Tack & lycka till – Hákon Valdimarsson

Publicerad: 2024-01-26 16:00

IF Elfsborg och engelska Brentford FC är överens om en övergång för Hákon Valdimarsson. Vi säger stort tack för insatserna i föreningen och lycka till i nästa utmaning!

– Jag vill tacka alla i laget, alla supportrar och personal kring IF Elfsborg för den fina tiden vi haft tillsammans. Jag har verkligen njutit av den och hoppas vi ses igen i framtiden, säger Hákon.

Hákon Valdimarsson, 22, kom till IF Elfsborg som ung målvaktstalang under sommarfönstret 2021 från isländska klubben ÍF Grótta. Debuten kom redan samma höst i hemmamatchen mot IFK Göteborg, där Hákon höll nollan och var starkt bidragande till att IF Elfsborg kunde vinna matchen med 1–0.

– Jag kommer aldrig glömma den matchen. Det var helt galet och väldigt roligt att både hålla nollan och få vinna ett derby i min debut. Det är ett otroligt minne. Det var ett stort steg för mig att komma från Island till IF Elfsborg, och det var skönt att känna att jag direkt trivdes så bra, säger Hákon.

Två och en halv säsong senare har Hákon gått från klarhet till klarhet och växt ut till Allsvenskans allra bästa målvakt, något han också fick pris för efter säsongen 2023 på galan Allsvenskans Stora Pris. Han belönades även med utmärkelsen Årets genombrott på Elfsborgsgalan i november för sin otroliga utveckling. Han har dessutom slagit sig in i det isländska landslaget och är hittills noterad för sex landskamper.

Totalt spelade Hákon 49 matcher i Elfsborgströjan – med ett imponerande facit på 21 hållna nollor.

– Jag har verkligen utvecklats på alla sätt som är möjligt. Jag har inte bara förbättrats som fotbollsspelare utan även som människa. Särskilt Linus har hjälpt mig mycket varje dag under de här 2,5 åren. Han är en fantastisk målvaktstränare och jag är väldigt tacksam över att ha jobbat med honom. Jag tar särskilt med mig prestationerna från 2023, laget spelade otroligt bra tillsammans hela året. Jag är också väldigt glad och hedrad över utmärkelserna jag fick efter säsongen. Det är en stor ära och jag är så tacksam gentemot mina lagkamrater och hela ledarstaben, menar Hákon.

Nu är det dags för Hákon att ta nästa steg i karriären, och flytten går alltså till inget mindre än engelska Premier League och laget Brentford FC.

– Jag ser fram emot det här äventyret. Nu ligger mitt fokus på att komma i ordning här. Jag ser fram emot att börja träna med laget och lära känna alla här. Mitt mål därefter är såklart att bli förstamålvakt, sedan får vi se hur lång tid det tar, säger Hákon.

När han tänker tillbaka på de 2,5 år han spenderat i IF Elfsborg är det många positiva minnen som dyker upp för Hákon, men han lyfter särskilt början och slutet av tiden i Elfsborgströjan.

– Mina första två matcher i IF Elfsborg, mot IFK Göteborg och Djurgården, är två av mina bästa minnen. Sen var såklart hela förra säsongen häftig. Jag har haft en fin tid hos IF Elfsborg.

Avslutningsvis tackar Hákon än en gång alla gulsvarta för tiden i föreningen.

– Jag kommer sakna supportrarna, lagkamraterna, hela ledarstaben och alla runt omkring IF Elfsborg. Jag vill tacka dem för allt de har gjort för mig.

Målvaktstränare Linus Kandolin

– Det har varit en otroligt rolig resa med Hákon i IF Elfsborg. Allt från hans första besök för provspel till hans allsvenska debut och prestationerna 2023 som gav honom utmärkelsen Årets Målvakt i Allsvenskan. Hákon har under sin tid hos oss ständigt arbetat hårt för att fortsätta utvecklas och bli bättre, samtidigt som han alltid varit en uppskattad lagkamrat. Under en relativt kort period har han tagit väldigt stora kliv, och att han nu får möjligheten att ta sig vidare till Brentford är väldigt välförtjänt.

– Att få möjligheten att arbeta med en så driven och skicklig målvakt har varit en ynnest som målvaktstränare, och nu ser jag fram emot att få fortsätta följa Hákons nästa steg i karriären och önskar honom ett stort lycka till.

Manager Jimmy Thelin

– Hákon har under sin tid i föreningen haft en imponerande utveckling och blivit en betydelsefull spelare och ledare för laget genom den trygghet han sprider i hur han dominerar straffområdet. Han kvalitéer och prestationer var en viktig faktor i vårt försvarsspel under förra säsongen. Vi tackar Hákon för tiden hos oss och önskar honom naturligtvis all lycka i framtiden!

Klubbchef Stefan Andreasson

– Hákons tid hos oss kan inte annat än att beskrivas som en saga och på bara 2,5 år har han utvecklats till en av de bästa målvakterna vi sett i svensk fotboll. Vi har i lugn och ro tillsammans värderat alternativen som funnits för oss under hans tid här men alltid landat i att det finns mer att utveckla och prestera i Elfsborg. Men efter en storartad säsong 2023 kände vi att det kunde vara dags att ta nästa steg. Intressen på hög nivå har funnits men Brentford visade direkt både mot oss och Hákon att de var det bästa alternativet. Övergången värderar vi som IF Elfsborgs största någonsin, och som är på den nivå vi vill vara och det ger förhoppningsvis rätt signaler till övriga spelare och omgivning.

– Tack till vår tränarstab och spelartrupp som bidragit till Hákons utveckling samt inte minst vår målvaktstränare Linus Kandolin som även bidrog starkt i rekryteringen av Hákon. Vi vill också säga stort tack och grattis till isländska Grótta som erhåller välförtjänta pengar i samband med övergången. Nu önskar vi slutligen vår Hákon stort lycka till och ser framemot att se honom på de stora scenerna med början i Premier League.

Huvudpartners