Oscar Hiljemark blir ny Elfsborgsmanager

Publicerad: 2024-04-16 14:00, Uppdaterad 2024-04-16 17:53

IF Elfsborg kan idag med glädje presentera den nya manager som tar över rollen efter Jimmy Thelin – och det är ingen mindre än Oscar Hiljemark!

Oscar har skrivit på ett avtal över säsongen 2027, och kliver in i rollen med start den 3 juni.

År 2008 kom en då 15-åring Oscar till IF Elfsborg från Gislaved IS och inledde sin gulsvarta resa i ungdomsleden. 2010 tog han klivet upp i a-laget där han gjorde allsvensk debut redan som 18-åring. Under tiden i a-laget upplevde Oscar bland annat framgångar som Europaspel 2011 och 2012, samt givetvis SM-guldet 2012.

År 2013 blev han klar för sitt första Europaäventyr hos PSV Eindhoven där han bland annat var med och blev nederländsk mästare. Efter två år i PSV gick resan till italienska Palermo och senare Genoa under åren 2015-2020.

Innan han slutligen landade hos danska Ålborg spenderade han ett år vardera på lån hos först grekiska Panathinaikos och därefter Dynamo Moskva. Under åren som fotbollsspelare har Oscar dessutom samlats på sig mycket landslagserfarenhet då han representerat Sverige från U17 genom U19 och U21 hela vägen upp till A-landslaget mellan åren 2009 och 2020. Han var bland annat även lagkapten i U21-landslaget när Sverige tog EM-guld 2015.

Efter ett år som spelare i Ålborg valde Oscar att avsluta spelarkarriären som 30-åring och klev istället in i rollen som tränare – där han nu gjort stor succé som den yngsta tränaren i dansk elitfotboll. Laget har i skrivande stund 2 förluster på 24 matcher – och har i princip säkrat uppflyttning.

Nu 31 år gammal med en minst sagt matig meritlista som vittnar om erfarenheter och prestationer från europeisk fotboll är det alltså dags för Oscar att äntligen återvända hem – men nu för att anta rollen som manager.

– Det känns fantastiskt kul att få komma hem till en förening som ligger mig extremt varmt om hjärtat. Elfsborg är en anrik förening med fina traditioner när det kommer till resultat – där Jimmy gjort ett fantastiskt jobb som jag nu gläder mig över att få ta över och fortsätta. Elfsborg har även en otroligt kompetent ledarstab som jag ser fram emot att arbeta tillsammans med, säger Oscar.

Klubbchef Stefan Andreasson

– Det känns fantastiskt att återigen hälsa en ”Hemvändare” välkommen tillbaka! Denna gång som manager för IF Elfsborg vilket känns både extra och unikt! Oscars kvalitéer och meriter som spelare känner vi väl till sedan tidigare och efter avslutad spelarkarriär har Oscar med samma dedikation tagit sig an tränarrollen de senaste åren på ett imponerande sätt.   

– Vi tror att Oscar passar oss bra att ta över som manager efter Jimmy och att han ihop med övrig stab kommer fortsätta utveckla vårt herrlag för fortsatta framgångar. Att han väljer oss framför andra starka alternativ med den succén han gjort i Ålborg visar att vi har en verksamhet och är en förening som även kan locka de mest intressanta tränarna i Skandinavien.

– IF Elfsborg har gjort en överenskommelse med danska Ålborg vilket innebär att Oscar avslutar sin tränargärning där samtidigt och kan nu förbereda sig på bästa sätt inför uppdraget. Oscar har skrivit på ett avtal som sträcker sig över säsongen 2027 med start den 3 juni.

Huvudpartners