Historiken – Åttonde allsvenska mötet med BP i Borås

Publicerad: 2024-07-05 10:06

Brommapojkarna debuterade i allsvenskan 2007 och kom då att bli Elfsborg 52:a motståndare i landets högsta serie. Det har spelats sju matcher och Elfsborg har vunnit fem, en oavgjord och en förlust och den totala målskillnaden är 19-4.

Lagen träffade på varandra i den elfte omgången på Borås Arena och Elfsborg vann en säker seger med 3-0. Matchen avgjordes strax före paus då James Kenne utökade den ledning som Stefan Ishizaki ordnat tidigt i matchen. Andra halvleken blev en formsak för Elfsborg. Daniel Alexandersson kom in som ersättare och fastställde de gulsvarta segersiffrorna till 3-0.

Brommapojkarna var tillbaka 2009 och nu klarade laget sig kvar med bravur. BP lyckades ändå inte spräcka målnollan på Borås Arena. James Keene gjorde matchens enda mål i en match som spelades i den 24:e spelomgången.

Brommapojkarna lyckades inte förnya sitt allsvenska kontakt igen 2010 och matchen på Borås Arena i den nionde spelomgången vann Elfsborg med 1-0 efter Johan Larsson blivit segerskytt efter en dryg halvtimma framspelad av Mathias Florén.

2013 var det ny comeback för BP och det blev en ny seger för Elfsborg. Det var stor klasskillnad då det slutade 6-0, varav tre gjorda mål i varje halvlek. Johan Larsson svarade för det första innan Mohamed Bangura pangade in två i den första halvleken.  Efter pausen var det Tom Söderberg, Henning Hauger och Lasse Nilsson som såg till att Elfsborg tangerade sina största allsvenska segersiffror på Borås Arena.

Sommarmatch i omgång 14 2014. Elfsborg dominerade stort i den första halvleken men något mål blev det inte. I stället blev Henning Hauger målskytt igen  i början av den andra men tyvärr i egen bur. Tio minuter senare ökade Jacob Une Larsson till 2-0.

Elfsborg forcerade och när tio minuter återstod reducerade Sebastian Holmén med ett nickmål efter hörna. En poäng skulle Elfsborg rädda då Marcus Rhodén kvitterade till 2-2 i slutminuterna. BP åkte ut 2014.

De rödsvartrandiga var tillbaka 2018 och kom till Borås Arena i säsongens sista hemmamatch i omgång 29. Chinedu Obasi gav Elfsborg ledningen efter 20 minuter på en straffspark. Efter pausen vände BP matchen. Philip Hellqvist och Kristjian Finnbogasson blev båda målskyttar och för första gången vann Brommapojkarna en bortamatch mot Elfsborg.

Efter att till och med vänt i division I var Brommapojkarna tillbaka i allsvenskan 2023. Redan i tredje omgången kom de till Borås Arena. Elfsborg vann årets första seger efter två mållösa matcher (Häcken 0-2 och Varbergs BoIS 0-0). Det blev en islossning där Alexander Bernhardsson gjorde hattrick och Jacob Ondrejka två mål i 5-0 vinsten.

Text: Mikael Häggström

Huvudpartners