240407 Elfsborgs Noah Söderberg jublar med lagkamrater efter 0-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Västerås och Elfsborg den 7 april 2024 i Västerås. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0562

Tre poäng efter Söderbergs mål

Publicerad: 2024-04-07 18:51

En stark andra halvlek gav tre härliga poäng när IF Elfsborg bortaspelade mot Västerås SK i allsvenskans andra omgång. Noah Söderberg tryckte in matchens enda mål på volley när gulsvart vann med 0–1.

Matchen på Hitachi Energy Arena inleddes med två lag som kände på varandra, där det var lite ställningskrig under de inledande minuterna. IF Elfsborg var det lag som först fick tag i bollen och kunde bygga ett längre anfall.

Strax därpå skulle dock Västerås SK ta över kommandot och hemmalaget fick matchens första målchans. En spelvändning ut mot fri yta på deras högersida gav läge för inspel i straffområdet. Bollen letade sig till en VSK-spelare i bortre delen och skott kom. Ett lågt sådant mot första stolpen. Där stod Sebastian Holmén bra placerad och blockerade avslutsförsöket.

Målchansen var starten på en period där hemmalaget var starka. IF Elfsborg fick ägna sig åt försvarsspel och hade svårt att få vila med bollen mot ett energifyllt Västerås.

Det dröjde fram till mitten av halvleken, runt minut 24, innan gulsvart kunde hålla i bollen och spela mer anfallsfotboll. Michael Baidoo var nära att få med sig bollen efter en djupledslöpning, men bollen rann ifrån mittfältaren och ut över kortlinjen.

Det var en första halvlek där IF Elfsborg hade svårt att hitta fram till målchanser. Närmast var Ahmed Qasem vid två tillfällen där han första fick ett skott blockerat från en VSK-försvarare, och sedan ett par minuter senare drev framåt centralt i planen och sköt strax utanför.

IF Elfsborg hade problem med ett hemmalag som stod för en stark första halvlek totalt sett. Man såg ändå till att stå i vägen och förhindra de attacker som kom, och gick till pausvila med 0-0.

Andra halvlek

Efter en jobbig första halvlek var det ett IF Elfsborg som kom ut starkt i den andra halvleken. Laget hade mer bollinnehav och tog sig allt oftare fram mot motståndarnas straffområde. Första chansen fick Noah Söderberg som väggspelade sig fram med Michael Baidoo och sedan sköt ett skott som hemmalagets målvakt räddade.

I den 57:e minuten sköt en VSK-spelare ett skott som tog på en Elfsborgshand, och domaren dömde straff till hemmalaget. Men något mål blev det inte. Marcus Bundgaard i det gulsvarta målet sträckte ut mot sin högre stolpe och stod för en stark räddning.

Ledningsmålet kom i stället till IF Elfsborg i den 63:e minuten. Noah Söderberg stod bra placerad utanför straffområdet och tog emot en undan-nickning från en hemmaförsvarare. Efter att tagit ner bollen på bröstet sköt mittfältaren ett volleyskott. Och vilket skott sedan! Helt otagbart för VSK-målvakten och 0–1 i gulsvart favör.

Efter målet stod Di Gule för en stark laginsats där man fortsatte att hålla i bollen och gå till anfall när läge gavs. I försvarsspelet var laget solida och arbetade hårt och lyckosamt med att förhindra hemmalaget från att skapa målchanser.

I den 81:e minuten kom Västerås SK:s bästa läge. Ett långt inkast nickades strax utanför Bundgaards vänstra stolpe.

Mot slutet fortsatte hemmalaget att trycka på, men IFE försvarare bra och kompakt med hela laget. Sista chansen fick i stället Jalal Abdullai efter en omställning. Timothy Ouma vann bollen och slog en tidig djupledsboll mot anfallaren som drev framåt till vänster i planen. Ur snäv vinkel sköt han ett skott som målvakten kunde rädda.

Efter sju spelade tilläggsminuter blåste domaren av matchen och IF Elfsborg tar med sig tre sköna poäng till Borås.

Västerås SK – IF Elfsborg 0-1 (0-0)

Startuppställning: Marcus Bundgaard – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Terry Yegbe, Niklas Hult – Jens Jakob Thomasen (76’), Noah Söderberg, Michael Baidoo (90’) – Ahmed Qasem (64’), Jalal Abdullai, Arber Zeneli (76’).

Ersättare: Isak Pettersson, Buhari Ibrahim, Rami Kaib, André Boman, Timothy Ouma (76’), Camil Jebara, Besfort Zeneli (64’), Gottfrid Rapp (76’), Dion Krasniqi (90’).