Grattis IF Elfsborg – 120 år av stolthet!

Publicerad: 2024-06-26 08:06

Idag, 26 juni, är det 120 år sedan världens vackraste förening grundades av 19 ungdomar i Ordenshuset på Landala i Borås år 1904. Tillsammans blickar vi tillbaka på 120 år av historia och stolthet!

Torbjörn Lindeberg i historiska akademin berättar mer om grundandet och föreningens första år. 

Hur kom det sig från början att de valde att starta föreningen som blev IF Elfsborg?

– Den stora föreningen vid den här tiden i Borås var Borås Atlet o Idrottssällskap (kallades för BAIS). Man hade redan 1903 spela fotboll i nuvarande Ramnaparken men eftersom BAIS inte ville ta upp fotbollen i sitt program beslör man att bilda en egen förening.tillsamman med några godtemplare som redan hade en förening som hette Olympia, en gymnastikförening som bildades 1903. IF Elfsborgs historia inleddes 26 juni 1904 när 19 pojkar i den övre tonåren efter samtal valde att starta ett eget fotbollslag som fick namnet Borås Fotbollslag. Den stora pådrivaren var Carl Larson, en duktig idrottsman, som förutom fotboll även utövade brottning samt friidrott. Vår första ordförande blev Karl Börjesson som var äldst av våra grundare, hela 21 år, jämfört med många som bara var 16-17 år .

Hur kom det sig att de två år senare valde att byta namn till IF Elfsborg 1906?

– I historiebeskrivnngen bruka det heta att Carl Larson var den som drev igenom namnbytet till IF Elfsborg 1906, eftersom han ansåg att det fanns för många föreningar med Borås i namnet. En annan av de främsta anledningarna var att många av medlemmarna var mångsysslare som tyckte att det det kändes märkligt att representera  *Borås Fotbollslag* när de även tävlade i allmän idrott (friidrott) eller brottning. De enades om att Idrottsföreningen Elfsborg blev ett namn som kunde rymma en bredare verksamhet.

Namnet Elfsborg är den gamla stavningen av Älvsborg och anspelar på den gamla geografska betydelsen. Grundandet av föreningen skedde i ordenshuset på Landala där flera av medlemmar var en del av nykterhetsrörelsen, varav det fanns en loge med namnet Elfsborg. Det fanns även en koppling till att laget brukade åka ut till Fristad Hed och spela matcher där kungliga Elfsborg regemente höll till. Namnvalet och färgerna gjorde att föreningen tidigt valde att representera fler än bara Boråsarna.

Hur växte föreningen under de första åren?
– IF Elfsborg blev de främsta pionjärerna för fotbollen i Borås och fick snart fler medlemmar när sporten växte. 1908 kom den första framgången när IF Elfsborg blev Västergötlands främsta genom att vinna DM. 1920 hade förenigens verksamhet vuxit och utgjordes av 400 medlemmar som hölls ihop av en huvudstyrelse och totalt sju sektioner. Förutom fotboll tävlade man i gymnastik, allmänn idrott, skidor, boxning/brottning, simning och velociped (cykel). Totalt har 14 olika sektioner rymts under IF Elfsborgs tak genom åren. Flera av de gamla sektionerna, som simningen och tennisen, är idag som bekant framgångsrika egna föreningar.

Historisk vandring – Fira tillsammans med oss! 

För dig som vill vara med och fira med oss anordnar IF Elfsborgs historiska akademi idag en historisk vandring från Ramnaparken till vår hemmaarena Borås Arena, där det bjuds på fika. Förutom trevligt umgänge utlovas det det historik om Idrottsföreningen Elfsborg, Ramnavallen, Ryavallen och Borås Arena. 

Uppsamling sker i Ramnaparken vid caféet kl. 19:04. Varmt välkomna! 

Stort grattis, IF Elfsborg!

Huvudpartners