231030 Elfsborgs Alexander Bernhardsson jublar efter 1-2 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Elfsborg den 30 oktober 2023 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0565

Tack för allt, Alexander Bernhardsson

Publicerad: 2024-01-22 15:30

IF Elfsborg och tyska Holstein Kiel är överens om en övergång för Alexander Bernhardsson. Vi säger stort tack för åren i föreningen och önskar Alexander lycka till i nästa utmaning!

– Det känns jättekul att få chansen att testa ett utlandsäventyr. Det är en bra liga och ett bra lag jag kommer till, men samtidigt ligger Elfsborg alltid nära hjärtat och jag kommer sakna laget och våra supportrar otroligt mycket, säger Alexander.

Alexander Bernhardsson, 25, anslöt till IF Elfsborg inför säsongen 2020 från Örgryte IS. Det blev endast ett framträdande under första året i föreningen efter att dubbla skador med operationer som följd stört den kreativa ytterns framfart. Den allsvenska debuten kom året därpå, i bortamötet med IK Sirius i maj 2021. En match som IF Elfsborg vann med 2–0, och där Alexander Bernhardsson stod som en av målskyttarna.

– Det välkomnande jag fick när jag först kom till Elfsborg var fantastiskt. Jag minns att vi åkte på träningsläger i USA där vi spelade mot riktigt bra lag, vi gjorde en stark försäsong 2020 och tog oss bland annat till semifinal i cupen. Även om jag sedan start stundtals har haft det tungt med skador har jag alltid känt ett otroligt stöd från hela föreningen och alla supportrar, vilket betyder mycket, säger Alexander.

Under fyra säsonger i IF Elfsborg spelade Alexander Bernhardsson totalt 79 matcher och stod för 20 mål och 7 assist. Han belönades även med pris för Årets genombrott under Elfsborgsgalan 2021. Han har också noterats för en landskamp efter att spelat hela matchen mot Finland (vinst 2–0) i Sveriges januariturné 2023. Ett kvitto på de fina insatser Alexander stått för hos di gule.

– Det har varit fyra fantastiska år jag fått vara med om hos Elfsborg. Tiden har gått snabbt för jag har haft så himla roligt. Vi har spelat i Europa och krigat i toppen av Allsvenskan nästan varje år, så det är fina minnen jag tar med mig. Det har gjort mig till den spelare jag är idag, säger Alexander.

– Jag känner att jag verkligen växte till mig 2022 och blev en mogen, allsvensk fotbollsspelare. Jag fick ett större förtroende och med det ökade mitt självförtroende. Jag lärde mig så mycket av Jimmy och hela ledarstaben, vilket kändes tydligt när vi gick in i 2023. Man kände hela året att vi både som lag och stad stod tillsammans och kämpade mot samma sak. Jag är otroligt stolt över det vi åstadkommit, särskilt förra året, men också under hela min tid i föreningen. Jag kommer aldrig glömma framför allt de sista matcherna förra säsongen, och vilket stöd vi hade då, fortsätter han.

Från att ha anlänt till IF Elfsborg som 21-åring från spel i Superettan har Alexander växt ut till en toppspelare i Allsvenskan. Med sin snabbhet och fina teknik har han blivit något av en publikfavorit på Borås Arena.

– Jag har haft både med- och motgångar men alltid känt att hela föreningen och alla Elfsborgare står bakom mig för vi har tagit oss framåt tillsammans. Jag minns särskilt Kalmar-matchen när jag fått beskedet om min fotskada och hela läktaren ropade mitt namn för att stötta mig. Det sitter kvar djupt inne, menar Alexander.

Nu väntar ett nytt äventyr när flyttlasset går till tyska Holstein Kiel som ligger på andra plats i den tyska andraligan. Alexander är förväntansfull inför den kommande utmaningen.

– Det känns som de har något bra på gång. Klubben är ödmjuk, håller fokus på nästa match och att jobba tillsammans som ett lag vilket jag är van vid från Elfsborg. Så det passar mig väldigt bra och känns spännande, menar han.

Avslutningsvis skickar Alexander en hälsning till alla Elfsborgare:

– Jag älskar Elfsborg, Borås och supportrarna, men nu får jag blicka framåt. Tack för tiden jag fått hos Elfsborg. Tack för allt stöd från förening hela vägen från styrelse till kanslipersonal, supportrar, tränare, ledarstab och såklart alla lagkamrater jag har haft under åren här. Tack för allt helt enkelt – och på återseende.

Klubbchef Stefan Andreasson

– Alexanders tid hos IF Elfsborg har varit fantastisk men också tuff. Fantastisk utifrån hans prestationer på plan där han visat unika egenskaper och kvalité men också tuffa perioder med sina skador. Vi är alla i full beundran över hans beslutsamhet att komma tillbaka för att hjälpa IF Elfsborg till framgångar.

– När möjligheten för Alexander att komma utomlands dök upp så har vi nu enats om en övergång med Holstein Kiel. Jag tror jag talar för alla Elfsborgare när jag säger att vi unnar Alexander den här möjligheten, och är övertygad om att han i Tyskland kommer visa att det finns ytterligare en nivå som kan ta honom än högre. Stort tack Berra, och på återseende!

Manager Jimmy Thelin

– Alexander har varit en viktig person och spelare i gruppen sedan han anlände hit. Med sin kvalité och attityd har han varit en förebild för sina lagkamrater och visat upp en enastående talang och unika förmågor som kan avgöra matcher. Med sina prestationer har han bidragit till många segrar och framgångar för föreningen. Vi önskar honom stort lycka till!

Huvudpartners