’För alltid gul och svart’ är en intervjuserie med syfte att lyfta människor runtom i landet som brinner för IF Elfsborg. Inför varje allsvensk hemmamatch släpper vi en ny intervju.

En dag kände Philippa Weichert Hurtig att det var dags att hon och pappa Andreas testade på att stå i klacken. Det tog inte många minuter förrän de båda hade bestämt sig. Det var där de hörde hemma.

Philippa Weichert Hurtig är född 2005 och växte upp i det lilla samhället Sexdrega. Idag bor hon med pappa, kvar i barnhemmet i Sexdrega, och med mamma i Svenljunga. Skolan gicks i Sexdrega och vidare till högstadiet i Svenljunga. Häromdagen klev hon in i ett helt nytt kapitel; gymnasiet.

Fotboll som sådan har egentligen aldrig varit något större intresse för Philippa under barndomen. Utöver något år i ett fotbollslag var det pingis som gällde på fritiden. Men även racket lades på hyllan i takt med att skolan och vänner tog upp allt mer tid.

Så hur kom då egentligen IF Elfsborg in i bilden? Jo. Pappa Andreas hade genom åren besökt Borås Arena ett antal gånger, och titt som tätt ställdes frågan till Philippa om hon ändå inte ville göra honom sällskap. Svaret blev ett tveksamt nej var gång.

Fastnade direkt

Men till slut lyckades han övertala sin dotter om att i alla fall ge det en chans.

– Ja, till slut övertalade han mig att testa på en match. Då var det Arber Zeneli, Simon Hedlund och gänget som spelade. Jag tror att det var år 2014 och jag var nio år gammal. Och jag fastnade för deras spel direkt. Jag blev helt fast, minns Philippa tillbaka.

Hon fortsätter berätta:

– Då var det på sittplats, och där satt vi de kommande två åren ungefär. Sedan kommer jag ihåg att det var någon cupmatch så där mitt i vintern. Då tänkte vi att vi testar att stå på ståplats – och fastnade även för det. Sedan dess har vi aldrig velat göra annat än att stå.

Vad var det du och ni fastnade för?

– Jag tyckte att det verkade vara så mäktigt att stå där. Mer känsla. Och när vi väl testade var det helt magiskt. Man blev mycket mer insatt i vad som hände och det var mycket mer känsla kring allting egentligen. 

– Då var vi klara med sittplats.

”Njuter av varje sekund”

Även om hon har det mesta framför sig har 15-åriga Philippa under åren fått uppleva ett antal olika slutplaceringar i allsvenskan. 

– I början när jag började kolla var Elfsborg nere under topplaceringarna, runt femte-sjätteplats. Sedan började det gå lite sämre, och man var rätt så upprörd under den perioden. Det var tungt.

– Nu är de i toppform. Det är så roligt att kolla på de nu när det går bra. Det är dessutom en väldigt rolig fotboll de spelar nu. Man njuter av varje sekund.

Det som dock varit sig helt likt under årens gång är duon som åker ihop. Det är nämligen Philippa och pappa Andreas som tar sig an match efter match. Seriebiljett är givet, medlemskap i förening och Guliganerna likaså. Dessutom försöker de komma iväg på så många bortamatcher som möjligt.

– Vi har en bra gemenskap, jag och pappa. Vi gör mycket ihop och fotbollen framför allt. Båda älskar också att åka bil. Det brukar bli så att vi pratar igenom matcherna där.

”Det spelar ingen roll om man har helt olika intressen utanför fotbollen, för det bortser man från där och då. Man är där för stunden och då är vi alla tillsammans.”

– Philippa Weichert Hurtig om läktarlivet.

De har dessutom byggt en minst sagt härlig gemenskap till de andra supportrarna på ståplats.

– Vi känner de som är där på plats. Och det fina med det är ju att alla kommer dit för samma sak. För klacken och för fotbollen. Det spelar ingen roll om man har helt olika intressen utanför fotbollen, för det bortser man från där och då. Man är där för stunden och då är vi alla tillsammans.

Sjungs det mycket från ditt håll, också?

– Ha ha, ja det kan man säga. Jag brukar skrika ut sångerna, så man brukar vara lite hes efteråt.

Och det är i just supporterskapet hon känner sig hemma. 

– Ja, jag tycker inte det är så roligt att spela, men jag älskar verkligen att kolla på fotboll om man är på plats. Vid teven är det inte lika kul, men att vara på plats är en magisk upplevelse, säger Philippa och blickar tillbaka på en jobbig pandemitid utan livefotboll:

– Det var extremt tråkigt. Jag kollade såklart på alla matcher via teven, men så otroligt tråkigt utan folk på läktarna. Man ville bara stå där.

”Inte mer speciell än någon annan”

Två spelare har genom åren satt ett extra stort avtryck i Philippas supporterhjärta. Det är Jesper Karlsson och Simon Strand.

– Framför allt Jesper Karlsson, skulle jag säga. Han har varit en stor favorit hos mig ända sedan han kom till Elfsborg, alltså innan det stora genombrottet. Jespers personlighet på och utanför plan är så fin, han är på ett sätt som visar att han inte är mer speciell än någon annan. Bara jättefin. Sedan såklart också hans sätt att spela fotboll, så bra. 

– Simon Strand kämpar så otroligt mycket, spelar och springer fram och tillbaka konstant. Och han klagar inte på någonting. En sådan otrolig kämpaglöd.

Vad har din far för favoriter?

– Han kör samma, säger hon med ett härligt skratt.

Allsvenskan har nått halvvägs och det är ett IF Elfsborg som hakar på i toppen. Därtill en comeback i Europaspelet. Philippa trivs med tillvaron just nu.

IF Elfsborg är prio ett

– Jag tror att vi kan gå för SM-guldet, vi är helt klart med i guldstriden. Jag tycker att vi sticker ut mer än de andra lagen. Vi sticker ut i spelet. Vi briljerar och vi chockar de andra storlagen.

Höstens kalender är därmed, precis som tidigare säsonger, redan spikad med de viktigaste datumen. Det är de datum som Philippa och pappa Andreas ska sjunga IF Elfsborg till nya trepoängare.

– Jo, men det är prio ett. Om någon frågar mig vad jag gör en dag, då måste jag kolla vad Elfsborg gör den dagen innan jag kan svara. Så är det.

Har du något favoritminne från åren som supporter?

– När vi mötte IFK Göteborg hemma i allsvenskan 2019 var jag där med pappa och två kompisar, och vi vann med 2–0. Den känslan som var på läktaren då var helt grym. Det är något speciellt när man slår IFK Göteborg. Det blir en helt annan hets och känsla under matchen.

IF Elfsborg kom att över en dag bli något av det största och viktigaste i Philippa Weichert Hurtigs liv. Att hon den dagen, nio år gammal, till slut följde med pappa till Borås Arena har hon inte ångrat en sekund.

– Elfsborg betyder väldigt mycket för mig, säger Philippa som vill avsluta med en uppmaning till alla elfsborgare runtom i landet:

– Har man inte testat klacken, och man känner att man kanske skulle kunna tänka sig det, tycker jag man ska det. Alla passar in. Och då menar jag verkligen alla.


För alltid gul och svart – hela intervjuserien:

Del 1: Johan Pettersson

Del 2: Joakim Åhman

Del 3: Jessica Ridell

Del 4: Isak Edén

Del 5: William Kjellén Roos

Del 6: Håkan Käck

Del 7: Anders Eliasson

Del 8: Kennet Johansson