240329 Elfsborgs Leann Nyström under träningsmatchen mellan Elfsborg och Rössö den 29 mars 2024 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0350

Kapten Nyström med premiärfokus

Publicerad: 2024-04-05 15:01

Det är spänd förväntan när IF Elfsborg gör sin historiskt första match i division 1 på lördagen.

Försäsongen har varit lång. Flera matcher har spelats, spelare har lämnat och nya har kommit in. Långa månaders förberedelser är nu klara – nu väntar seriepremiär i Division 1 mellersta dam för IF Elfsborg – en historisk första match på Borås Arena. För motståndet står Degerfors IF. Laget har varvat träningsmatcher med träningsläger för att få ihop gruppen och nu är det äntligen dags. Premiärnerver lär det finnas gott om.
– Det känns nervöst, det är alltid en speciell känsla när serien drar igång. Vi har fått nya spelare som vi lärt känna under försäsongen och det känns som att vi fått ihop det till ett lag, säger lagkapten Leann Nyström.

Genrepet spelades under förra helgen, en match mot IK Rössö Uddevalla där Elfsborg vann med hela 7-2 mot laget som spelar i division 1 södra. En viktig seger att bära med sig in i säsongen.
– För självförtroendet var det viktigt, att känna att vi är starka inför premiären. Jag tror vi har en bra chans att vara i toppen av division 1. Många spelare har spelat i division 1 eller högre tidigare så det känns spännande, fortsätter Leann.

Lagkaptenen har en viktig stöttande roll
Att det kommit in många nya spelare roligt men också en utmaning att få ihop en ny grupp. Där har lagkaptenen en viktig roll, särskilt då flera spelare är tämligen unga.
– Jag tycker att alla som kommit in är jätteduktiga. Det går inte riktigt jämföra spelare mot spelare, om man tänker på de som lämnat, men med tanke på flera av deras åldrar är de jätteduktiga. För mig är lagkaptensrollen ny, men jag försöker ta ett än större ansvar och leva upp till förtroendet jag fått. Försöker tänka på vad en bra ledare är och jag vet vad jag kände att jag behövde när jag var yngst i ett lag. Det handlar om att peppa, få dem att våga och inte vara rädd för att ta för sig när chansen kommer, samtidigt som det gäller att få alla i laget att känna sig sedda, beskriver Nyström.

Förberedelser blir viktiga
Ny serie innebär längre resor, flertalet till området runt om Stockholm. Det är en ny vardag för spelarna i år.
– Vi har pratat en hel del om det, att det är andra krav när det kommer till förberedelser och match. Vad vi gör av resan dit och det kommer krävas mer av oss och vara förberedd när matchen startar. Sedan vill vi göra Borås Arena till vår hemmaplan, att skapa en miljö som är speciellt att komma till.

Klockan 16.00 på lördagen är det dags när Degerfors gästar. Att prata om resultat vill Leann inte göra, men hon har en god känsla.
– Det kommer vara nervöst för många, inklusive mig själv. Det kommer säkert inte vara felfritt, men vi kommer ha fullt fokus på oss själva. Jag vill inte jinxa något resultat, men det har varit en bra vecka där det känts som att något speciellt är på gång – en bra känsla, avslutar Leann.

Huvudpartners