Richtnér och Andrén till A-truppen

Publicerad: 2023-12-08 19:17, Uppdaterad 2023-12-08 19:18

18-åringarna Enzo Andrén och Ludvig Richtnér flyttas upp till IF Elfsborgs A-trupp. Talangerna som tillhört föreningens P19-lag har skrivit på var sitt tvåårs-kontrakt och ansluter till truppen när 2024 års försäsong inleds.

De båda talangerna, födda 2005, har haft fin utveckling och stått för bra insatser under 2023 där de matchats i föreningens P19 och U21-lag.

För Enzo Andrén betyder uppflyttningen det sista steget på en lång resa genom IF Elfsborgs ungdomslag. Mittfältaren, som började spela fotboll i Hestrafors IF, kom till IF Elfsborg redan som 7-åring och har nu tagit sig hela vägen upp till A-truppen.  

– Det känns underbart att få skriva kontrakt med klubben jag varit i sedan jag var 7 år gammal.  Att ha gått genom ungdomslagen och nu till a-laget är väldigt speciellt. Jag har spelat här nästan hela livet och alltid supportat klubben, så det känns jättekul, berättar Enzo Andrén.

Varför tror du att du får den här möjligheten?

– Först och främst vill jag tacka ledarstaben för att jag får den här möjligheten. Att jag får kliva upp i A-truppen betyder väl att jag gjort saker på planen som visar att jag är värd chansen och kan klara av det.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

– Jag är en kreativ mittfältare som gillar att vara med i spelet och kombinera. Främst är jag offensivt lagd och har spelat forward tidigare men mer som mittfältare numera. Jag är ganska allround och kan spela på flera offensiva positioner, det är upp till tränarna var de vill ha mig.

Den 18 januari startar den gemensamma träningen för IF Elfsborgs trupp inför ett spännande 2024, som inleds i tävlingssammanhang med ett svenska cupen-gruppspel där motståndarna är GAIS, Örgryte IS och Degerfors IF. Andrén ser fram emot den kommande säsongen.

– Det ska bli jättekul att ta klivet upp till de stora grabbarna. Jag har varit med en del träningar under 2023 redan och ska bara vara mig själv och spela som vanligt. Eftersom jag varit med och tränat så känner jag till grabbarna i laget, men att gå upp och köra med dem på heltid blir en skillnad, som jag ser fram emot.

Han fortsätter:

– Det är ett fantastiskt lag och ledarstab som gjort stora resultat under det här året, så jag har höga förväntningar. Jag försöker bara vara mig själv och om jag får speltid så betyder det att jag gjort något tillräckligt bra. Det gäller bara att gå in och göra sitt bästa varje dag.

Ludvig Richtnér anslöt till IF Elfsborg sommaren 2021, då som 16-åring, för att representera föreningens U17-lag. Efter fin utveckling och bra prestationer under sina två och en halv säsong i Borås tar han nu steget upp i A-truppen.

– När jag fick beskedet var det lite overkligt nästan. Lite klyschigt kanske, men det är ju något man drömt om. Det känns jättebra, nu är jag sjukt taggad på att köra i gång nästa säsong.

Richtnér anslöt från Stockholmsklubben Huddinge IF. Men det fanns redan en koppling till IF Elfsborg sedan tidigare.

– Min farfar är från Gällstad och en stor Elfsborgssupporter. Det har alltid varit en liten snackis i familjen att kunna gå hit och spela. Jag fick möjligheten att besöka klubben när jag var 15 år och det kändes bra direkt, och jag flyttade hit i samband med att jag började gymnasiet efter sommaren 2021.

Ytterbacken beskriver sin snabbhet som främsta styrka.

– Det skulle jag säga. Jag har en rätt bra inläggsfot också, och en bra bollkontroll trots att jag är ganska lång. Men jag jobbar med att förbättra allt i mitt spel. 

Vad har du utvecklat i ditt spel under årets säsong?

– Främst har jag blivit bättre i försvarsspelet. Det är mycket det som varit fokus när jag spelat i U21 eller varit med på A-lagsträningarna. Det offensiva har jag mer sedan tidigare, men försvarsspelet har jag utvecklat mest. Jag har fått många bra råd från tränarna och man utvecklas mycket i den tuffare träningsmiljön.

Precis som lagkamraten Enzo Andrén är det en förväntansfull Ludvig Richtnér som ser fram emot att starta i gång försäsongen i januari.

– Jag kommer att ta det dag för dag och göra mitt bästa på varje träning, och försöka lära mig så mycket som möjligt. Vi får se hur mycket speltid det blir. Det är ju viktigt att spela, men om det blir med A-laget, U21 eller något annat får vi se. Det känns som en bra möjlighet för mig att komma in i en väldigt bra träningsmiljö på daglig basis.

Han tillägger:

– Det gäller att ligga i och jobba hårt så kommer chanserna, man måste ha tålamod. Det gäller att vara redo hela tiden.

Tony Lundqvist, Sportchef Ungdom:

– Vi gläds med killarna som båda är väl värda den här chansen. Det är två duktiga spelare och fina personer som tagit sig hit på lite olika sätt. Ludvig kom till vårt U17-lag för ett par år sedan och Enzo har gått genom ungdomslagen och nu tagit sig hela vägen. Vi är nöjda och glada att fortsätta leverera spelare till vårt A-lag.

Manager Jimmy Thelin:

– Två duktiga spelare som redan gjort avtryck och som nu står inför nästa spännande utmaning. De kommer in i en bra miljö med flera erfarna spelare att luta sig mot, och ett par yngre spelare som gjort samma resa i att gå från ungdomslagen till att etablera sig i vårt A-lag. Nu är det upp till spelarna att anta utmaningen med hårt jobb, stort engagemang och tålamod för att fortsätta sin utveckling hos oss.

Klubbchef Stefan Andreasson:

–Det känns härligt att vi nu kan välkomna två av våra egna spelare upp i vår A-trupp inför säsongen 2024. Stor elogé till vår talangverksamhet och ungdomssektion som fortsätter fostra och utveckla spelare på bästa sätt.

Huvudpartners