240629 Fredrikstads Jesper Solberg och Elfsborgs Jens Jakob Thomasen under träningsmatchen mellan Elfsborg och Fredrikstad den 29 juni 2024 i Borås. Foto: Fredrik Aremyr / BILDBYRÅN / COP 314 / FA0116

Mållöst mot Fredrikstad

Publicerad: 2024-06-29 16:56

Det blev en mållös tillställning när IF Elfsborg träningsspelade mot norska Fredrikstad FK under lördagen. Matchen på Borås Arena spelades i 2×60 minuter och vi fick se två helt olika gulsvarta elvor som spelade var sin halvlek. Men några mål blev det alltså inte i Oscar Hiljemarks första match som manager för gulsvart.

Matchens inledning var avvaktande och för IF Elfsborgs del låg fokus på att hitta rätt i sina positioner och samspelet med lagkamraterna.

Första målchansen fick gästerna i den sjätte minuten efter en hörna från höger. En Fredrikstad-spelare kom högst och nickade, men en bra bit över Isak Petterssons ribba.

Minuten senare fick Arber Zeneli skottläge på en frispark ett par meter utanför offensivt straffområde. Frisparken var bra placerad, men kunde inte orsaka några problem för gästernas målvakt som plockade ner försöket.

I den 17:e minuten kom första halvleks bästa målchans. Efter ett fint presspel från IF Elfsborg och inte minst Camil Jebara, så bröt Michael Baidoo ett stressat uppspel från FFK-försvaret. Baidoo satte fart mot mål och sköt strax innan straffområdeslinjen. Ett lågt avslut, som målvakten tippade till hörna via sin vänstra stolpe.

Det var en jämn halvlek där lagen turades om att ha kortare perioder med mer bollinnehav och längre anfallsspel. Sällan ledde det till målchanser för något av lagen, utan det handlade mest om spel i de centrala delarna av planen på den nylagda konstgräsmattan på Borås Arena.

Under slutkvarten av halvleken, som alltså spelades i 45 + 15 minuter per halvlek, hade de gulsvarta en bra period där man fick lite tryck på gästerna. Med längre anfall, och där man vid ett par tillfällen på kort tid vann tillbaka bollen snabbt, kunde man trycka ner sina motståndare. Men några farliga målchanser blev det inte. Arber Zeneli hade ytterligare ett frisparksläge. Men denna gång gick avslutet en bit utanför målvaktens högra stolpe.

Andra halvlek

Det blev farligt direkt när den andra halvleken blåstes i gång. Inte ens 30 sekunder tog det innan gästerna tog sig framåt centralt och sköt i stolpen.

Efter den chansen var det få tillfällen som lagen tog sig in i sina motståndares straffområden under en längre period. Lagen höll till på mittplan och det gick fram och tillbaka utan att något av lagen fick kontroll. Spelet var emellanåt hafsigt och man turades om att vara det lag som slog bort passningar.

Efter 18 spelade minuter av den andra halvleken skickade Noah Söderberg in ett inlägg från högersidan. Rami Kaib hade smugit in från sin vänsterkant och satte pannan till, men avslutet var en bit ovanför ribban.

Ett par minuter senare fick Marcus Bundgaard sträcka ut ordentligt och göra en fin räddning vid sin högra stolpe på ett bra avslut.

IF Elfsborgs Dion Krasniqi skulle få en chans när halva den andra halvleken var spelad. Anfallaren tog sig in i straffområdet till vänster och avlossade ett skott som gick i utsidan av målburen.

I den andra halvleken var spelet mer böljande och båda lagen hade svårt att hitta ett lugn i sitt passningsspel och bollinnehav. Framför allt mot den senare delen av andra halvlek var det kortare anfall från båda lagen.

Vid ett par tillfällen var det nära att omställningarna resulterade för något av lagen, men den sista skärpan saknades i inspelet eller vid avslutsläget.

Sista gulsvarta möjligheten fick Buhari Ibrahim efter en hörna. Mittbacken hittade en fri yta framför mål och nickade ner mot marken. Gästernas målvakt kunde ta bort bollen med en benparad och ett par minuter senare blåstes matchen av. 120 minuter spelade, men några mål blev det inte mellan IF Elfsborg och norska Fredrikstad FK.

IF Elfsborg – Fredrikstad FK (0–0)

Startuppställning första halvlek (minut 1-60): Isak Pettersson – Sebastian Holmén, Gustav Henriksson, Terry Yegbe – Simon Hedlund, Besfort Zeneli, Timothy Ouma, Niklas Hult – Camil Jebara, Michael Baidoo, Arber Zeneli.

Startuppställning andra halvlek (minut 61-120): Marcus Bundgaard – Noah Söderberg, Rufai Mohammed (105’), Buhari Ibrahim – Johan Larsson, Jens Jakob Thomasen, Eggert Gudmundsson, Enzo Andrén (105’), Rami Kaib – Leo Östman, Dion Krasniqi.  

Ersättare: Frode Aronsson (105’), André Boman (105’), Gottfrid Rapp.

Huvudpartners