240401 Elfsborgs Niklas Hult deppar under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Värnamo den 1 april 2024 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0351

Delad poäng i premiärmatchen

Publicerad: 2024-04-01 19:03

IF Elfsborg stod för en stark första halvlek när allsvenskan åter var i gång hemma på Borås Arena. Men gästerna kom i kapp och matchen slutade oavgjort 2-2.

Premiären på Borås Arena inleddes med ett IF Elfsborg som satte fart framåt från första stund. Med bra rörlighet och passningsspel höll man sig på offensiv planhalva och gav inte gästerna några möjligheter till anfallsspel inledningsvis.

Redan i den andra minuten kom första målchansen för gulsvart. Efter att ha spelat kombinationsspel på vänstersidan letade sig ett inlägg mot bortre ytan av straffområdet. Där hade Johan Larsson smugit sig framåt och avslutade på ett tillslag. Skottet blockerades och bortalaget kunde rensa.

Ledningsmålet kom i stället efter elva minuter. Michael Baidoo snappade upp bollen och vinklade sig förbi en försvarare inne i straffområdet. Med ett rappt skott tryckte han sedan in bollen vid första stolpen. 1-0 till IF Elfsborg!

Gulsvart fortsatte att ha bra kontroll på händelserna och spelade ett varierat anfallsspel efter ledningsmålet. Det var först runt den 24:e minuten som IFK Värnamo hade ett par lugnare minuter där de kunde vila med bollen och bedriva lite anfallsspel.

Men strax därpå, med 28 minuter på klockan, kom i stället IF Elfsborgs 2-0-mål. Michael Baidoo tog emot bollen på offensiv planhalva och slog en perfekt passning mot en djupledslöpande Simon Hedlund till höger. Yttern tog med sig bollen i steget och tryckte sedan upp bollen i nättaket. 2-0!

När halvleken närmade sig slutet skulle gästerna få in en reducering. Med en riktig lyckoträff från distans kunde en Värnamo-mittfältare skjuta bollen stenhårt i första krysset. 2-1-målet kom i den 43:e matchminuten.

Andra halvlek

Precis som i starten av första halvlek var det IF Elfsborg som tog kommandot när lagen var tillbaka efter pausvilan. Noah Söderberg var nära med en nick, men avslutet strax utanför.

Gästerna redde ut de gulsvarta anfallen och tog sig själva tillbaka in i matchen. I den 56:e minuten kom kvitteringen till 2-2. Ett hårt skott som gick mellan benen på en gulsvart försvarare och gjorde det svårt för Bundgaard i målet att hinna reagera.

IF Elfsborg fick det inte riktigt att stämma efter målet. Laget försökte att vända spel och hitta ytor men den sista passningen gick fel, eller bröts av en bortaförsvarare. I stället spelade gästerna bättre och hade bra fart i sina anfallsförsök. Både från kanterna och centralt i planen var IFK Värnamo farliga när de tog sig framåt.

Den gulsvarta backlinjen redde ut framstötarna och laget kunde åter ta tag i taktpinnen med knappt 20 minuter kvar att spela. Inbytte Camil Jebara var nära att hitta det bortre hörnet i den 73:e minuten, men det skruvade avslutet gick strax utanför.

Klockan tickade snabbt när Di Gule letade efter sätt att skapa målchanser. Det blev en hel del hörnor och instick som var nära att hamna rätt. Men det var svårt att ta sig igenom ett lågt stående Värnamo-försvar.

Sista chansen fick Jalal Abdullai när han kom högst på Jens Jakob Thomasens hörna. Men nicken smet strax utanför stolpen och matchen slutade 2-2.

IF Elfsborgs manager Jimmy Thelin:
– Jag tycker vi var bra i första halvlek, där vi sitter ihop som lag. Vi spelade ett varierat anfallsspel. Värnamo fick in reducering och växte in i matchen. I andra halvlek är det en helt öppen match, vi hade lite längre mellan lagdelarna. Synd att inte kunna hålla i ledningen här framför vår hemmapublik idag. Men nu är allsvenskan i gång och vi får jobba vidare härifrån.

IF Elfsborg – IFK Värnamo 2-2 (2-1)

Startuppställning: Marcus Bundgaard – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Terry Yegbe, Niklas Hult – Andri Baldursson (64′), Noah Söderberg (64′), Michael Baidoo – Simon Hedlund (37′), Jalal Abdullai, Arber Zeneli (67′).

Ersättare: Isak Pettersson, André Boman, Buhari Ibrahim, Rami Kaib, Jens Jakob Thomasen (64′), Besfort Zeneli (64′), Camil Jebara (67′), Gottfrid Rapp (37′), Per Frick.

Huvudpartners