2 (0-1)

Startuppställning: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Buhari Ibrahim, Niklas Hult (17’) – Andri Baldursson (46’), Emmanuel Boateng (80’), Ahmed Qasem – Simon Hedlund, Per Frick (80’), Jeppe Okkels (60’).

Ersättare: Tim Rönning, André Boman, Gustav Henriksson, Jens Jakob Thomasen (46’), Noah Söderberg (80’), Alexander Bernhardsson (17’), Camil Jebara, Besfort Zeneli (80’), Sveinn Gudjohnsen (60’).

Huvudpartners