240415 Elfsborgs Johan Larsson deppar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Elfsborg den 15 april 2024 i Stockholm. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0563

Tung förlust mot Hammarby

Publicerad: 2024-04-15 21:23

Trots en stark första halvlek blev förlust i bortamatchen mot Hammarby IF. Efter en mållös första halvlek gjorde hemmalaget tre i den andra och slutresultatet skrevs därmed till 3-0.

IF Elfsborg startade matchen med en bra press där man kom nära och störde sina motståndare. Lagen turades om under de första minuterna med att hålla i bollen, men när inledningen väl var avklarad var det de gulsvarta som var mest aktiva framåt.

Efter en snabb omställning höll det på att bli en bra Elfsborgschans. Jalal Abdullai vände bort en motståndare på mittplan och drev framåt i hög fart. Anfallaren passade ut till Simon Hedlund och fick sedan tillbaka bollen i straffområdet. Skottförsöket, från lite snäv vinkel, blockerades av en hemmaförsvarare.

Det var en genomgående bra första halvlek från IF Elfsborgs sida. Hammarby IF hade mer boll av de två lagen, men både i sitt uppställda försvarsspel och i anfallsspelet stod Di Gule för en bra insats. Laget kom till flera skottlägen från bland andra Arber Zeneli och Jens Jakob Thomasen, men lyckades inte hålla skotten innanför målramen.

Hemmalaget kom till ett par skottlägen från positioner strax utanför Elfsborgs straffområde vid ett par tillfällen. Två gånger var täckande försvarare i vägen, och den tredje sträckte Marcus Bundgaard ut rejält och stod för en stark räddning.

Med sina höga utgångspositioner och starkt kollektivt presspel störde gulsvart sina motståndares uppspelsförsök gång på gång under halvleken. Vid ett par tillfällen var man nära att vinna bollen och komma till målchanser, men det mållösa resultatet stod sig halvleken ut.

Andra halvlek

När andra halvlek blåstes i gång var det hemmalaget som satte fart framåt. Med ett lite rakare, snabbare spel i djupled satte man Elfsborgsförsvaret i arbete från första stund.

Det skulle också resultera för Hammarbys del. I den 49:e minuten tog de sig framåt på sin vänstersida och spelade sedan in till fri spelare centralt i straffområdet. Skottet tog en liten touch på en gulsvart försvarare och letade sig in i mål vid Bundgaards vänstra stolpe. 1-0 till Hammarby IF.

Den gulsvarta reaktionen var bra. Man satte genast fart framåt och på samma sätt som i den första halvleken hittade Di Gule ytor på offensiv planhalva. Dock utan att skapa de farliga målchanserna.

Efter en timmas spel hade hemmalaget lyckats lugna ner tempot och höll bollen under längre perioder. IF Elfsborg letade efter vägar framåt men fick det inte riktigt att fungera.

I 69:e minuten kom i stället nästa hemmamål. Efter en väl slagen djupledsboll kom deras ytter fri från vänster och lobbade in bollen i nät.

Inte långt därefter, närmare bestämt i matchminut 76 skulle även 3-0-målet komma för hemmalaget. Det slarvades i den gulsvarta uppspelsfasen och gav en Hammarbyspelare fritt läge att lägga in deras tredje mål för kvällen.

Några fler mål blev det inte i matchen men olyckan var inte slut där. Med två gula kort på kort tid blev Michael Baidoo dessutom utvisad och missar därmed kommande match. Detta skedde i minut 82.

Ett IF Elfsborg med tio man lyckades inte störa hemmalaget under avslutningen där hemmalaget kontrollerade matchbilden och spelade av tiden. En halvchans hann gulsvart vaska fram när Camil Jebara tog sig in i straffområdet på tilläggstid. Men skottet gick en bit över.

Hammarby IF – IF Elfsborg 3-0 (0-0)

Startuppställning: Marcus Bundgaard – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Terry Yegbe, Niklas Hult – Jens Jakob Thomasen (74’), Noah Söderberg (61’), Michael Baidoo – Simon Hedlund (74’), Jalal Abdullai (74’), Arber Zeneli (74’).

Ersättare: Isak Pettersson, Rami Kaib, Buhari Ibrahim, Andri Baldursson (61’), Timothy Ouma, Besfort Zeneli (74’), Ahmed Qasem (74’), Camil Jebara (74’), Dion Krasniqi (74’).