Historik: Det har vänt mot Sirius

Publicerad: 2024-04-26 11:19

Elfsborg har spelat tio allsvenska hemmamatcher mot IK Sirius. Facit är tre segrar, fem oavgjorda och två förluster och målen är 15-11.

IK Sirius klarade det allsvenska kvalet 1968. Landskrona BoIS och Sandvikens IF besegrades och kvalet var redan klart efter två matcher då också Jönköpings Södra IF också slagit tillbaka de nämnda lagen.

IK Sirius blev därmed medlem nr 45 i den allsvenska historien.  (Idag har 67 lag spelat allsvensk fotboll).

Det nyblivna uppsalalaget kom till Ryavallen redan i den tredje omgången 1969. Laget bestod av många värvade spelare från såväl AIK, Djurgården som Hammarby. Efter en mållös första halvlek kom matchens båda mål i inledningen av den andra. Morgan Hedlund gav Sirius ledningen men Sven Andersson kvitterade nästan genast och det slutade 1-1.

Premiäråret slutade med nedflyttning för Sirius. Detta efter en dramatisk bottenstrid med Jönköping och Elfsborg.  Elfsborg vann på Studenternas i den näst sista omgången och då kunde inget längre rädda Sirius.

Allsvenskan utökades till 14 lag 1973 så därför var det inget kval 1972. Sirius vann den norra serien och var direktkvalificerat för sin andra säsong. Elfsborg var också nere i den näst högsta divisionen 1972 men vände tillbaka direkt.

Det var åter mach i tredje omgången 1973 och nu tog Sirius också ledningen i slutet av den första halvleken då förre landslagsmannen Hans Selander nätade. Elfsborg kom tillbaka och kvitterad efter pausen då Christer Svärd nätade och det slutade 1-1 igen.

Sirius klarade sitt allsvenska kontrakt. Laget slutade på plats tolv. Örgryte och Saab flyttades ned.

1974 var det höstmatch då i omgång 21. Sirius låg illa till, näst sist med fem poäng upp till säker mark, och behövde en seger. Matchen startade med en målexplosion. Håkan Larsson gav Sirius ledningen redan efter tre minuter. Två minuter senare kvitterade Anders Arvhage, som den hösten utmärkte sig som en av Elfsborgs allra bästa spelare. Men det tog bara ytterligare fyra minuter innan Hans Nilsson gav bortalaget ledningen igen. Christer Hellqvist kvitterade efter 25 minuter och sedan blev det inga fler mål. Elfsborg hade chansen att avgöra men Rolf Marinus räddade Anders Arvhages straffspark så det slutade 2-2.

Sirius lyckades inte hämta in Norrköpings poängförsprång utan degraderades tillsammans med Brynäs.

Det skulle spelas 42 allsvenska säsonger utan Sirius innan laget kom tillbaka 2017.

Matchen 2017 spelades i omgång 17. Sirius hade överraskat under sin comeback och det fick Elfsborg också erfara denna dag. Efter en mållös första halvlek så blev Shkodran Maholli målskytt efter knappt tio minuter spelats av den andra halvleken. Elfsborg gjorde många försök att kvittera men det slutade med att Alexander Nilsson säkrade Sirius 2-0 seger med ett mål under stopptiden.

2018 var Sirius årets första gäster på Borås Arena. Det var också Jimmy Thelins hemmadebut som tränare.Det blev ingen dag att minnas för Elfsborg. Stefano Vecchia gjorde matchens enda mål så Sirius vann med 1-0.

2019 spelades matchen i omgång 22. Simon Olsson gav Elfsborg ledningen i den första halvleken. I början av den andra kvitterade Christer Gustavsson och det slutade 1-1.

2020 var det match i omgång 12. Å vilken match det blev.  Sirius spelade en fotboll i den första halvleken som vi sällan fått uppleva på Borås Arena. Stefano Vecchia gav Sirius en tidig ledning. Denna ledning kvitterade Per Frick redan efter två minuter. Två minuter senare gav Elias Andersson åter Sirius ledningen och detta utökades till 3-1 då Axel Björnström nätade.

I den andra halvleken kom Elfsborg tillbaka. Jesper Karlsson reducerade till 2-3 och Rasmus Alm såg till att rädda en hemmapoäng då han utjämnade till 3-3. En riktigt bra fotbollsmatch som tyvärr fick spelas utan publik.

2021 kom Sirius på besök i omgång 24. Efter fem oavgjorda och två förluster så var det äntligen dags för den första hemmavinsten mot Sirius.

Svein Aaron Gudjohnsen fick för första gången starta i allsvenskan och redan efter fyra minuter gjorde han matchens första mål. Gudjohnsen blev målgörare igen en knapp halvtimma och när Johan Larsson strax före pausvilan ökade till 3-0 så var hemmaspöket mot Sirius definitivt borta. Det blev ina fler mål i den andra halvleken.

En omgång tidigare än 2021, alltså omgång 23 kom Sirius till Borås Arena 2022. Elfsborg fick hjälp av en Siriusförsvarare att ta ledningen i den första halvleken. Strax före pausvilan utökade Alexander Bernhardsson till 2-0. Svein Aaron Gudjohnsen gjorde sedan sitt tredje hemmamål mot Sirius och fastställde samma resultat som 2021, 3-0.

2023 kom tredje raka hemmavinsten mot Sirius. Per Frick kom efter halvtid som ersättare. Per Frick behövde bara tre minuter för att ge Elfsborg ledningen då han nickade in en hörna. Detta mål blev matchens enda.

Text: Mikael Häggström

Huvudpartners