Förlust mot Fredrikstad

Publicerad: 2024-01-30 18:26, Uppdaterad 2024-01-31 09:22

Första matchen i Atlantic Cup är spelad, på träningslägret i Portugal. IF Elfsborg ställdes mot Fredrikstad FK. En match som norrmännen vann med 3-0.

Först halvlek inleddes med ett högt tempo. Fredrikstad slog tidigt en lång djupledsboll som Isak Pettersson i Elfsborgsmålet snabbt var ute och avstyrde. De tidigare bollarna bakom Elfsborgs backlinje var ett spelsätt som det norska laget använde sig ett flertal tillfällen under halvleken och matchens gång.

Efter att matchens inledande minuter var avklarade tog Elfsborg ett klart grepp om matchen och hade mycket bollinnehav. Det var di gule som ville framåt och som styrde spelet. Laget tog sig fram till straffområdet, men inte så ofta in i detsamma. Yttrarna Camil Jebara och Gottfrid Rapp försökte med ett par inlägg, men motståndarförsvaret var stabila och nickade undan försöken.

I den 17:e minuten gjorde i stället Fredrikstad 1-0. Efter ett inspel från höger fick deras spelare bra skottläge. Ett skott som styrde på försvarare och ändrade riktning och in i mål.

Efter målet och under resterande del av halvleken gick tempot ner en aning mot hur den inledande perioden varit. Jalal Abdullai vände snyggt bort en försvarare och tog ett par kliv fram mot straffområdet. Anfallarens skott gick mot vänster stolpe, men målvakten räddade.

Efter 34 minuter kom 2-0 till Fredrikstad. Ett bra skruvat skott från straffområdeslinjen som letade sig in precis innanför Isak Petterssons vänstra stolpe.

Innan halvleken var över skulle även 3-0 komma. Pettersson sprang ut från målet för att avstyra ett anfall, men hann inte ut snabbt nog. Fredrikstads anfallare kunde lobba bollen över målvakten och in i nät. En i stora drag jämn halvlek slutar med tre måls underläge.

Andra halvlek

IF Elfsborg bytte hela laget i paus, så när som på Timothy Ouma, som kom in redan i slutet av första halvlek och fick spela vidare. Spelmässigt var andra halvlek väldigt lik hur den första avslutades. Det var jämnt ute på planen, och tempot var lågt. Inget av lagen lyckades spela sig fram till några direkta farligheter.

Efter timman spelad var det Elfsborg som hade en lite bättre period. Laget kunde spela runt bollen på offensiv planhalva och Fredrikstad stod lågt med hela laget strax utanför straffområdet. Men målchanserna lös med sin frånvaro.

Vid mitten av andra halvlek flyttade de gulsvarta upp positionerna ett snäpp och var snabbare in i sitt presspel. Det gjorde att norrmännen fick rensa undan bollen vid ett par tillfällen, och Elfsborg kunde återta bollinnehavet.

Ett par fina sekvenser fanns under halvleken. Enzo Andrén kombinerade sig fram centralt och in i straffområdet i minut 69. Men när mittfältaren skulle spela bollen snett inåt bakåt uppstod ett missförstånd mellan spelarna, och chansen uteblev.

Det låga tempot höll sig så gott som hela matchen. Något som gjorde det lättare för Fredrikstad att hålla Elfsborgarna på bekvämt avstånd till sitt mål. Sista möjligheten för Elfsborg kom efter spel på högerkanten. Camil Jebara såg ut att släppa ut bollen till en överlappande Johan Larsson, men vek i stället inåt och slog ett inlägg som nickades till hörna av en norsk försvarare.

Andra halvlek slutar mållöst och matchen vinns av Fredrikstad med 3-0.

Fredrikstad FK – IF Elfsborg 3-0 (3-0)

Startelva: Isak Pettersson (46’)  – André Boman (46’), Buhari Ibrahim (46’), Gustav Henriksson (46’), Niklas Hult (46’)  – Jens Jakob Thomasen (39’), Noah Söderberg (46’), Michael Baidoo (46’)  – Gottfrid Rapp (46’), Jalal Abdullai (46’), Camil Jebara (46’, 72’).

Ersättare: Melker Uppenberg (46’), Johan Larsson (46’), Sebastian Holmén (46’), Terry Yegbe (46’), Ludvig Richtnér (46’), Timothy Ouma (39’), Besfort Zeneli (46’), Enzo Andrén (46’), Ahmed Qasem(46’, 72’), Dion Krasniqi (46’), Simon Hedlund (46’), Lucas Söderberg.

Huvudpartners