Årets spelare & målskytt summerar säsongen

Publicerad: 2023-11-30 14:50

Under nästa säsong kliver IF Elfsborgs damlag upp i division 1, och två spelare i truppen som har erfarenheter av att spela högre upp i seriesystemet är Izabella Bergström och Stina Jensen. Tillsammans summerar tjejerna nu säsongen som gått och samlar även tankarna kring de utmaningar som väntar laget under nästa år.

Som bekant kom de båda till IF Elfsborg inför säsongen 2023 och har nu alltså spelat sitt första år i den gulsvarta tröjan. En säsong som gav seger inte bara i division 2, utan även DM.

– Vi får väl klart godkänt. Skämt åsido – resultatet i serien talar för sig självt och vi har gjort det bra. Sedan får man inte heller glömma de matcher vi mött ett tuffare motstånd. Vi besegrade till exempel ett elitettanlag i DM också, säger Izabella Bergström.

– Det har varit ett bra år. Vi har vunnit i princip varenda match och många av dem med mycket mål. Jag har gjort många av målen, men har då fått mycket serverat av mina lagkamrater. Men sen kan det även vara svårt att motivera sig till att kämpa när man exempelvis leder med 5–0, och i dessa stunder har väl inte min egen prestation varit på topp även om resultaten kommit, säger Stina Jensen.

Innan Stina och Izabella valde IF Elfsborg som klubbadress spelade de båda i Elitettan, i Alingsås respektive Bergdalen, och de är eniga om att de under året som gått har märkt av skillnaderna mellan divisionerna.

– Både jag och Bella klev ner tre divisioner inför säsongen och det har märkts att det är stor skillnad. Alla behöver vara extra påkopplade nästa år, för då kommer det dessutom bli riktigt tuffa matcher för hela laget, menar Stina.

– Jag tycker att grunden i vår trupp håller i toppen av division 1, men den behöver också förstärkas. Laget har vunnit nästan varje match i fyra års tid och nu kan vi plötsligt hamna i situationer där vi förlorat flera matcher i rad och behöva vända en negativ trend. Och det tror jag kan bli en utmaning för det kräver att man ändrar inställning för att kunna hantera det, säger Izabella.

– Där är det bra med Ismet. Han vill att vi ska spela en kreativ fotboll, framför allt anfallsmässigt, och det gillar jag. Då riskerar man inte heller att låsa någon av de yngre spelarna utan det finns utrymme för den egna kreativiteten, fortsätter hon.

Avslutningsvis summerar tjejerna sina tankar kring vad som kommer att bli extra viktigt inför säsongen 2024.

– Jag är duktig på att behålla lugnet och det hoppas jag kunna sprida till mina lagkamrater när vi stöter på prövningar under nästa säsong. De tuffa matcherna kommer att komma där hela laget behöver kämpa, och när det väl gäller något – det är då jag blir bra. Då vet jag hur jag ska agera på plan och tar ett större ansvar, avslutar Izabella.

– Vi är bra och det har vi visat när vi mött lag i högre divisioner, men vi behöver finslipa vårt spel ytterligare. Det är egentligen inte heller bara laget det handlar om – utan jag tycker IF Elfsborg är en väldigt bra organisation generellt i hela den här resan. Det finns mycket resurser man kan ta hjälp av för att komma framåt, avslutar Stina.

Huvudpartners