Vår kapten förlänger

Publicerad: 2024-04-12 13:00, Uppdaterad 2024-04-12 13:49

IF Elfsborg kan idag med glädje meddela att lagkapten Johan Larsson förlänger kontraktet över säsongen 2025, med option om ytterligare en säsong.

– Det har varit en härlig resa. Det är svårt att förklara vad Elfsborg betyder för mig. Elfsborg kommer alltid att vara mitt nummer ett, och jag vill fortsätta vara en del av det. När jag kom hem igen så var det för att vinna och jag kommer aldrig ändra på den inställningen – så jag förlänger också för att jag vill vinna, säger Johan.

Blott 15 år gammal anslöt Johan till IF Elfsborg från Kinna IF. Resan gick genom föreningens ungdomsled innan han tog en plats i A-laget och debuterade i Allsvenskan mot Halmstad BK i mars 2010. Han behövde bara 12 minuters spel som anfallare innan han även gjort sitt första allsvenska mål, och ytterligare 15 innan han gjorde sitt andra – en minst sagt minnesvärd debut. Efter debuten spelade Johan nära på samtliga allsvenska matcher och inför säsongen 2014 tog han över kaptensbindeln från Anders Svensson.

– Jag var redo att ta nästa steg då, och för mig innebar det att styra och hjälpa andra i laget, framför allt när det gick lite tyngre. Det var en otroligt stor grej för mig – att få vara lagkapten för min hjärteklubb, menar Johan.

Johan axlade kaptensansvaret fram till dess att han lämnade di gule för ett välförtjänt Europaäventyr 2015. Han återvände sedan till IF Elfsborg 2020 efter fem säsonger i Europa – närmare bestämt i Danmark och Frankrike.

– Jag kände att saknaden till Elfsborg alltid fanns där, och viljan att en dag komma tillbaka. När möjligheten kom kände jag starkt att jag ville vara en del av den generationsväxling som skedde då och få den att blomma ytterligare genom att hjälpa de yngre spelarna. Det var ett självklart val.

När säsongen 2021 stod för tröskeln fick han även åter kaptensbindeln runt sin arm – och samma höst nådde han den imponerande milstolpen 200 allsvenska matcher för IF Elfsborg. Johan har sedan dess lett laget till flera topplaceringar i Allsvenskan och Europaspel – och i år har han dessutom chans att ta sig in på topp fem-listan över flest spelade allsvenska matcher i IF Elfsborgs historia.

– Det är nästan svårt att greppa. Det enda jag känner är en stor stolthet, och det är en ära varje gång jag får dra på mig Elfsborgströjan och spela, avslutar Johan.

Klubbchef Stefan Andreasson

– Johan är med sitt SM och Cup Guld samt hela 259 Allsvenska matcher redan en av våra främsta spelare i historien. Genom sina prestationer på plan med rekordmycket mål och assist från en högerbacksposition samt hans ledaregenskaper som lagkapten har också gjort honom till en av Allsvenskans mest uppskattade profiler. Han var också först i en ny hemvändarera  som tagit oss till stora framgångar de senaste åren. Nu ser vi framemot att fortsätta resan mot nya framgångar ihop med vår kapten.

Manager Jimmy Thelin

–  Johan är och har varit en bra kapten och tydlig ledare både på plan och i omklädningsrummet sedan han återvände hem. Han är en klok och viktig pusselbit i vårt sätt att spela för att bidra med poäng. Vi tror starkt på att Johan fortsatt kommer vara med och bidra till nya framgångar för IF Elfsborg, både på och utanför planen.

Huvudpartners